Piše: Matjaž Markič

Svež gorski zrak, razgled na razgibane strmine Bjelašnice, smučanje na olimpijskih terenih, sprehodi po gozdu, okusna bosanska hrana, prijetno druženje po športnih aktivnostih, sprostitev v wellnessu… Zveni zelo zanimivo, mar ne? Vse to ponuja novi hotel Nomad na Bjelašnici.

Sodobno in privlačno urejen hotel višje kategorije (štiri zvezdice) so odprli v lanskem decembru, letošnja zimska sezona pa bo prva prava in od nje veliko pričakujejo. Za optimizem imajo vsekakor dobre razloge, saj hotel Nomad tik ob smučarski progi z vsem udobjem in opremo, lepo urejenim spa in wellnessom ter odlično kulinariko prav nič ne zaostaja za hoteli primerljive kategorije v avstrijskih in italijanskih smučarskih središčih. V naselju Babin do ob vznožju Bjelašnice na 1250 m nadmorske višine pozimi vlada pravo smučarsko vzdušje, gostje iz Slovenije bodo cenili tudi občutek domačnosti, bližino jezika in gostoljubje, ki ga bodo v hotelu deležni na vsakem koraku. Babin do postaja pravo turistično središče s trgovinicami, restavracijami, bari, trgovinicami s spominki…

V prijetno urejeni in veliki sprejemnici gori kamin, diskretna razsvetljava je oblečena v pletene smučarske kape, talna obloga spominja na bosanske tepihe, veliko je lesa. Pogled skozi panoramsko okno razkrije iztek smučarske proge z vrha Bjelašnice. »Sezona tukaj traja vse leto. Pozimi seveda prevladujejo smučarji, poleti gostimo ljubitelje naravnih lepot, zlasti pohodnike in gorske kolesarje, pomlad in jesen pa sta v veliki meri namenjena kongresnemu turizmu. Čeprav smo ponosni na smučarsko zgodovino Bjelašnice, pa smučanje še daleč ni vse, kar je tukaj mogoče početi,« pravi direktor hotela Nomad Mesud Ljuhar. Moderni nomadi niso običajni turisti, ampak želijo več doživetij in izzivov, spoznavati hočejo nove kraje in ljudi, uživati v čisti naravi in lokalni kulturi, ob tem pa se ne odreči udobju in dobri hrani. Prav takšnim sodobnim »nomadom« je namenjen hotel Nomad.

Hotel Nomad je arhitekturna mojstrovina, kot butični gorski hotel pa svoje storitve in vsebine prilagaja željam gostov. Na razpolago je 51 sob različnih velikosti in kategorij, prav za vse pa je značilno povezovanje sodobnega in tradicionalnega. Pozornost posvečajo tudi najmanjšim podrobnostim, vse z namenom, da bi se gostje počutili kar najbolj udobno. Po športnih aktivnostih, ki jih poleti in pozimi omogoča okolica, se prileže sprostitev v bazenu in savnah, morda tudi masaža, najbolj navdušenim je namenjen tudi sodoben fitness. Za lačne želodčke in razvajanje brbončic poskrbijo v restavraciji s sodobno in avtohtono kulinariko. Ob našem obisku so nam predstavili tudi vina iz hercegovske vinske kleti Carska vina – Grgo Vasilj.

Hotel Nomad ponuja številne programe in različne aktivnosti vse leto, za družine, pare in starejše goste ter za poslovna srečanja. Seveda pa bodo v zimski sezoni najbolj na svoj račun prišli smučarski sladokusci, ki bodo imeli priložnost vijugati po belih strminah, kjer so se leta 1984 na olimpijskih igrah v Sarajevu merili najboljši alpski smučarji tistega časa. Vas zanima, kje je Jure Franko osvojil srebrno kolajno v veleslalomu in s tem prvo slovensko in jugoslovansko zimsko olimpijsko kolajno? Ja, prav tam, na strminah Bjelašnice. Iz hotela se je mogoče spustiti neposredno do dobrih 100 m oddaljene žičnice in se preizkusiti na sloviti progi.

Na smučišču je bilo ob našem obisku sredi novembra skoraj vse že nared za prihajajočo sezono. Pod vrh 2067 m visoke Bjelašnice vozi nova šestsedežnica, ob progah so že pripravljeni snežni topovi za zasneževanje, akumulacijsko jezero je polno – počakati je torej treba le še na sneg ali na dovolj nizke temperature. Direktor Olimpijskega centra Bjelašnica Jasmin Mehić pove, da so v zadnjih letih investirali okrog 20 milijonov evrov, zagotovljenih pa je še 50 milijonov za širitev in povezavo smučišča z Igmanom. Bjelašnica ima trenutno okrog 16 km prog, s povezavo pa bo prog med 50 in 60 km. »Naša želja je, da postanemo največji smučarski center na Balkanu,« ne skriva ambicij sogovornik. Smučarje želijo pridobiti tudi z ugodnimi cenami – za dnevno smučarsko vozovnico je potrebno odšteti 24 evrov.

Ena od prednosti Bjelašnice je gotovo tudi bližina Sarajeva. Do središča glavnega mesta Bosne in Hercegovine je le dobre pol ure vožnje, obisk Baščaršije z obveznimi čevapčiči, bosansko kavo in slaščicami je (vsaj za slovenske goste) skoraj obvezen. Več o obisku Sarajeva lahko preberete tukaj. Po potrebi prevoz do Sarajeva za vse goste, ki niso prišli z lastnim avtomobilom, organizirajo tudi v hotelu. V sodelovanju s partnerji lahko organizirajo tudi različne izlete, kot je vožnja s terenskimi vozili po makadamskih kolovozih Bjelašnice vse do najvišje ležeče vasi v Bosni in Hercegovini, pol nomadske vasi Lukomir. Vožnja po pusti pokrajini in obisk slikovite vasi sta nepozabna izkušnja, o kateri lahko več preberete tukaj.

Hotel Nomad Bjelašnica nas je navdušil in se vanj zagotovo še vrnemo. Hotel odlikuje odlično razmerje med ceno in kakovostjo, občasno ponujajo tudi ugodne pakete in posebne ponudbe, kot je ponudba »črni petek« (velja za rezervacije do 26.11.), kjer lahko bivanje v terminu od 31.3. do 30.10.2024 rezervirate že zdaj – s 40 % popusta. Za smučarsko zimo na Bjelašnici pa lahko od 30.12.2023 do 31.3.2024 dobite 10% popusta, a pohitite, ponudba je omejena in velja za rezervacije do 30.11. Aktualne ponudbe lahko preverite tukaj.

Fotografije: Matjaž Markič, Ivan Valtl in Hotel Nomad