Pripravil: Matjaž Markič

Riviera Crikvenica, ki je dobila ime po očarljivem istoimenskem mestecu, je eno najstarejših letovišč v Sredozemlju. Najpomembnejše hotelsko podjetje na Crikveniški rivieri in eno največjih v hrvaškem turizmu je Jadran Hotels & Camps, ki je ob 60-letnici poslovanja predstavilo svojo ponudbo in še posebej Boutique Hotel Esplanade.

Hoteli in kampi skupine Jadran d.d. so umeščeni vzdolž morske obale, a še vedno blizu centra. Predstavljajo bogato tradicijo riviere in so med najstarejšimi na Jadranu, danes so preoblikovani v hotele z bogato ponudbo. Današnji sodobni hoteli ohranjajo prvotno zunanjo arhitekturo, kar jim daje poseben šarm, hkrati pa z moderno notranjostjo, ki je v skladu s sodobnimi trendi, predstavljajo pravo ponudbo za goste, ki si želijo doživetja z bogato tradicijo, zgodbami, okusi in vonji.

Boutique Hotel Esplanade, katerega zgodovina sega v leto 1930, je bil v zadnjih letih prenovljen v okviru naložb skupine Jadran in se zasluženo ponaša z nazivom oaza Crikveniške riviere. Z dodatkom sodobnega dizajna je znova zasijal v nekdanjem sijaju. Gostom danes ponuja butično ponudbo od personaliziranih storitev, interneta, parkirišča, udobnih sob, bazena, wellness in spa tretmajev ter izjemnih gastronomskih doživetij. Poudarek je na udobju in vrhunski storitvi v vseh pogledih bivanja.

Profesionalno osebje in visoki hotelski standardi zagotavljajo gostom nepozabno izkušnjo. Gastronomska ponudba, ki jo sestavljajo izbrani tradicionalni in lokalni okusi, obsega široko paleto mednarodnih kulinaričnih dobrot, kot se spodobi za vrhunsko restavracijsko kulinariko. Omeniti velja tudi odličen nabor hrvaških vin in hotelsko ponudbo žganja »Hall of Fame«, ki ponuja impresiven izbor 101 craft žganic iz vse Hrvaške.

Morje in plaža sta v neposredni bližini hotela, ob obali so čudovite promenade z romantičnimi sončnimi zahodi. Gostom, ki uživajo v Jadranovih hotelih in kampih, je na voljo še vrsta različnih aktivnosti, od kulturnih do športnih. Crikveniška riviera ponuja številne izzive za športne navdušence, rekreativce in zagovornike zdravega načina življenja. Vse leto se v Crikvenici odvijajo številni dogodki, katerih aktualni seznam z datumi je objavljen na njihovi spletni strani. Mi smo si dan popestrili z vožnjo z ladjico ter občudovali Crikveniško riviero tudi z morske strani, kar je posebno doživetje.

Obiskovalci, ki jih zanima zgodovina kraja, lahko obiščejo Muzej mesta Crikvenica. V majhnem, a zanimivem muzeju je dokumentirano življenje na tem območju od prazgodovine do konca 20. stoletja. Zbirke obsegajo predmete iz vsakdanjega življenja, fotografije in razglednice, tu sta še paleontološka zbirka in zbirka arheološkega gradiva. Obisk muzeja pogosto obogatijo z delavnicami za otroke in odrasle, na katerih spodbujajo domišljijo in ustvarjalnost ter podajajo znanje na zabaven način.

Vinorodna regija Vinodolska dolina v vinskih kleteh ponudi ljubiteljem žlahtne kapljice uživanje v kakovostnih vinih. V Vinski hiši Pavlomir v Novem Vinodolskem se ponašajo s tradicionalno žlahtino, graševino, rumenim muškatom, rosejem ter cabernet sauvignonom, v ponudbi imajo tudi klasično in rose penino. Vse to je mogoče pokušati na degustaciji v prostoru, ki sprejme do 70 ljudi, posvetijo pa se tudi individualnim gostom.

Sodobno urejena klet Grand Estate Village Winery v Selcah se uveljavlja tudi v mednarodnem merilu, za svoje vino Sansigot so prejeli med drugim tudi prestižno Decanterjevo srebrno medaljo. Sicer pa pravijo, da so njihova vina kvalitetna tudi zato, ker nastajajo v družbi sivke, žajblja, smilja, fig in oljk ter v čistem zraku in s prekrasnim pogledom na morje…

Velika prednost Crikveniške riviere in Jadranovih hotelov in kampov je njihova ugodna cestna povezava in dostopnost vseh vrst prevoza (iz Ljubljane je zgolj dve uri vožnje), zato ne preseneča, da je tam vedno veliko tudi slovenskih gostov, ki se radi vračajo.

Fotografije: Matjaž Markič, Nike Koležnik