Osrednja Hrvaška ponuja izjemno raznolikost in privlačnost za obiskovalce. Kombinacija neokrnjene narave, številnih možnosti za aktivne počitnice, bogate kulturne dediščine, termalnega turizma, avtohtone ekološke gastronomije in vrhunske enologije je tisto, kar to regijo postavlja na zemljevid počitniških destinacij, ki jih velja raziskati.

Predstavništvo Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji je v sodelovanju s turistično regijo osrednje Hrvaške v ljubljanskem hotelu Slon organiziralo poslovni brunch Srce zelene Hrvaške, na katerem so več kot 50 slovenskim turističnim strokovnjakom, novinarjem in drugim predstavili bogato ponudbo te regije v srcu Hrvaške, ki jo sestavlja sedem županij.

Direktor predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji Bruno Bonifačić je predstavil zadnja turistična gibanja ter smernice za nadaljnji razvoj hrvaškega turizma. Poudaril je, da želijo v Sloveniji predstaviti zlasti tiste dele Hrvaške, ki niso ob obali, a ponujajo izjemno zanimive vsebine skozi vse leto – celinski in osrednji del Hrvaške, osrednjo Istro, Gorski Kotar in Liko ter zaledje obmorskih regij od Zadra do Dubrovnika. »Zato smo izjemno zadovoljni, da smo lahko slovenski javnosti predstavili turistično regijo osrednje Hrvaške, ki je ob tej priložnosti predstavila vse bogastvo svoje turistične ponudbe – od možnosti za aktivni in outdoor turizem, enološke in kulinarične scene do izjemne neokrnjene narave in bogate kulturne dediščine.«

Koordinatorka regije osrednje Hrvaške in direktorica Turistične skupnosti Zagrebške županije Ivana Alilović je izpostavila, da osrednja Hrvaška s svojo bogato kulturno dediščino, naravnimi lepotami in izjemno gastronomijo privablja vedno več obiskovalcev z vsega sveta. »Tu se prepletata tradicija in inovacija ter ustvarjata edinstveno vzdušje, ki pusti nepozaben vtis. Vstop Hrvaške v Schengensko območje predstavlja ključen korak k utrditvi turističnega sodelovanja,« je dejala in povabila vse, da raziščejo ponudbo osrednje Hrvaške.

Zadnji statistični podatki kažejo na še eno uspešno poslovno turistično leto, v katerem je Hrvaška izenačila rezultate iz leta 2019. Slovenski turisti so v dosedanjem delu leta na Hrvaškem realizirali 1,5 milijona prihodov in 10,2 milijona nočitev, kar predstavlja 6-odstotno rast v prihodih in 5-odstotno v nočitvah v primerjavi z lanskim letom. Značilno je tudi povečanje turističnega prometa v celinski Hrvaški, ki v primerjavi s prejšnjim letom beleži 15-odstotno rast, kar nakazuje njeno naraščajočo priljubljenost tudi med slovenskimi gosti.

Fotografije: Matjaž Markič