Piše: Matjaž Markič

Ob bližajoči se »pravi« zimi vsi ljubitelji smučanja začnemo razmišljati o priljubljeni rekreaciji v zimskih mesecih. Vsako sezono komaj čakamo, da nataknemo na noge smuči in se spustimo po belih strminah!

Sam pogosto obiščem avstrijska smučišča, saj naši severni sosedje zimsko-športne aktivnosti in vse, kar je z njimi povezano, res obvladajo. Na smučiščih so nas doslej vsako leto presenetili s kakšno izboljšavo, pa naj gre za novo žičnico, posodobljene naprave na smučiščih, nove ali razširjene smučarske proge. Lansko zimo zaradi covid-19 in omejenega dostopa na avstrijska smučišča ni bilo pravih možnosti za smučanje, letos pa so v Avstriji na nove razmere zelo dobro pripravljeni in obljubljajo, da bo smučanje na avstrijskih smučiščih letos že zelo blizu »normalnemu«. Pripravili so zelo jasne pogoje za smučanje, ki se glede na okoliščine lahko tudi spremenijo. Več podrobnosti o tem najdete na http://austria.info/si

Foto: © Daniel Ausweger

Vedno pripravijo tudi kakšno zanimivostjo v kulinarični ponudbi, kot so gorske smučarske tržnice ali Ski Food Festival. Tudi letos bodo na začetku sezone (11. in 12. decembra) v regiji Hochzillertal – Spieljoch na Tirolskem pripravili že 4. Ski Food Festival. V dveh decembrskih dneh bodo smučarji pred žičnicami poskušali prigrizke iz ene izmed 10 sodelujočih držav, v 10 smučarskih kočah pripravljajo tipične tematske menuje iz teh držav. Nepozabno vzdušje, ki smučanju doda še nekaj odlične kulinarike in kozmopolitskega šarma! Kdor pa bo zamudil Ski Food Festival v začetku decembra, lahko vedno uživa v moderno opremljeni gurmanski restavraciji Albergo na zgornji postaji gondolske žičnice Wimbachexpress v Hochzillertal – Kaltenbach, s sončno teraso in dih jemajočim panoramskim pogledom na vse strani ter z odlično kuhinjo z italijanskim pridihom.

Foto: © Schultz Gruppe

Izjemni panoramski pogledi so tudi iz restavracije Adler Lounge na vrhu povezanih smučišč Kals – Matrei (Grossglockner Resort), kjer se oko sprehodi po kar 60 tritisočakih, ki ga obkrožajo, brbončice pa uživajo v kulinaričnih specialitetah iz izbranih sestavin – od tipičnih jedi iz gorskih koč do inovativnih krožnikov, ki jih pripravljajo najboljši kuharji. Adler Lounge je dostopen z gondolsko žičnico iz Kalsa, mirnega kraja v zatrepu doline, kjer stoji kompleks hotela Gradonna in udobnih apartmajskih koč. Vsa notranja oprema je iz cemprinovega lesa, ki neskončno lepo diši, ima pa tudi zdravilne učinke.

Foto: © Serfaus Andreas Kirschner

Nepozabna zimska izkušnja se ponuja v zimsko-športnem središču Serfaus – Fiss – Ladis na severu Tirolske. Tri slikovite vasice na sončni planoti nad reko Inn, ki jih obkrožajo tritisočaki pogorja Samnaun in Ötztal, so še posebej priljubljene pri družinah z otroki, saj na vsakem od treh povezanih smučišč ne manjka zabave in animacije za najmlajše, otroški zabavni parki, smučarski tečaji, varstvo z izkušenimi animatorji, njim je prilagojena tudi hotelska ponudba, sprehajalne poti omogočajo tudi sprehode z otroškimi vozički. Serfaus – Fiss – Ladis neodvisni spletni portali že večkrat proglasili za najbolj družinam prijazno smučišče v Alpah.

Foto: © Tourismusverband St. Anton am Arlberg

Pravi smučarski sladokusci dobro poznajo smučišče v St. Anton am Arlberg, ki gotovo sodi v sam vrh smučarske ponudbe v Avstriji. Pred nekaj leti so povezali vsa smučišča od St. Antona preko Zürsa in Lecha vse do Wartha in Schröckena, zato je smučišče Ski Arlberg s 305 km smučarskih prog tudi največje v Avstriji. Kljub velikosti smučišča pa vasice ob njem ohranjajo pravi avstrijski šarm in v gorskih kočah se še vedno najde avtentično tirolsko ponudbo. Smučarija pa… enkratna, kaj pa drugega.

Foto: © Osttirol Tourismus

Nepozabna je izkušnja zgodnjega jutranjega smučanja v Gasteinu, ko prve zavoje na deviško steptani strmini urežeš še v jutranjem svitu, na progi pa je le manjša skupina smučarskih uživačev, saj je žičnica prvo uro in pol namenjena le njim… Ko te po končanem jutranjem smučanju v kupoli iz stekla in aluminija na vrhu čaka še kraljevski zajtrk z različnimi dobrotami, se knjiga smučarskih spominov podaljša za eno najlepših strani.

Foto: © SalzburgerLand Tourismus

Najlepše pa je, ko je mogoče združiti smučanje na vrhunskih progah čez dan in obisk adventnega sejma zvečer. V adventnem času manjši in večji avstrijski kraji zaživijo v čarobnem vzdušju. K obisku vabijo številni adventni sejmi (Christkindlmarkt) z bogato ponudbo daril, ki jih ni mogoče kupiti v trgovinah, povsod diši po medenjakih in kuhanem vinu. Adventni sejem v Salzburgu je že zaradi okolja starega mestnega jedra zagotovo eden najlepših v Avstriji. Ponudba na stojnicah mora zadostiti najstrožjim kriterijem posebne komisije, zato tam ni najti kiča in poceni blaga sumljivega izvora, ampak le najboljše, najbolj izvirno in tipično za Salzburg in Avstrijo. Mozartove kroglice, tiste najbolj okusne, ročno izdelane, v srebrnem ovoju, še posebej teknejo!

Kdor se že nestrpno veseli smučanja v Avstriji, lahko več informacij o ponudbi najde na http://austria.info/si