Piše: Matjaž Markič

Kreischberg na avstrijskem Štajerskem je prijetno, ne preveliko smučišče za vse okuse, zlasti pa pridejo na svoj račun družine z otroki, saj so proge zares široke in primerne tudi za najmlajše.

Smučišče Kreischberg je s skupno 42 km smučarskih prog odlična izbira tako za bolj ambiciozne smučarje kot za družine z otroki, ki so jim namenjene poleg smučanja še nekatere druge atraktivne dejavnosti.

Od decembra 2021 se smučišče ponaša z moderno, 10-sedežno gondolsko žičnico, ki je zamenjala staro 6-sedežno gondolo. Nova gondola Kreischberg 10er na 3,8 km razdalje premaga 903 m višinske razlike (spodnja postaja 868 m nadmorske višine, srednja 1.441 m in zgornja 1.771 m), zgrajena pa je po najvišjih varnostnih standardih in z zagotovljenim udobjem.

»Gondolska žičnica Kreischberg 10er je največja investicija v zadnjih letih in smo nanjo res ponosni. Z novo pridobitvijo se je kapaciteta prevoza smučarjev na zgornjo postajo podvojila, zdaj lahko gondola namesto prejšnjih 2.000 smučarjev prepelje kar 4.000 smučarjev na uro, kar je vsekakor zelo dobrodošlo. Omeniti je treba še novo panoramsko restavracijo Eagle, ki je bila sicer dokončana že decembra 2020, a je zaradi zaprtih gostinskih lokalov v lanski sezoni zares zaživela šele letos,« nam je o novostih povedal mag. Karl Fussi, direktor žičnic v Kreischbergu – Murtal Seilbahnen Betriebs GmbH.

Smučarske proge sežejo do 2.118 m nadmorske višine, kjer se konča dvosedežnica Rosenkranz. Z njenega vrha so dosegljive prav vse od skupno 14 žičnic in vse proge na Kreischbergu, sicer pa do spodnje postaje dvosedežnice Rosenkranz pripelje kar 10 prog, večinoma »rdečih« in tudi kakšna »črna« se najde vmes.

Na teh dolgih in širokih progah zares uživajo tudi največji smučarski sladokusci. Ko se dan prevesi čez poldne, pa je najlepše na panoramski šestsedežnici Orange Sixpack, saj je proga tam še skoraj do konca dneva obsijana s soncem. Ni je mogoče zgrešiti – nenavadno oranžne kupole so vidne že od daleč.

Kreischberg je res pravi raj za otroke. Proge okrog zgornje postaje gondole in vse do srednje postaje so izredno široke in ravno prav položne za prve smučarske zavoje in pridobivanje samozavesti na smučeh. Vlečnice so prilagojene najmlajšim, čudežni tepih poskrbi za varno pot navzgor. Ko pa zmanjka koncentracije, je tu še veliko možnosti za zabavo na snegu.

Ena od njih je »tubing«, spuščanje z veliko zračnico po širokem snežnem žlebu, a vse skupaj je zelo varno in tudi nazaj ni treba peš, saj se je na vrh mogoče vrniti na zračnici s posebno vlečnico. Najmlajši pa bodo občudovali tudi dinozavre v Dino parku – a kar pogumno, dinozavri na Kreischbergu so prijazne zverinice.

Na Kreischbergu ne boste ostali lačni. Številne koče in restavracije z raznoliko ponudbo so ob progah, in če bodo družine verjetno izbrale Kreischbergwirt v bližini smučišč za otroke in s ponudbo otroških menujev, bodo bolj trendovsko naravnani smučarji preverili ponudbo v novi panoramski restavraciji Eagle, kjer popoldne ob sončnih dneh terasa oživi v glasnih ritmih in za vzdušje poskrbi DJ.

Drugi spet pa se bodo odločili za bolj klasično ponudbo smučarskih malic v Berg 7, Rigglerhütte ali kateri drugi koči. Pivopivci ne bodo zamudili priložnosti, da poskusijo katero od zvrsti piva Murauer, ki ga varijo v pivovarni v bližnjem slikovitem kraju Murau, ki je – če čas dopušča – tudi vreden obiska.

Kreischberg je od Ljubljane oddaljen dobri dve uri vožnje, kar ravno še dovolj blizu tudi za enodnevni smučarski izlet, a za pravo smučarsko doživetje ga je bolj udobno obiskati vsaj za nekaj dni. Ponudbe za namestitev je precej, večina je blizu gondolske žičnice, da ni potreben prevoz z avtomobilom. Ena od takšnih je Ferienpark Kreischberg s ponudbo apartmajev v lesenih hiškah (o njih smo v Mojem kovčku že pisali tukaj), večje družbe pa bodo morda izbrale nekoliko bolj luksuzne in udobne lesene hiše Kreischberg Chalets ali katero od drugih možnosti. Vsekakor pa – kdor Kreischberga še ne pozna, naj ga le obišče.

Foto: Matjaž Markič, Kreischberg Bergbahnen, Alps Resorts