Piše: Matjaž Markič

Kreischberg na avstrijskem Štajerskem je prijetno, ne preveliko smučišče za vse okuse, zlasti pa pridejo na svoj račun družine z otroki. Prav te znajo še posebej ceniti, da je apartmajsko naselje Ferienpark Kreischberg v neposredni bližini smučišča.

Počitniške hišice Ferienpark Kreischberg,  ki jih upravlja Alps Resorts, so oddaljene le 200 m od spodnje postaje žičnice smučišča Kreischberg. Narejene so iz lesa in naravnih materialov ter se nevsiljivo vključujejo v pokrajino. Apartmaji so v celoti opremljeni z vsem potrebnim za udobno bivanje, pred dvema letoma so jih večino tudi obnovili. Družinski apartmaji so v velikosti od 30 do 55 m2 in so primerni za 2 – 5 oseb, večjim družinam in skupinam prijateljev pa so namenjeni apartmaji z do 120 m2, ki lahko gostijo do 10 oseb.

Tudi v notranjosti večine apartmajev prevladujejo naravni materiali za čim bolj ugoden občutek, kuhinje so zelo dobro opremljene. Za vse, ki se jim po koncu smučarskega dne ne ljubi kuhati, je v glavni stavbi restavracija Dörflwirt z okusnimi avstrijskimi in štajerskimi specialitetami, mogoče se je tudi dogovoriti za polpezion v kombinaciji z najemom apartmaja. Vsak apartma ima lasten vhod iz zunanjega prostora, tako da se z drugimi gosti ne srečujete, kar je marsikomu pomembno v času koronavirusa.

V naselju Ferienpark Kreischberg je vsem gostom namenjen skupni wellness z bazenom, finsko savno in sobo za počitek za sprostitev po smučanju, v recepciji je mogoče rezervirati tudi masažo. (Opomba: Odvisno od uradno določenih varnostnih ukrepov, povezanih s Covid-19, je dostop do skupnega wellnessa lahko omejen. O morebitnih omejitvah lahko še pred prihodom povprašate na recepciji.)

Velja omeniti tudi, da je Ferienpark Kreischberg prijazen tudi do psov in njihovih lastnikov, ki jim bodo v recepciji svetovali izbiro najboljših sprehajalnih poti njihove ljubljenčke. Organizacija za ocenjevanje namestitev, prijaznih do psov Pfotencheck je Ferienpark Kreischberg ocenila z visoko oceno – tri tačke.

Parkiranje je mogoče neposredno ob naselju, do najbližje trgovine z živili (Spar) pa je le 500 m. Ob naselju se začnejo tudi številne sprehajalne poti za vse tiste, ki večine dneva ne preživijo na smučišču. Le 7 km stran pa je simpatično in slikovito mestece Murau, ki je vsekakor vredno ogleda, znano je tudi po pivovarni Murauer in pivopivci zagotovo ne bodo zamudili priložnosti za pokušino odličnega lokalnega piva.

Vsi gostje imajo pri najemu smučarske opreme v partnerskem Intersport Pintar 10 % popusta, pri čemer jim bodo izkušeni uslužbenci radi pomagali tudi s kakšnim koristnim nasvetom. V smučarski regiji Murau – Kresichberg je okrog 40 km urejenih prog za smučarski tek, krožna tura okrog Grebenzenschutzhaus pa je primerna tudi za začetnike v krpljanju.

Smučišče Kreischberg je z 42 km smučarskih prog odlična izbira tako za bolj ambiciozne smučarje kot za družine z otroki, ki so jim namenjene še nekatere atraktivne dejavnosti, kot je »tubing«, spuščanje z veliko zračnico po strmini. Od lanskega decembra se smučišče ponaša z moderno, 10-sedežno gondolsko žičnico, ki je zamenjala staro 6-sedežno gondolo in lahko zdaj namesto prejšnjih 2.000 na uro prepelje kar 4.000 smučarjev.

Foto: Alps Resorts, Kreischberg Bergbahnen