Pripravil: Matjaž Markič

V avstrijskem Obertauernu so konec novembra že pognali žičnice, prava otvoritev pa bo veliki ski opening v soboto, 3. decembra s koncertom nemške glasbene zvezde Sarah Connor in skupine Söhne Mannheims. Snega je v Obertauernu tudi letos na začetku sezone že povsem dovolj!

Središče kraja leži na nadmorski višini 1.740 m, po bližnjih gorskih pobočjih pa se kot pajkova mreža razprostirajo proge na nadmorski višini od 1.630 do 2.313 m. Ponudba »Ski in Ski out« velja prav za vsako točko kraja. Smučarski navdušenci so po le nekaj zavojih že na odlično pripravljenih progah. Žičnice potekajo tako, da je mogoče v smeri urinega kazalca ali v nasprotni smeri prevoziti vse proge, dokler ne pridete spet na izhodišče. Legendarna Krožna proga po Turah je opremljena s 26 sodobnimi žičnicami, ki delujejo kot povezovalni elementi med programi v skupni dolžini nekaj več kot 100 km. Vsako sezono pa v Obertauernu pripravijo tudi dogodke First.Track, ki so namenjeni vsem smučarjem – zgodnjim pticam.

Obertauern z dogodki First.Track Events številnim smučarjem izpolnjuje sanje o tem, da bi bili na progi pred vsemi ostalimi. Začnejo se že ob 7.30 zjutraj, ko prvi sončni žarki pobožajo sneg na brezhibno urejenih progah. Zgodnje ptice se zberejo na spodnji postaji žičnice (začetek ni vedno na isti postaji), nato pa se skupaj odpeljejo na vrh ter uživajo v prvih zavojih dneva. Občutek svobode pri drsenju po praznih, sveže pripravljenih progah je res enkraten. Smučarji imajo skorajda neomejen prostor za široke zavoje, tempo pa si določa vsak sam. Kdor želi, lahko vpraša učitelje smučanja za kakšnen smučarski nasvet. Ko se proge postopoma napolnijo, nastopi čas za malico, planinski Almdudler Brunch. V prijetni koči je čas za pogovor o vtisih in za okusne solnograške poslastice – ter za objavo selfiejev na družabnih omrežjih.

Prvi letošnji First.Track bo XMas.Track 15. decembra. Na dogodku Powder.Track 19. januarja 2023 se bodo udeleženci lahko razveselili obdobja v letu z največjimi količinami snega. Kdor želi s svojo ljubljeno osebo narisati srce v snegu, se lahko prijavi na dogodek Valentine.Track – 14. februarja. Family.Track, ki bo potekal 23. februarja, je namenjen družinam z otroki, ki jih ne moti zgodnje vstajanje za užitke na snegu, 6. marca pa so na vrsti ljubitelji pomladne smuke na dogodku Spring.Track. Z Legends.Track, ki bo 6. aprila, se bo zaključila sezona za zgodnje smučarske ptice. Na spletni strani turističnega združenja Obertauern so na voljo vse podrobnejše informacije in prijava na First.Track – pozor, dogodki so običajno kar hitro razprodani.

Zlata mrzlica v Obertauernu je še en vrhunec dolge zimske sezone. Pri 15. izdaji kriterija Gamsleiten, največjega avstrijskega lova za zakladom v snegu, se bo 15. aprila 2023 na lov na 30 zakopanih skrinjic z dragoceno vsebino ponovno podalo več kot 1.000 zlatokopov. Glavna nagrada, po kateri hrepenijo udeleženci, je tokrat avtomobil BMW, vreden dobrih 70.000 evrov! Ključ počiva v eni od globoko zakopanih skrinjic z zakladom, tudi druge skrinjice pa vsebujejo privlačne nagrade in potovalne bone. Območja lova za zakladom je nad spodnjo postajo Gamsleiten 2. Število vstopnic za udeležbo je omejeno, na voljo so spletni strani turističnega združenja Obertauern po ceni 50 evrov. Ljubitelji Obertauerna lahko udeležbo na lovu za zakladom odlično povežejo z nekaj dnevi sončne smuke. Med privlačnimi pavšalnimi ponudbami je tudi paket kriterij Gamsleiten, ki vsebuje vstopnico za lov na zaklad ter tridnevno smučarsko vozovnico po znižani ceni.

Obertauern zagotavlja prvovrstne snežne pogoje in obratovanje koč do 1. maja 2023. Še več o tem zimsko športnem središču pa lahko preberete tudi tukaj. 

Foto: Tourismusverband Obertauern