Kar dolgo časa je že minilo, odkar smo odkrivali zasneženo gorsko pokrajino in zvečer uživali ob prijetnem ognju iz kamina. Ampak zima je v Obertauernu že krepko potrkala na vrata in po “lockdownu”so končno zagnali smučarske žičnice.

Ob začetku zimske sezone 2021/22 avstrijsko zimsko središče z največ snega vabi pod geslom: Take me back to Obertauern! Dostop do smučišča je v Obertauernu povsod mogoč kar na smučeh, zato ni odvečnega čakanja in nadležne gneče pred gondolami na izhodišču. Med več kot 100 kilometri prog lahko vsak ljubitelj smučanja najde prave. Žičnice so razporejene tako, da lahko vse proge prevozite v smeri urnega kazalca ali obratno, dokler se ne vrnete do izhodišča. Legendarni »turski krog« je opremljen s 26 sodobnimi žičnicami in vlečnicami. Tudi za prečkanje ceste ni treba sneti smuči, saj so na voljo prostorni mostovi za smučarje.
Otroci in mladostniki lahko izbirajo med dvema različicama priljubljene krožne proge po Turah, ki sta prilagojeni glede na njihovo znanje in fizično sposobnost. Bobbyjev krog, imenovan po krajevni maskoti, planinskem zajcu Bobbyju, je primeren za mlajše otroke, proga MyTrack za otroke in mladostnike, ki že dobro smučajo, pa kot priprava na krožno progo za odrasle. Na obeh je poskrbljeno za animacijo z zabavnim snežnim parkom, progo za merjenje časa, progo, na kateri strašijo duhci, otroškim iglujem in valovito progo za mlade goste. Otrokom so namenjene številne smučarske šole z izkušenimi učitelji in zagotavljajo, da so med njimi tudi slovensko govoreči, kar otrokom zelo olajša učenje smučanja.

Ljubitelji smučanja se lahko pripravijo na posebej dolgo sezono, ki bo trajala vse do začetka maja. Poleg že uveljavljene zabave na smučišču pa ima Obertauern v rokavu še enega asa – najlepši šopek dejavnosti. Med njimi je treba omeniti priljubljeno snežno kolesarjenje, ki ga ponuja smučarska šola Hermanna Kocha, ter snežni smučarski kajting v šoli Floriana Schmaldiensta. Tradicionalni First.Track dnevi zgodnjega smučanja, ko na progah še ni drugih smučarjev, vedno pritegnejo precej zanimanja, a število mest je omejeno. Prijave na www.obertauern-tickets.com

Kdor pa si po dnevu, polnem doživetij v globoko zasneženi pravljični zimski deželi, želi le še skodelico toplega kakava ali čaja ob kaminu, se lahko veseli bivanja v enem od hotelov, ki jih že več generacij vodijo družine in kjer gre razkošje z roko v roki z udobnostjo in prefinjenostjo. Vse to vas pričakuje tudi v številnih smučarskih kočah, ki ponovno obratujejo neokrnjeno in po stari navadi vsak dan na snegu odlično zaključijo z dišečim cesarskim pražencem in puhtečo govejo juho s cmočki.

Še to: za smučanje na Obertauernu tako kot drugje v Avstriji veljajo pogoji PC, na žičniških napravah in ob vstopu nanje je potrebna uporaba FFP2 zaščitne maske, omejitev glede števila pa zaenkrat ni, vendar se pogoji glede na epidemiološko situacijo lahko spremenijo. Podrobnosti o smučanju v Avstriji in aktualnih pogojih preverite na http://austria.info/si

Foto: © Tourist office Obertauern