Foto: © Tourismus Salzburg
Piše: Maja Črepinšek

Solnograški žličniki (Salzburger Nockerl) je posladek, ki se kar topi na jeziku. Poleg jabolčnega zavitka in cesarskega praženca je ena izmed treh najslavnejših avstrijskih sladic.

Nežna, rahla in zračna, belo-zlata tekstura z vonjem vanilije, ki ji je najbliže oznaka sladki jajčni sufle, je značilna baročna sladica. Imenitno se sklada z okusom dobe, ki je ljubila lahkotno veselje, sončno svetlobo, razkošno preobilje in žgečkljivost namiga hrane na sladkost telesnih užitkov. Zato je ogled baročnega Salzburga, njegovih palač, vrtov in cerkva, najlepše zaokrožiti prav s tem posladkom, ki ga običajno priporočajo za dve ali več oseb. Nekoliko bo treba nanj počakati, ker ga vedno pripravijo na sveže, ponudijo pa ga v kombinaciji s toplo brusnično omako. Poleg se imenitno poda kozarec sladkega belega vina.

Legenda pravi, da je posladek ustvarila salzburška lepotica Salome Alt (1568–1633), visokorasla in stasita meščanska hči nežnega obraza, v katero se je zaljubil mogočni salzburški knezškof Wolf Dietrich Raitenau. Kljub nasprotovanju njenih staršev – ki so se hčeri menda zato odrekli – jo je popeljal v svojo rezidenco, kjer mu je kot priležnica rodila petnajst otrok, njuna zveza pa je trajala vse do njegove smrti. Knezškof je ljubljeni Salome dal postaviti palačo z razkošnimi vrtovi, z enim najlepših baročnih stopnišč in slavno marmorno dvorano, v kateri prevladujeta bela in zlata barva. Sedaj jo poznamo pod imenom palača Mirabell v Salzburgu, v marmorni dvorani pa še vedno pogosto odmevajo zvoki glasbe.

marmorna_dvorana

Foto: © Johannes Killer

Obstaja pa še druga razlaga izvora sladice, ki pravi, da je jajčni sufle v Salzburg prišel s francoskimi kuharji, ki so spremljali Napoleona. Kakorkoli – sedaj domuje v Salzburgu in domačini pravijo, da v vrhove oblikovana sladica predstavlja vrhove, ki obkrožajo njihovo mesto ob reki Salzach: Festungsberg, Mönchsberg in Kapuzinerberg. Snežno beli sladkorni posip na sladici pa je kot sneg, ki jih pogosto pobeli. Priljubljenemu posladku je avstrijski skladatelj Fred Raymond (1900–1954) zložili celo opereto z naslovom Saison in Salzburg – Salzburger Nockerln, v kateri pravi, da so »sladki kot ljubezen in nežni kot poljub«.

Recept za sufle iz jajc, moke, sladkorja v prahu in stroka vanilije je preprost, toda skrivnost za izjemno zračnost sladice, ki se ne sesede sama vase, je v podrobnostih priprave, ki jih kuharski mojstri neradi izdajo. Nekaj skrivnosti pa je vendarle znanih: izberite najboljše sestavine, nežno jih vmešavajte, nikar ne odpirajte pečice, dokler jed ni gotova in – jed postrezite takoj.

Če bi želeli jajčni sufle pripraviti sami, vam bo v pomoč recept z nasveti, ki ga boste našli tukaj  

zlicniki_recept