Piše: Matjaž Markič

Globok naravni zaliv Boka Kotorska v Črni gori od nekdaj navdušuje z modrino morja, lepoto peščenih plaž in s ponekod še vedno divjo, prvinsko naravo. Čeprav je razvoj turizma marsikje spremenil podobo obale, je še vedno mogoče najti mirne in odmaknjene kotičke in plaže. Kdor pa si želi več vrveža in turistične ponudbe vseh vrst, seveda najde tudi to.

Na atraktivni legi blizu vstopa v Boko Kotorsko leži mestece Herceg Novi, ki ima za hrbtom najvišji dinarski vrh Orjen (1895 m) in prav zato blagodejno klimo. V bližnjem Igalu je zaradi blage mediteranske klime in zdravilnega blata, ki uspešno pomaga pri revmatizmu, že vrsto let tudi zdravilišče. Vanj v zadnjem času zahajajo številni tuji gostje, v največji meri iz Skandinavije, zdravilne učinke Igala pa je v zadnjih letih svojega življenja užival tudi predsednik Tito, ki so mu tam v letu 1976 zgradili vilo. Danes je za silo vzdrževana vila na ogled obiskovalcem, ki ob tem spoznavajo še kakšno lekcijo iz zgodovine nekoč skupne države.

boka_kotorska

A slikoviti Herceg Novi še ponaša še z marsičem, med drugim z 89 cerkvami in cerkvicami v mestu in okolici, zaradi strateško pomembne lege pa tudi z štirim trdnjavami, ki pričajo o burni zgodovini. Mestu so od nastanka leta 1382, ko ga je ustanovil bosanski kralj Tvrtko I., vladali Turki, Benečani, Avstro-ogrska, vmes za krajši čas še Španci in Francozi, Rusi… Prav zaradi številnih vplivov je v starem delu mesta zelo zanimiva arhitektura, tako da je mogoče počitnice ob morju združiti z ogledi mesta.

cerkev

Mesto je ponosno tudi na svoj kulturni značaj. Herceg Novi velja za mesto kulture tudi zaradi svojih nekdanjih prebivalcev, med drugimi je v njem precej časa preživel nobelovec Ivo Andrić, ki je tu napisal velik del zgodovinskega romana Most na Drini. Njegovo hišo z lepim pogledom na zaliv zdaj prenavljajo in bo kmalu kot muzej na voljo obiskovalcem.

outdoor

Najlepši pogledi se odpirajo z morske strani, zato je vsaj en dan treba izkoristiti za izlet z barko ali čolnom. Več ponudnikov organizira izlete po Boki Kotorski z večjimi turističnimi ladjicami, mi smo se odločili za bolj individualno ponudbo agencije Montenegro Outdoors, kjer vas simpatična Nataša in Ilija popeljeta z večjo pasaro (ali po želji jadrnico) mimo otoka Mamula do lesketajoče se modre špilje, polotoka Luštica in do turkiznega zalivčka, kjer lahko zaplavate, zaveslate v kajaku ali na supu, medtem ko Nataša pripravi odlično kosilo iz svežih rib. Spotoma si lahko ogledate še nastajanje nove velike marine za luksuzne jahte in apartmajskega naselja Portonovi Montenegro, že druge podobne marine v zalivu, saj je v Tivtu že nekaj let luksuzna marina Porto Montenegro. A za navadne smrtnike sta obe nedosegljivi, saj si cene tam zasidranih prestižnih jaht ne znamo niti prav predstavljati.

pogledi_iz_vile

Zato pa je morje enako za vse in ena najlepših plaž je v mestecu Kumbor, od koder se ponujajo čudoviti razgledi na zaliv. Vsak dan panoramo popestri še kakšna velika potniška križarka, namenjena v Kotor, ki marsikoga s svojimi ulicami in trgi spominja na Dubrovnik in je zagotovo vreden obiska. Slikovit je tudi Perast z otočkom Gospa od Škrpjela, ki je pravzaprav umetni otok, saj so v 15. stoletju na čer nasuli kamenje in tam postavili cerkvico, potem ko so na čereh našli podobo Matere Božje.

orjen

A ne bi bilo prav, če ob vsej slikovitosti mestec in morskih naravnih lepotah ne bi vsaj kakšen dan obiskali tudi zaledja Herceg Novega. Pod planino Orjen se vije nešteto zelo dobro označenih planinskih poti, ki kar kličejo po izletu. V kraju Vrbnjak je novi pustolovski park med krošnjami dreves (zasnovalo in postavilo ga je slovensko podjetje Vevrca), v katerem uživajo mladi in stari, poslastica pa je zip-line z drevesa na drevo.

bane

Ljubitelji dobre hrane in pijače pa pridejo na svoj račun v bližnji pršutarni Baneta Palikuća (Mountain Vocation Montenegro). Od 18 mesecev do tri leta na zraku sušeni pršut iz najboljšega mesa je vrhunska delikatesa, ki razvaja brbončice, Bane pa zraven ponudi še odlično črnogorsko vino vranac. Posebno doživetje je tudi obisk zelo slikovite vasice Žlijebi s kamnitimi hišami, pokritimi s kamni in eno od 89 cerkvic, od koder se razkrivajo neverjetni razgledi.

zlijebi

V družinski Konobi Sikimić vam gostoljubni gostitelji Nikola Sikimić s soprogo in simpatičnima hčerkama postrežejo s teletino in jagnjetino »izpod saća« ter drugimi dobrotami, gospodar Nikola pa vam odgovori na še tako zvedava vprašanja. Ko se potem vrnete v 20 minut vožnje oddaljeni Herceg Novi in razmišljate o poti domov, lahko le še ugotovite, da za odkrivanje vseh lepot spet ni bilo časa in da se boste morali kmalu spet vrniti. In zagotovo se boste!