Foto: © Gert Perauer

V neposredni bližini avstrijsko – italijanske meje leži simpatično vzhodno tirolsko mestece Sillian s priljubljenim smučiščem Hochpustertal. Zlasti ga imajo rade družine, saj je s svojimi umirjenimi, zelo širokimi progami zelo primeren za vse družinske člane. Malo naprej, v smeri Velikega Kleka (Grossglockner) pa je slikovita vasica Kals.

Bližina Visokih Tur zagotavlja veliko snega, južna lega pa nadpovprečno veliko sonca. Dobrih 22 km prog je primerno zahtevnih za vse ravni smučarskega znanja, naj gre za vešče smučarje, ki z užitkom zarežejo karving zavoje po širokih progah, ali pa za družine z manjšimi otroki, ki se šele učijo prvih smučarskih zavojev. Ne nazadnje so v Sillianu družinam prijazni tudi pri smučarskih vozovnicah, saj mlajši od 6 let smučajo brezplačno, otroški popust (50 %) pa velja za vse otroke in mladostnike vse do 18. leta. Smučarska vozovnica Ski)Hit sicer omogoča smučanje na osmih smučiščih Vzhodne Tirolske in Koroške, kar je vsekakor zelo dobrodošlo za vse, ki bi radi med smučarskimi počitnicami pokukali še kam drugam.

MEDRES_00000090622_Sporthotel-Sillian_www-schultz-ski-at_Gert-Perauer

Foto: © Gert Perauer

S smučišča Sillian – Hochpustertal je mogoče prismučati prav v dolino in kaj je lepšega, kot po nekaj korakih priti v udobje svojega hotela… Prav nasproti spodnje postaje gondole je prenovljeni Dolomiten Residenz Sporthotel Sillian, ki združuje družinske počitnice z vsem udobjem wellnessa za vse družinske člane. Hotel s štirimi zvezdicami (superior) zadovolji tudi najbolj zahtevne goste, ki uživajo v razvajanju v bazenih in savnah, si privoščijo masažo ali lepotno nego, prav nič pa niso prikrajšani tudi otroci, ki imajo svoj bazen s toboganom in z igralnico, v kateri je za najmlajše poskrbljeno tudi za varstvo. Zvečer pa v prijetnih, tradicionalno in z veliko lesa urejenih kotičkih hotelske restavracije postrežejo s pravim gurmanskim večhodnim menujem, s poudarkom na vzhodno tirolskih specialitetah iz lokalnih, naravnih in svežih sestavin. Ali se dan, preživet na belih strminah nad Sillianom in s sproščanjem v razkošnem hotelskem wellnessu, sploh lahko lepše konča?

MEDRES_00000090616_sillian0121-jpg_www-schultz-ski-at

Foto: © Schultz Gruppe

Če pa iz Lienza ne zavijete proti Italiji in Sillianu, ampak greste še malo naprej, proti najvišji avstrijski gori Veliki Klek (Grossglockner), pridete v slikovito vasico Kals, ki leži na 1.350 m nadmorske višine in je obkrožena z gozdovi ter obdana z vencem zasneženih gora. Na robu vasi vas že od daleč pozdravi Gradonna Resort, hotel in počitniške hiše, zgrajene v modernem slogu in obložene z macesnovimi skodlami, zato se lepo zlijejo z gorsko pokrajino. Hotel s štirimi zvezdicami in luksuzne počitniške hiše so zgrajeni v največji meri iz lokalnega kamna in lesa, ki prevladuje v tej čudoviti pokrajini.

MEDRES_00000090652_Gradonna-Mountain-Resort_www-schultz-ski-at_Gert-Perauer

Foto: © Gert Perauer

Tudi sobe so večinoma obložene s cemprinovim lesom, ki umirja z nežnim vonjem in ima vrsto pozitivnih učinkov na celoten organizem. Iz hotela se odpirajo dih jemajoči pogledi na Veliki Klek in okoliške vršace, ob lepem vremenu se zdijo tako blizu, da bi jih skoraj lahko prijeli z roko… V hotelu je velik in razkošen spa za prijetno sprostitev mišic po dogodivščinah na snegu, v otroškem klubu za otroke od treh let dalje in mladinskem klubu za mlade nad 12 let pa poskrbijo, da tudi mlajšim družinskim članom nikoli ni dolgčas.

MEDRES_00000090640_Gradonna-Mountain-Resort_www-schultz-ski-at_Gert-Perauer
Foto: © Gert Perauer

V hotelu Gradonna je velika športna trgovina z odlično izbiro športnih oblačil in dodatkov ter izposojevalnica smuči. Prav izpred vrat hotela se je mogoče s smučkami na nogah odpraviti na smučarske proge povezanega smučišča Kals – Matrei. Lepo urejeno smučišče s 37 km prog, ki se z ene strani spuščajo v Matrei na drugi strani gore, na drugi pa v Kals, zagotavlja najboljše pogoje tako za izkušene smučarje kot za začetnike. Prav pod vrhom gore na 2.621 m je najvišje ležeča gurmanska restavracija Vzhodne Tirolske – Adler Lounge. O njeni ponudbi na v vseh smislih najvišji ravni dovolj pove dejstvo, da je oskrbnik restavracije in glavni kuhar Walter Hartweger že drugič uspel pridobiti priznanje Gault – Millau. Adler Lounge velja med smučanjem na tem vzhodno tirolskem smučišču vsaj enkrat obiskati ne le zaradi izjemne kulinarike, ki spaja moderno s tradicijo, ampak tudi neverjetnih razgledov, ki se skozi steklene stene odpirajo na kar 60 (!) zasneženih tritisočakov v neposredni okolici.

MEDRES_00000090644_Gradonna-Mountain-Resort_www-schultz-ski-at_Gert-Perauer

Foto: © Gert Perauer
Sponzorirani članek