V Kopru so predstavili so nov turistični produkt – WAYV, ki je začel delovati julija in bo obogatil turistično ponudbo v slovenski Istri. Gre za platformo, ki povezuje imetnike plovil, ki ponujajo prevoze, in uporabnike, ki si želijo s čolni na hiter in enostaven način potovati med kraji v slovenski Istri.

Aplikacija Wayv povezuje potnike in lastnike plovil ter tako omogoča prevoz z različnih točk slovenske obale. Sistem je zasnovan po vzoru kopenskega sistema Uber, prilagojen za morski prevoz. Vsa komunikacija in plačila potekajo preko aplikacije, kar omogoča nadzor, hkrati pa je tudi varneje in zanesljiveje za uporabnike. Obvezni pogoji za vse sodelujoče prevoznike je ustrezen izpit in oprema, sklenjeno zavarovanje potnikov ter registrirana gospodarska dejavnost. Osnovni namen projektne ideje je razvoj prometne povezave med kraji ob slovenskem morju, kar omogoča dodaten vir prihodka ribičem in obstoječim ponudnikom morskih prevozov. Gre tudi za razbremenitev obstoječih prometnih tokov po kopnem ter lažjo in regulirano dostopnost do zavarovanih območij, nenazadnje pa tudi za lepo obogatitev turistične ponudbe.

»V Turističnem združenju Portorož smo se projektu pridružili, ker smo v njem videli zelo veliko dodano vrednost za obogatitev turistične ponudbe v slovenski Istri. Na eni strani imamo morje, na drugi strani pa goste, ki si želijo novih doživetij in se veliko premikajo med različnimi mesti po slovenski Istri. Gre za dober način, kako povezati izkušnjo na morju in razbremenitev cestnega prometa in priti od točke A do B hitreje ter brez problemov,« je povedal mag. Aleksander Valentin, direktor Turističnega združenja Portorož.

Kot je povedal Mitja Vatovec iz podjetja Enigma, ki je poskrbela za razvoj popolnoma slovenskih aplikacij, so razvili dve aplikaciji, eno za potnike in eno za prevoznike. Obe sta narejeni za operacijska sistema IOS in Android v treh jezikih – slovenščini, italijanščini in angleščini. Aplikaciji sta povezani v enovito spletno platformo, ki podatke procesira, obdeluje in servira uporabnikom. Na spletnem mestu Wayv.si so uporabnikom na voljo splošne informacije, možnost vključitve v sistem preko spletnega obrazca ter možnost prenosa aplikacije.

»Aplikacija se zgleduje po sistemih, ki v tujini obstajajo, pri nas takšnega sistema sicer še ni. Je pa drugačna, ponuja prevoz na zahtevo. Uporabnik v aplikacijo vpiše, kam si želi na slovenski obali in kje je njegovo izhodišče, določi, kdaj ga pride plovilo pobrati in število potnikov. Imamo 19 točk po slovenski obali, kjer je varno vplutje. Z drugo aplikacijo pa ponudnik sprejme povpraševanje, določi ceno, ki jo vsak prevoznik sam izbere. Ko odda ponudbo, uporabnik dobi ponudbo s fotografijo plovila in predvidenim časom prevoza. Ko potrdi ponudbo in vpiše številko kartice se nakup zgodi.«

Arturo Steffe, eden izmed priključenih ponudnikov, je navdušen nad interaktivnostjo ponudbe, a dodaja, da ponudniki niso dolžni sprejeti vsake ponudbe. »Aplikacija je za uporabnika, potnika, zelo enostavna, mi kot ponudniki pa imamo tudi to možnost, da povpraševanje sprejmemo ali ne, oziroma ponudbo prilagodimo. Ko uporabnik sprejme mojo ponudno, sem dolžan vožnjo izpeljati.«

Z novo ponudno na področju slovenske Istre so zadovoljni tudi pri Turističnem združenju Portorož. »Produkt je s turističnega vidika zanimiv predvsem zato, ker gre za dodano vrednost, ki jo turist dobi, ker si sam organizira pot od točke a do točke b. Podpiramo tudi to, da turist na drugačen način, z morske strani, spoznava našo Istro,« je povedala mag. Patricija Gržinič iz Turističnega združenja Portorož.