Besedilo in fotografije:
Matjaž Markič

Zakonca Andreja in Marko Škrlj sta v stoletnem borovem gozdu nad vasico Vrhpolje pri Vipavi postavila glamping – gozdno vasico Theodosius. V vasici je pet modernih, lepo urejenih hišic, ki se z naravnimi materiali nevsiljivo vključujejo v gozdno okolje.

Iz vasice je čudovit pogled na Vipavsko dolino, prav na tisti del, kjer se je leta 394 bíla znamenita bitka pri Mrzli reki (Frigidu) med vojskama vzhodnorimskega cesarja Teodozija in zahodnorimskega cesarja Evgenija. Zmagovalcu bitke Teodoziju je po izročilu do zmage pomagala burja, v neposredni bližini gozdne vasice, ki je po njem dobila ime, pa je na kraju, kjer naj bi Teodozij molil pred bitko, postavljeno spominsko obeležje.

Hišice so narejene iz naravnih materialov, opremo so izdelali domači mojstri iz nanoškega lesa. Ker so ogrevane in klimatizirane, so primerne za bivanje v vseh letnih časih. Vse imajo lastno kopalnico in balkon, nekatere razvajajo tudi s savno in zunanjim masažnim bazenom. Gostom je na voljo hladilnik, aparat za kavo in grelnik vode, televizor in internetna povezava. V neposredni bližini, le nekaj korakov stran, je tudi gostilna Theodosius, kjer se tradicija in sodobnost združujeta v kulinarično doživetje, oplemeniteno z vrhunskimi vini domačih vinarjev.

Umestitev hišic v naravno okolje borov in skal ter sodoben dizajn z veliko naravne svetlobe ponujata vsak dan znova posebno doživetje, okolica pa vabi k sprehodom v naravo ali k raziskovanju Vipavske doline s kolesom ali z avtomobilom. Nič pa tudi ni narobe, če se gostje gozdne vasice Theodosius v varnem zavetju narave zgolj odmaknejo od vsakdanjih skrbi in predvsem uživajo na balkonu, sončni terasi ter počivajo ob razgledih na vinograde. Počitek v objemu dišavnic in vonja po boru na terasi ob robu vinograda je dragoceno doživetje.