Piše: Matjaž Markič

Obertauern je avstrijsko smučarsko središče z dokazano največ snega in tu sezona traja od konca novembra do začetka maja. Slovenski smučarji ga dobro poznajo, saj dobri dve uri vožnje iz osrednje Slovenije ponuja obilo smučarskih užitkov tako izkušenim smučarskim sladokuscem kot družinam z otroki.

Posebnim klimatskim razmeram gre zahvala, da je v Obertauernu vedno veliko snega. Pogosto sneg zapade že oktobra in zdrži do maja. To, da je v Obertauernu snežna odeja zagotovljena, je potrdila tudi študija, objavljena v letu 2016. Z 264 cm maksimalne povprečne višine snega je Obertauern vodilni na lestvici s snegom najbolj obdarjenih zimskih središč v Avstriji.

Letošnja sezona se bo začela 25. novembra, pravo smučarsko otvoritev pa pripravljajo za 2. december, ko bodo po dveh letih lahko spet pripravili legendarno ski opening zabavo s koncertom. Glavna zvezde letošnje otvoritve We are back on the stage bo nemška superzvezdnica, soul in pop pevka Sarah Connor.

Več kot 100 km smučarskih prog, ki jih povezuje 26 žičnic, nikogar ne pusti ravnodušnega. Izbira prog med 1.650 in 2.313 m nadmorske višine je raznovrstna, najlepše pa je, da so med seboj povezane v »Turski krog« (Tauernrunde), ki ga je mogoče presmučati v smeri urnega kazalca (rdeči krog) ali v obratni smeri (zeleni krog). Turski krog lahko brez težav presmučajo tudi srednje dobri smučarji, če le niso popolni začetniki. A tudi za te se najde dovolj zanimivih prog, kjer uživajo tudi otroci. V zadnjih letih Obertauern, ki je nekoč slovel predvsem kot smučišče za vse, ki si ob sprostitvi na snegu zaželijo tudi apres-ski zabave, še posebno pozornost namenja družinam z otroki in mladostniki.

Otroci in mladostniki lahko izbirajo med dvema različicama priljubljene krožne proge po Turah, ki sta prilagojeni glede na njihovo znanje in fizično sposobnost. Bobbyjev krog, poimenovan po planinskem zajcu Bobbyju, je primeren za mlajše otroke, My Track krog pa je za otroke in mladostnike, ki že dobro smučajo.

Na obeh je poskrbljeno za animacijo z zabavnim snežnim parkom, progo za merjenje časa, progo, na kateri strašijo duhci, z otroškim iglujem in valovito progo za mlade goste. Družine z otroki še posebej cenijo tudi to, da v Obertauernu deluje sedem šol smučanja in deskanja, ki skrbno poskrbijo za najmlajše smučarske nadobudneže.

Velika prednost Obertauerna je tudi to, da vsi hoteli omogočajo ski in – ski out, torej iz njih neposredno lahko vstopimo v sistem žičnic in do hotela tudi prismučamo. Izbira hotelov je pestra, še posebej pa izstopa odlična ponudba hrvaške hotelske verige Valamar, ki ima v Obertauernu hotela Valamar Obertauern Hotel s 4 zvezdicami in Kesselsptize Valamar Collection Hotel s 5 zvezdicami, v teku pa je še prevzem hotela Marietta. Oba Valamar hotela sta v neposredni bližini smučarskih prog, ponujata nadvse udobno namestitev in vse, kar potrebujemo za oddih na snegu – od prostranega wellness centra, show-cooking restavracije in wine bara do zabavnih vsebin za družine.

Valamar Obertauern Hotel, ki leži na mirni lokaciji v središču Obertauerna, se v letošnji zimi ponaša z novim notranje – zunanjim bazenom s prostorom za sproščanje, tu sta tudi spa in fitness Balance Mediterranean, otrokom je namenjen Maro Club. Gostje imajo v garaži hotela brezplačno parkirišče in avtomobil bo lahko tam ostal ves čas dopusta, saj so žičnice ob hotelu, do lokalov in dobro založenih trgovin s športno opremo in ter morebitne nočne zabave pa je le kratek sprehod.

Osebje hotela večinoma prihaja iz Hrvaške, zato sporazumevanje poteka v bolj domačem jeziku. Sicer pa vas v hotelu čaka Valamar Experience Concierge, kjer vam svetovalec na info točki svetuje in priporoči lokalne zanimivosti in restavracije, pomaga pri najemu smučarske opreme in rezervacijah terminov v šoli smučanja, vas seznani s hotelskimi storitvami in ugodnostmi …

Izkušeni kuharski mojstri v hotelu Valamar Obertauern ustvarjajo edinstvene okuse iz svežih lokalnih sestavin in najokusnejših plodov Sredozemlja v hotelski show-cooking restavraciji Maremonti. Na tematskih postajah restavracije lahko uživate v izboru alpskih in jadranskih sirov in olj, krepčilnih juh in začimb iz obeh regij, poleg mesnih jedi so vsak dan na menuju tudi zdrave ribje alternative ter zelenjavne jedi. V restavraciji Maremonti vas torej čaka okusna fuzija Alpe-Adria, po razburljivih snežnih avanturah pa se je mogoče sprostiti v hotelskem wine baru z degustacijo vrhunskih hrvaških in tujih vin ter ob izvirnih in klasičnih koktajlih.

Tudi če želite doživeti zimske radosti izven urejenih smučarskih prog, Obertauern ponuja številne možnosti, med njimi tek na smučeh, sankanje, pešačenje po urejenih stezah, ki vodijo do spektakularnih alpskih panoram, kolesarjenje na snegu, na planoti Gnadenalm (na pol poti med Obertauernom in Untertauernom) se lahko poskusite celo v biatlonu. Ali pa si, če je družba prava, privoščite romantično nočno vožnjo s konjsko vprego … No, sam glasujem predvsem za smučanje, kjer Obertauern ponuja res veliko.

Fotografije: Rino Gropuzzo, Obertauern.com, Valamar hoteli