Besedilo in fotografije:
Maja Črepinšek

Smučarska regija Obertauern je skupaj s podjetjem Atomic letos že četrtič priredila ženski dan smučanja #SHESKIS v podporo kampanji avstrijskega združenja za boj proti raku Rožnata pentlja (Pink Ribbon).

Obertauernu pravijo tudi »skleda snega«, saj je snega toliko, da se smučarska sezona pri njih običajno prične že sredi novembra, zaključi pa šele 1. maja. Debela snežna odeja je zaslužna za še eno znamenitost Obertauerna – obisk slavnih Beatlov, ki so tu leta 1965 snemali film Help. Na ta dogodek spominja klavir na enem smučišč, kipi Beatlov sredi kraja, pa tudi anekdote, ki jih o slavnih glasbenikih, ki smučati sploh niso znali, še vedno pripovedujejo domačini, njihovi smučarski dvojniki.

Vsako leto pa se konec marca v Obertauernu zberejo rekreativne smučarke iz različnih držav, da izkažejo podporo boju proti raku. Glavni cilj akcije #SHESKIS, ki jo pripravi Obertauern v sodelovanju s podjetjem Atomic, je podpora pomembnim ženskim projektom. Ker verjamejo, da močnih žensk ni mogoče zaustaviti, zlasti ne, če gre za njihovo strast do smučanja. Medsebojno pa se podpirajo še posebej, kadar gre za tako pomembno zadevo, kot je boj proti raku!

#SHESKIS Obertauern je sijajen dogodek pozitivne energije, ki ga zaznamujejo optimizem, dobra volja, sonce, sneg in prijetna srečanja z drugimi udeleženkami, tudi takimi, ki so bolezen premagale, z novinarkami in s predstavnicami iz sveta mode ter z vrhunskimi smučarkami, ki smučajo na smučeh znamke Atomic. Letos so se udeleženkam pridružile Marlies Raich, Hannah Köck, Stephanie Venier, Jacoba Kriechmayr in Michaela Kirchgasser.

Atomic na ta dan udeleženkam omogoči preizkus njegovih najnovejših ženskih modelov smuči, ki bodo aktualni prihodnje leto, znane avstrijske smučarke pa se jim pridružijo na belih strminah. Po smučiščih je udeleženke iz Slovenije tokrat peljala smučarka prostega sloga Jacoba Kriechmayr, ki nam je prijazno svetovala, kako izboljšati tehniko smučanja in nam razkazala najlepše strmine. Obertauern ponuja 100 km vzorno pripravljenih prog, ki jih lahko prevozimo krožno, obdanih z verigami vršacev.

Pogovor na sedežnici seveda mimogrede preskoči tudi na druge skupne teme, na primer, kako združiti šport, družino in delo, letos pa tudi, kako pomagati ženskam in otrokom, ki so se zatekli v Slovenijo in Avstrijo pred vojno v Ukrajini. Avstrijska kampanja Rožnata pentlja nudi pomoč tudi za rakom obolelim begunkam, ki so morale prekiniti zdravljenje v domovini, Silvia Grillitsch iz smučarske šole pa nam je zaupala, da begunskim otrokom, ki so pred vojno pribežali sami, veliko pomeni tudi čas, ko se ona in sodelavci kot prostovoljci z njimi igrajo igre z žogo. #SHESKIS ni le smučanje, so tudi navdihujoča srečanja z drugimi udeleženkami!

Ko se smučanja naveličamo, je na vrsti romantična vožnja s sanmi s konjsko vprego po zasneženi zimski pokrajini… Seveda še ostane čas za skupno fotografiranje in širjenje sporočila Rožnate pentlje po družabnih omrežjih. Najboljše fotografije organizatorji nagradijo s smučmi in smučarskimi vozovnicami. In če bi se dogodka prihodnje leto želeli udeležiti – povabilo na spletni strani Obertauern  je odprto za vse!