Foto: Mario Đurkić

Po Slavoniji se potuje tako, kot se tam živi – spontano in počasi, sproščeno in brez stresa, zato je odlična izbira za počitnice. Slavonci imajo gostoljubnost v krvi, zato vam bodo ponudili najboljše, kar imajo. Regija slovi po odličnih vinih in okusnih jedeh, bogati zgodovini ter številnih možnostih za različne aktivnosti.

Pikantnost je zaščitni znak tradicionalne slavonske kuhinje, prav tako kot salama kulen, ki jo je treba poskusiti. Odličen prekajeni suhomesnati izdelek pripravljajo po zaščiteni recepturi iz najkakovostnejših delov sesekljane svinjine ter dodatka česna, soli in nepogrešljive mlete rdeče paprike, ki mu daje potrebno pikantnost. Ta značilni okus najdete tudi pri jedeh na žlico, kot sta fiš paprikaš in čobanac. Gurmani bodo odkrili še mnoge druge odlične jedi, kot so postrvi na žaru, som, krap na bajalici, ocvrt ostriž ali dimljena riba. Slavonska vinska zgodba traja že stoletja, kar dokazujejo edinstvene zgodovinske vinske kleti, v katerih še danes pridelujejo vrhunska vina ter organizirajo degustacije izjemnih vin. Vsaka četrta trta v vinogradih na vzhodu Hrvaške pripada sorti graševina.

Foto: Igor Šeler

Slavonija je prepletena z več tisoč kilometri lokalnih kolesarskih poti. Po njej potekata kar dve evropski poti – Pot železne zavese in Donavska pot. Dva čudovita naravna parka, Papuk in baranjski Kopački rit, prekrasni bregovi Save, Drave in Donave, Spačvanski gozd ter neskončne ravnice in nekaj hribov naredijo Slavonijo idealno za ljubitelje aktivnih počitnic. Zgodovino in dediščino Slavonije je mogoče spoznati v muzejih in interpretacijskih centrih. Tako lahko med drugimi v Vukovarju obiščete Muzej vučedolske kulture, posvečen starodavnim Vučedolcem, ki so zabeležili prvi datum v zgodovini človeštva, v Pleternici pa Muzej bečarca, posvečen tradicionalnemu slavonskemu napevu, ki je bil leta 2011 uvrščen na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Ogledati si velja vsaj še osiješko trdnjavo in trdnjave iz 18. stoletja v središču Slavonskega Broda, ter zgodovinski Ilok, ki ga pogosto imenujejo Dubrovnik na Donavi.

»Hedonisti in ljubitelji narave, načrtujte novo potovanje«, je bilo sporočilo predstavnikov slavonskih turističnih uradov, ki so skupaj s predstavništvom Hrvaške turistične skupnosti v ljubljanskemu hotelu Slon predstavili možnosti, ki jih ponuja ta hrvaška vzhodna pokrajina. »V veliko zadovoljstvo nam je, da lahko predstavimo Slavonijo v Sloveniji in povabimo Slovence, da odkrijejo ta del Hrvaške, znan po svojih pristnih domačijah, mestih, hrani, vrhunskih vinih, pa tudi možnostih za aktiven oddih v naravi,« je na predstavitvi povedala Ivana Jurić, direktorica TZ Osiješko-baranjske županije.

Fotografije: Hrvaška turistična skupnost