Piše: Matjaž Markič

Poznavalci nam bližnjih avstrijskih smučišč že dobro vedo, da je Turracher Höhe med tistimi, ki imajo praviloma vedno dovolj snega. Prelaz na 1.763 m nadmorske višine na meji med avstrijsko Koroško in Štajersko je dobro izhodišče za smučarske proge, ki vodijo na vse strani okrog manjšega jezera vse do višine 2.205 m.

Foto: Turracher Höhe Marketing

Jezero pozimi zamrzne in ko je led dovolj debel, čezenj vozi smučarski taksi, ki smučarjem še olajša pot z enega dela smučišča na drugega. V delu jezera uredijo tudi drsališče, na njem je krožna proga za smučarski tek, vedno pa je tam tudi veliko sprehajalcev. Na skupno 42 km kilometrih širokih smučarskih prog na Turracher Höhe pa vsakdo najde nekaj zase, tako otroci in začetniki kot odlični smučarji.

Pravo razvajanje je smučanje s smučarskim butlerjem, ki je že nekaj let posebnost tega smučišča. Butler po smučišču vodi manjšo skupino smučarjev, ki jim spotoma razkrije marsikatero zanimivost in posebnost tega kraja. Smučarski dan z butlerjem traja približno tri ure in je za goste 19 hotelov vključen v ceno namestitve, vsi drugi pa lahko zanj doplačajo. Z butlerjem pa se lahko podate tudi na zgodnje smučanje in zajtrk v koči, ki pa si ga je treba šele prislužiti.

Še pred sončnim vzhodom se pod sedežnico Panoramabahn zbere manjša skupina navdušencev, ki jim butler preskrbi snežne krplje. Medtem ko krpljarji grizejo v strmino in po kakšnih 45 minutah dosežejo cilj – gorsko kočo Almzeit – njihove smuči in smučarske čevlje z gondolo pripeljejo na vrh. Krepki zajtrk v koči po hoji s krpljami zelo prija, a časa je škoda za počitek. Prava nagrada namreč šele sledi – krpljarji, ki se medtem prelevijo v smučarje, imajo možnost odpeljati prve zavoje po progi, še preden smučišče odprejo za vse druge obiskovalce. Ob sončnem dnevu marsikoga prime, da bi zavriskal!

Foto: Turracher Höhe Marketing

Na smučišču je običajno tudi butlerka, ki lahko smučarje s posebnimi motornimi sanmi kot taksi odpelje po smučišču. Na določenih mestih ob postajah žičnice pa vsem postreže s kozarcem penine, ponudi jim paketek robčkov, ob sončnem dnevu tudi nekaj kreme za zaščito pred soncem, otrokom bombone in za hitro pomoč proti utrujenosti kocke s fruktozo. Ob toplejših sončnih dneh je namesto penine na vrsti sladoled, ki prija otrokom in odraslim.

Foto: Turracher Höhe Marketing
Foto: Hüttenplatzerl

Veliko možnosti za razvajanje nudi kulinarika, ki se navdihuje iz tradicije koroške in štajerske kuhinje, vedno pa iz svežih, regionalnih sestavin in postreženih tradicionalno gostoljubno. Številnim kočam z gostinsko ponudbo so letošnjo zimo dodali še novo – Hüttenplatzerl na idilični lokaciji takoj ob smučarski progi Zirbenwald in ob progi za smučarski tek. Okusno hrano ponudijo v ponvah in lončkih, kar daje celotnemu vzdušju še poseben, rustikalni pečat.

Foto: Schlosshotel Seewirt

Zvečer pa se je mogoče odpraviti tudi v bolj prefinjeno, večkrat nagrajeno gurmansko restavracijo Philipp v romantičnem hotelu Seewirt, ki spominja na manjši grad. Tam odlično kuha domači sin Philipp Prodinger, ki pri kuhanju uporablja izključno sestavine iz lokalnega okolja, pa naj gre za postrvi iz bližnje gorske ribogojnice, govedino lokalnega pridelovalca ali pa organski sladoled iz mleka s planine v bližini.

Foto: Turracher Höhe Marketing

Razlogov za obisk Turracher Höhe je torej več kot dovolj. Smučišče je iz Ljubljane oddaljeno le dobro uro in pol vožnje, zato ne preseneča, da je tam vedno tudi precej slovenskih gostov. Ko spoznajo vse njegove prednosti, se tja radi vračajo.

Podrobnosti o smučanju v Avstriji in aktualnih pogojih na http://austria.info/si