V Avstrijo je od 19. maja omogočen vstop tudi turistom, saj je naša severna soseda olajšala vstop v državo. Še vedno pa je za vstop v Avstrijo je za vse osebe, ki vstopajo (ne za tranzit) obvezna elektronska registracija potovanja (Pre Travel Clearance).

Za vstop iz Slovenije v Avstrijo potrebujete potrdilo, da ste bili bodisi cepljeni, testirani ali da ste preboleli COVID-19. Karantena ni več potrebna. Če omenjenega potrdila ne morete predložiti, je potrebno nemudoma oz. najkasneje v roku 24 ur opraviti test na virus SARS-CoV-2. Kot potrdilo o cepljenju se priznavajo uradni dokumenti v nemškem ali angleškem jeziku ali rumena izkaznica cepljenj, v katero je vnešeno cepljenje. Avstrija priznava cepiva proizvajalcev BionTech / Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Johnson & Johnson, Moderna in Sinopharm.

Za osebe, ki so bile cepljene proti COVID 19, je možen vstop v Avstrijo najmanj 21 dni po prvem prejemu odmerka cepiva, od katerega ni minilo več kot 3 mesece, ali po drugem prejemu odmerka, pri čemer od prejema prvega odmerka ni minilo več kot 9 mesecev, ali najmanj 21 dni po cepljenju s cepivom, za katerega je predviden zgolj en odmerek, pri čemer od dneva cepljenja ni minilo več kot 9 mesecev.

Poleg uradnih potrdil, da je oseba v preteklih 6 mesecih prebolela infekcijo s virusom COVID-19, se upoštevajo tudi zdravniška potrdila (npr. odločba o karanteni oz. izolaciji) v nemškem ali angleškem jeziku o preboleli bolezni COVID-19. Prav tako se upoštevajo potrdila o testiranju na prisotnost protiteles SARS Cov-2, ki ne smejo biti starejši od 3 mesecev. V kolikor pri vstopu v Avstrijo iz Slovenije ne predložite nobenega od navedenih potrdil, morate nemudoma oz. najkasneje v roku 24 ur na lastne stroške opraviti PCR ali hitri antigenski test. V primeru kontrole morate rezultat testa predložiti pooblaščeni osebi.

Vse to ne velja za otroke do 10. leta, zanje pa je kljub temu potrebno izpolniti elektronsko registracijo potovanja (Pre Travel Clearance). Elektronsko registracijo potovanja je potrebno opraviti do 72 ur pred odhodom na spletu Potrdilo o opravljeni elektronski registraciji je potrebno natisniti in ob kontroli predložiti. Priporočljivo je, da imate pri sebi kopije potrdila.

Odpirajo se hoteli in restavracije, še vedno pa veljajo številni varnostni ukrepi. Ob prijavi morate v hotelu pokazati potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu, takšno potrdilo je potrebno tudi ob obisku restavracije, zunanjih in notranjih dogodkov (koncerti, gledališča, stadioni), uporabi zunanjih in notranjih bazenov, fitness centrov in spa, ter ob storitvah, kot so frizerji, masaže in podobno. V vseh notranjih prostorih je obvezna uporaba maske FFP2, tudi za otroke od 14. leta dalje. O bivanju v hotelu so pripravili animiran video (besedila so v angleščini).

V restavracijah je prav tako obvezna uporaba FFP2 maske, razen ko sedite za mizo. Skupina za mizo v lokalu so lahko največ 4 odrasli (in otroci), na prostem pa 10 oseb. Hrano in pijačo je mogoče uživati le za mizo, ne za šankom, restavracije pa se zapirajo ob 22. uri. O obedovanju v restavracijah so pripravili animiran video (besedila so v angleščini).

Dodajmo še, da je uporaba mask FFP2 obvezna tudi na sredstvih javnega prevoza in v javnih prostorih, povsod pa je potrebno vzdrževati razdaljo 2 m do ljudi, ki niso iz istega gospodinjstva.

Večina avstrijskih hotelov je zaradi korona virusa zelo prizanesljiva v primeru odpovedi aranžmaja, veliko jih omogoča brezplačno odpoved nekaj dni pred začetkom predvidenega bivanja ali premaknitev bivanja na poznejši termin. Nekatere avstrijske dežele nudijo tudi avtomatično zavarovanje odpovedi za vse turiste. Vsekakor pa je priporočljivo, da se o točnih pogojih odpovedi pozanimate pri ponudniku pred rezervacijo.

In kaj, če se zgodi, da med bivanjem v Avstriji posumite, da ste zboleli za korona virusom? V tem primeru pokličete na številko 1450, kjer vam bodo svetovali in povedali, kako ravnati. Ne pozabite na potovanje vzeti s seboj evropske kartice zdravstvenega zavarovanja, priporočljivo pa je tudi dodatno zdravstveno zavarovanje za vse morebitne dodatne stroške zdravljenja.

Najnovejše informacije o pogojih potovanja in bivanja v Avstriji (v angleškem jeziku) najdeje tukaj.

Pripravil: Matjaž Markič