Balaton
Piše: Matjaž Markič

Keszthely ali po naše Blatenski Kostel na zahodnem delu Blatnega jezera na Madžarskem je vabljivo izhodišče za kolesarjenje ob »panonskem morju«. V okolici je veliko urejenih kolesarskih poti, odmaknjenih od prometa, ob poti pa se vrstijo zanimivosti za vso družino.

Za začetek večdnevnega izleta je najbolje izbrati Keszthely (Blatenski Kostel), manjše mestece, kjer si je na turističnem uradu mogoče kolo tudi izposoditi, nudijo pa tudi zemljevid lažjih, srednjih in zahtevnejših kolesarskih prog. Mestece je močno zaznamovala plemiška družina Festetics. Njihova baročna palača je sedaj urejena kot muzej, v njem pa je poleg pohištva, slik in drobnih premetov velika baročna knjižnica, park z oranžerijo, muzej kočij, lovski muzej in muzej modelov električnih železnic.

Balaton

Balaton

Nagačene živali in vlakci, ki vozijo skozi različne pokrajine, muzej kočij, palmarij in oranžerija s steklenjaki z eksotičnim cvetjem ter kaktusi, park ptic in ribnik so prava paša za oči. Napredna aristokratska družina je spodbujala agrarni razvoj in v želji po napredku gojila različne domače živali. Njihova duhovna dediščina je sedaj na ogled v živalskem vrtu domačih živali, kjer se otroci navdušujejo nad madžarskimi ovcami s spiralnimi rogovi, vodnimi bivoli, konji, oslički… V posebni obori je mladičke mogoče tudi pobožati. Poleg živalskega parka stoji »hiša narave« z razlago lokalnega ekosistema.

stolp

Nekdanja posest družine Festetics se je raztezala tudi čez gozdove in gričevje, ki Blatno jezero obdajajo na severu. Skoznje sedaj vodijo kolesarske poti z blagimi vzponi, ki so primerne za tudi družine z malo večjimi otroki. Nagrada za trud so velika gozdna jasa, prostor za igro in piknik. Ob kolesarskih poteh so razgledni stolpi, od koder se odpirajo prelepi pogledi na vinograde na pobočjih, na jezero in na močvirje Malo Blatno jezero. Močvirje je naravni rezervat in življenjski prostor mnogih vodnih ptic.

postaja

Ob poteh stojijo kolesarske hišice z nadstreškom, ki nudijo senco in zaščito pred nepričakovanim nalivom, pa tudi informacijsko tablo in lepo urejen prostor za malico. Gurmanske navdušence pa vabi Festetics Helikon Taverna, kamor je rada zahajala že lady Mary Victoria Festetics Douglas-Hamilton. Helikon Taverna preseneti z odličnimi madžarskimi specialitetami in vinom ter s prelepim razgledom na jezero.

sladoled

kolaci

Do tja je mogoče priti tudi po kolesarski poti ob obali jezera, ki nima vzponov. Obalna pot vodi ob zgledno urejenih plažah, kjer si je mogoče izposoditi tudi ležalnik in senčnik, z otroškimi igrišči in kioski s prigrizki, pa tudi mimo naravnih dostopov v jezero, kjer ni vstopnine. Posebnost med ponudbo ob obalni kolesarski poti je sladoled pri plaži Gyenesdiás, kjer je nujno preveriti slastne okuse domačih sladoledov Bringatanya, s katerimi na tekmovanju v Italiji zadnja leta vsako leto dobijo priznanje za odličnost. Našli jih boste, ker je pred njihovim kioskom vedno nekaj ljudi v vrsti.

ladjica

Čez Blatno jezero vozi tudi ladjica iz Balatongyörök v Blatonmáriafürdő, na katerega je mogoče naložiti kolo in si tako skrajšati povratek. Tiste, ki si želijo še kolesarjenja po kolovoznih poteh, bo navdušila vožnja po 6 km dolgem drevoredu 140-letnih črnih borovcev. Drevesa je Tasilo Festetics dal zasaditi za svojo ljubljeno ženo lady Mary Hamilton ob poti za kočije in jahalni poti od Festeticseve palače do njihove posesti, kjer so gojili znamenite tekmovalne konje, po katerih je družina slovela po vsej tedanji Evropi. Velika kolesarska pot okoli celotnega jezera je dolga 202 km, krajša pot (z ladjico) pa 66 km, seveda pa se jo je mogoče lotiti tudi po odsekih.

drevored

Kolesarska pot vodi iz Keszthelyja tudi v bližnje priljubljeno kopališče Hévíz, največje termalno jezero v Evropi, kjer se zdravilna voda zaradi povezav s podzemnimi vrelci niti pozimi ne ohladi pod 20 stopinj C, poleti pa doseže do 33 stopinj. Plavanje v vodi, bogati z minerali, med lokvanji in obrežnim rastjem je poseben užitek. Kopališče je znano že iz rimskih časov, sedanje zdraviliške stavbe pa odsevajo eleganco preteklih stoletij.

heviz

keszthely

Keszthely pa slovi tudi po številu manjših muzejev, saj jih ima kar 20. Med njimi bo za otroke najbolj zanimiv muzej igrač in muzej lutk v narodnih nošah, odrasli pa se bodo navdušili nad avtomobilskim muzejem cadillacov, muzejem nostalgičnih predmetov, muzejem radia in televizije, muzejem voščenih lutk iz madžarske zgodovine….

cadillac