Pripravil: Matjaž Markič

Goriški radič je med vsemi vrtninami nekaj posebnega. Čudovito lepe rdeče glavice radiča spominjajo na vrtnice in prinašajo na mizo posebno razkošje. Pridelovalci ga z vso skrbjo in znanjem, ki se že poldrugo stoletje prenaša iz roda v rod, pripeljejo do zrelosti sredi zime.

Pridelava tega posebnega radiča se je na Goriškem in v Vipavski dolini pričela v drugi polovici 19. stoletja, ko so v te kraje prinesli znanje o siljenju radiča. Pridelovalci vse od takrat sami vzgajajo seme in s strogo selekcijo so ustvarili edinstven goriški radič, prepoznaven po lepih glavicah v obliki vrtnice. Ta tip radiča v Italiji imenujejo La rosa di Gorizia, goriška vrtnica.

Seme radiča posejejo že spomladi, da lahko do jeseni razvije močne korenine. Čez poletje je radič neprivlačna rastlina, po prvi jesenski slani pa se začne priprava radiča za siljenje. Radič izkopljejo s koreninami vred, ga povežejo v snope in položijo v razor ter zaščitijo z zemljo in slamo. Po nekaj snopov radiča nato postopno spravljajo v toplejši prostor, pripravljen za siljenje. V temnem in primerno toplem prostoru se v dveh tednih razvijejo lepe glavice okusnega in zdravega radiča. Preden gre dragocena vrtnina lahko na trg, vsako glavico radiča skrbno očistijo in odstranijo manj lepe stranske liste. Popoln izgled radiča je namreč njegov zaščitni znak. Korenine najlepših radičev shranijo in jih spomladi posadijo za vzgojo semena.

Siljenje radiča je bilo včasih razširjeno po vsej Vipavski dolini, danes pa večino te zimske poslastice pridelajo v spodnjem delu doline. Kot središče pridelave najlepšega radiča slovi Solkan, kjer ga imenujejo sukénski régut. V zimskih mesecih je ta posebnež svojevrstna zvezda lokalne kulinarike.

Goriški radič ni le izjemno lepa vrtnina, je nadvse okusen, zaradi visoke vsebnosti antioksidantov pa je tudi zelo zdrav. Prefinjeni rdeči, hrustljavi listi radiča so odlična solata, lokalni kulinarični mojstri pa z radičem pripravljajo številne okusne jedi in celo sladice. V izbranih gostilnah in restavracijah na Goriškem boste v februarju našli posebno ponudbo jedi iz te slastne in zelo cenjene vrtnine.


Na pogovoru, ki ga je pripravila Turistična zveza TIC Nova Gorica, so sogovorniki predstavili polno skledo zgodb o goriškem radiču ter ovrednotili njegov gastronomski potencial. Gostinci iz Ošterije Žogica, Ošterije Branik, Gostilne pri hrastu, Gostilne Winkler Lokve, Gostilne Termika in Sabotin hotel & restaurant pa so pripravili pokušino jedi iz goriškega radiča.

Nekateri pravijo, da je goriški radič najbolj pravi, če ni toplotno obdelan, klasični recept pa je goriški radič v solati. Zanj potrebujemo štiri glavice goriškega radiča, kuhan krompir, fižol, srednje trdo kuhano jajce, ocvirke, strok česna, kis, žlico ekstra deviškega oljčnega olja, sol in poper. Vse sestavine (razen jajca) zložimo v skledo in počasi zmešamo. Ko solato razdelimo na krožnike, dodamo kuhano jajce. Dober tek!