Besedilo in fotografije: Matjaž Markič

Lukomir je najvišji (1495 m) naseljeni kraj v Bosni in Hercegovini. Slikovita vas na območju Bjelašnice je edino še delujoče pol nomadsko naselje v BiH in je odlično izhodišče za ljubitelje pohodništva in gorske kolesarje.

Ker pobočja Bjelašnice pozimi obdaja debela snežna odeja, se prebivalci ob prvem snegu umaknejo v nižje ležeče kraje in se spet vrnejo, ko sneg skopni. Vasica na robu mogočnega kanjona Rakitnice, ki se spušča okrog 800 m v globino, je edino od 20 srednjeveških nomadskih naselij, ki je še ohranjeno. Še pred dobrimi 30 leti so območje, kjer se srečajo Bjelašnica, Visočica in Treskavica, naseljevali eni od zadnjih nomadov v Evropi. Vojna vihra v 90. letih ni prizanesla njihovim 20 vasem, le v Lukomirju še lahko vidimo sledi nekdanjega nomadskega življenja. Zaradi svoje enkratnosti in slikovitosti je Lukomir postal zanimiv za turiste, ki jih je zlasti poleti vse več. A prebivalci so zelo gostoljubni, Slovenci smo tam dobrodošli gostje in prav radi nam postrežejo s kavo ali rakijo.

V vasi Lukomir je v veliki meri še ohranjena tradicionalna arhitektura. Majhne kamnite hiše so bile nekoč pokrite s skodlami, v novejšem času je leseno kritino največkrat zamenjala kovinska, pogosto narejena kar iz pločevine razrezanih in poravnanih kovinskih sodov. Domačinke je mogoče srečati v tradicionalnih oblačilih, kot so jih nosile njihove mame in stare mame. Še vedno iz ovčje volne pletejo pisane nogavice, puloverje in kape, le da so zdaj ti unikatni pleteni izdelki namenjeni predvsem za prodajo obiskovalcem. Vidi se, da je bilo življenje planinskih nomadov skromno in težko. Večina predmetov, tudi poljedelsko orodje, je ročno narejenih. Kar je danes postalo eksotika, je bilo nekoč trdo vsakodnevno življenje.

Pokrajina je navdušujoča in že dolga pot po luknjastih makadamskih cestah do Lukomirja je avantura. Po prostranstvih planote so nas vozili prijazni fantje in izkušeni off road vozniki iz Visit Konjic s svojimi preverjenimi robustnimi mitsubishijevimi terenci, ki zmorejo tudi kakšno adrenalinsko bližnjico. Ko nam je voznik Sanjin Bubalo, ki vodi agencijo Visit Konjic, namignil, da je prava adrenalinska vožnja v kovinski košari na strehi terenca, nisem niti za trenutek razmišljal. Povzpel sem se na streho avtomobila, kmalu se je pridružil tudi novinarski kolega in ni dolgo trajalo, da so tudi na drugem terencu na strehi sedeli navdušeni potniki in potnice. Fantastični razgledi na vse štiri strani, občutek svobode in avanture so odtehtali tudi kakšno bolečino v hrbtu zvečer. Takoj ponovim, če lahko!

Ustavili smo se še v vasi Umoljani, ki je dobila ime po stari legendi. Lokalne pastirje in njihove črede je nekoč napadal zmaj, katerega udarec z repom je oblikoval tudi strugo rečice Studeni potok v bližini kraja. Hodža se je odločil, da se bo soočil z zmajem, vendar je pastirjem naložil, naj molijo, ko se bo srečal z njim. Ob molitvi (zato Umoljani) je zmaja spremenil v kamen in sledi so še danes vidne v bližini. Danes je ta še vedno magični kraj priljubljeno izhodišče za (poletno) pohodništvo, vse od prostranih poljan divjega cvetja do strme poti ob Studenem potoku, ki se preko 22 slapov spušča več kot 400 m globoko v kanjon Rakitnice. Slikovita je tudi majhna džamija, v vasi Umoljani pa je tako kot v Lukomirju mogoče tudi prespati in kaj dobrega pojesti.

Foto: Javorov do

Tradicionalno okusno bošnjaško hrano smo na poti nazaj v Hotel Nomad okušali v lepo urejeni etno restavraciji Javorov do, kjer so nam postregli z lokalnimi specialitetami z žara, različnimi pitami in burekom, pečenim fižolom in drugimi dobrotami, ob katerih je teknilo Sarajevsko pivo. Izjemne sadne žganice domače izdelave so marsikoga tako navdušile, da je steklenico pijače kupil tudi kot spominek za domov. Javorov do je sicer prijetno urejena izletniška točka z majhnim jezercem ter številnimi sprehajalnimi in planinskimi potmi, ki omogoča sprostitev na svežem zraku v vseh letnih časih.

Hotel Nomad je nov, sodobno urejen hotel višje kategorije v naselju Babin do ob izteku smučarskih prog na olimpijski Bjelašnici ter je odlično izhodišče za vse športne aktivnosti, od pohodništva in gorskega kolesarjenja v toplejših mesecih do smučanja pozimi. Udobno bivanje naredi še prijetnejše okusna kulinarika, večerno druženje ob živi glasbi v Gastro Pubu, prileže pa se tudi sprostitev v hotelskem bazenu in savnah. O hotelu Nomad in o vsem, kar še ponuja, lahko več preberete tukaj.

Od hotela Nomad je le dobre pol ure vožnje do središča Sarajeva, ki ga je enkrat med bivanjem ob vznožju Bjelašnice že treba obiskati. Dobro si je vzeti čas vsaj za obisk Baščaršije in ogled mojstrskih kovinskih izdelkov izpod rok kazandžij, za kakšno porcijo čevapčičev in pravo bosansko kavo z ratlukom. Več o tem, kaj si še lahko ogledate v Sarajevu, pa lahko preberete tukaj.