Piše: Matjaž Markič

Smučarska regija Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn nima le najdaljšega imena med avstrijskimi smučarskimi regijami, ampak je z 270 km prog, 70 modernimi žičnicami in več kot 60 gorskimi kočami in restavracijami tudi med največjimi v Avstriji.

Zagotovo je tudi med najbolj zanimivimi avstrijskimi smučarskimi regijami, ki privlači tako dobre smučarje in freeriderje kot zabave na snegu željne družine. Sestavljajo jo tri povsem povezana smučišča Saalbach Hinterglemm, Saalfelden Leogang in Fieberbrunn. Večina regije je v deželi Salzburg, Fieberbrunn pa že sodi v deželo Tirolsko. S smučarsko karto Ski Alpin Card je sicer mogoče smučati tudi na smučiščih Schmittenhöhe in Zell am See in Kitzsteinhorn Kaprun, kar omogoča skupno kar 408 km prog in 121 žičnic. Za zdaj je za dostop do slednjih še potrebno uporabiti ski bus, že prihodnjo sezono pa bo povezava dosegljiva tudi na smučeh.

Še posebej Saalbach Hinterglemm je ljubiteljem alpskega smučanja dobro znan, saj se tam redno odvijajo tekme za svetovni pokal. Kraj je leta 1991 že enkrat gostil svetovno prvenstvo, domačini pa so še posebej ponosni, da je svetovna smučarska zveza FIS v ostri konkurenci švicarske Crans Montane / Valais in nemškega Garmisch-Partenkirchna izbrala prav Saalbach Hinterglemm za gostitelja svetovnega prvenstva v alpskem smučanju leta 2025. Smučarske proge ob žičnici Zwölferkogel bodo prizorišče vseh disciplin in za vsakega navdušenega smučarja je še prav poseben užitek spuščati se po progah, na katerih se bodo čez tri leta merili najboljši alpski smučarji in smučarke na svetu.

Saalbach Hinterglemm nudi veliko različnih možnosti za udobno bivanje gostom, ki prihajajo predvsem iz Nemčije, Skandinavije in tudi Velike Britanije, vedno pa boste na smučiščih slišali tudi slovensko govorico. V kraju je tudi velika teniška dvorana, pozimi uredijo zunanje drsališče, možnosti za sprehode je ogromno.

Med hoteli je hitro mogoče najti željam in okusu primernega, zlasti družinam z otroki pa lahko priporočim prijeten družinsko vodeni hotel Lengauer Hof  v Hinterglemmu, ki je vključen v verigo Kinderhotel. Družina Breitfuss zgledno poskrbi za vse goste, še posebne pozornosti so deležni najmlajši, pohvaliti velja tudi odlično kuhinjo izpod spretnih rok domačega sina, o katerega slaščicah vsi govorijo v presežnikih.

Za odličen smučarski dan so potrebne dobro pripravljene proge, udobne žičnice, lepo vreme in panoramski razgledi na okoliške gore, dobra družba in… seveda, ponudba v številnih gorskih kočah. Več kot 60 gorskih koč in restavracij nikogar ne pusti lačnega in žejnega. Od 300 let starih tradicionalno urejenih lesenih alpskih koč do ekskluzivnih gorskih restavracij z najfinejšo kulinariko, za vsakogar se najde nekaj. Na lep dan je po zasluženi malici ali kosilu prijetno še na kratko posedeti na sončni terasi ter si napolniti baterije pred nadaljevanjem smučarskega dneva in novimi zavoji po odlično urejenih progah. A le, če tistega dne ni na sporedu »Skicircus Challenge«, ki zahteva poleg dobre kondicije tudi kar nekaj ur časa.

»Skicircus Challenge« je pravi smučarski izziv, ki ga z veseljem sprejmejo boljši smučarji. Presmučati je treba kar 65 km smučarskih prog, premagati 12.400 m višinske razlike in uporabiti 32 žičnic, vse skupaj pa s kratkim postankom traja okrog sedem ur. Najdaljša krožna smučarska tura v Alpah po dolžini in kondicijski zahtevnosti prekaša tudi znamenito Sella Ronda v Dolomitih, Beli krog na Arlberškem in Kraljevo turo v regiji Hochkönig. Iz prve roke lahko povem, da je Skicircus Challenge sicer naporna, a v lepem vremenu in dobrem snegu na progah povsem izvedljiva smučarska poslastica. Na koncu dneva prispeva tudi k nekaj samozavesti, predvsem pa dobremu občutku po z užitkom opravljenem smučarskem izzivu. Škoda bi ga bilo izpustiti!

Dnevna smučarska karta za odraslega Ski Alpin Card stane 60,50 EUR, tridnevna 175 EUR in petdnevna 266 EUR. Otroci do 6. leta v spremstvu staršev brezplačno prejmejo miniAlpini Card, ki velja na vseh žičnicah. Pohvale vredna je novost Family Card, ki so je posebej veseli starši z majhnimi otroki do 3. leta starosti. Ti se na smučišču po navadi izmenjujejo, a kljub temu so doslej potrebovali dve smučarski karti, zdaj pa lahko z enkratnim doplačilom 15 EUR ne glede na število dni kupijo eno prenosljivo smučarsko karto.

Tako kot na vseh smučiščih v Avstriji je potrebno tudi tukaj spoštovati ukrepe proti covid19 – smučanje je mogoče le ob upoštevanju pogoja 2G (cepljeni, preboleli), obvezna je uporaba maske FFP2 v zaprtih prostorih in ob vstopu na žičniške naprave, za veljavnost smučarske karte pa jo je potrebno pred prvo uporabo povezati s smučarjevim covid potrdilom oz. QR kodo.

Saalbach Hinterglemm ponuja veliko tudi izven smučarskih prog. Oba kraja sta se v časih pred koronavirusom ponašala z odlično apres ski ponudbo, zdaj je tega seveda veliko manj, a sprehod po slikovitih alpskih vasicah še vedno ugaja. Bolj zares pa je zimski sprehod iz Hinterglemma v zatrep doline, dva km skozi gozd do najvišje poti nad drevesi v Alpah in 200 m dolgega visečega Golden Gate mostu v bližini planine Lindlingalm.

Most, ki se pne 42 m nad rečico Saalbach, je del poti nad drevesi, masivne lesene konstrukcije iz macesnovega lesa, s katere se odpirajo razgledi na bližnje visoke gore. Tam je tudi učna pot za otroke in v bližini še adrenalinski park, ki deluje poleti. Najlepše in pravo doživetje pa je, ko se v zimskem večeru do planine Lindlingalm vsaj v eno smer pripelješ kar s sanmi s konjsko vprego.

Foto: TVB Saalbach Hinterglemm, Matjaž Markič, Voranc Vogel, Rino Gropuzzo, Živa Ogrin, Hotel Lengauer Hof