Besedilo in fotografije: Matjaž Markič

Mestne oblasti v Benetkah so uresničile napovedi in uvedle plačilo pristojbine za obisk tega mesta. Obiskovalci bodo morali za ogled starega dela mesta odšteti 5 evrov, kazni za neupoštevanje pa znašajo do 300 evrov. Obveznost plačevanja ne bo veljala za vse dni v letu.

O turistični taksi za vstop v mesto se je govorilo že dlje časa, od 16. januarja pa je obveznost potrjena z mestnim odlokom. Na spletnih straneh mesta Benetke je zaživela platforma (za zdaj v italijanščini in angleščini) za plačilo takse, ki znaša 5 evrov za vse obiskovalce, starejše od 14 let. Med izjeme sodijo turisti, ki imajo v centru Benetk urejeno prenočišče, vendar morajo izjemo prav tako urediti na spletni platformi za plačilo takse. Plačilo je potrebno za vstop v stari del mesta Benetke, medtem ko za otoke Lido, Pellestrina, Murano, Burano, Torcello, Sant Erasmo, Mazzorbo, Vignole, S. Andrea, la Certosa, San Servolo, S. Clemente in Poveglia ni potrebno. Obveznost tudi ne velja vse leto, ampak (vsaj za zdaj) za 29 določenih dni v letu. Začne se z dnevi od 25. aprila do 5. maja, nato vse sobote in nedelje v maju (11. in 12., 18. in 19., 25. in 26.), juniju (8. in 9., 15. in 16., 22. in 23., 29. in 30.) in dva konca tedna v juliju (6. in 7., 13. in 14.). Obveznost plačila velja za vse te dni med 8.30 in 16. uro.

Ob plačilu takse na spletni platformi bo obiskovalec na svoj telefon prejel QR kodo, ki jo bodo lahko v času obveznosti plačila takse kontrolirali mestni redarji. Zagrožene kazni za neupoštevanje nove obveznosti niso majhne, saj znašajo od 50 do 300 evrov (plus dvojna taksa, t.j. 10 evrov).
Spletna platforma za plačilo takse je dostopna tukaj.