Gorski Kotar se zdi kot popolna destinacija za vse, ki iščejo pobeg od vsakdanjih skrbi in mestnega vrveža. Skriti dragulj, znan tudi kot zeleno srce Hrvaške, leži med Kvarnerskim zalivom in gorovjem Velebit. Očarljiva arhitektura Karlovca, mesta štirih rek, pa priča o bogati zgodovini mesta.

Regija Gorski Kotar je bogata z naravno lepoto, kulturno dediščino in pestro zgodovino ter odlično povezuje sredozemsko in celinsko Hrvaško. Zeleni gozdovi, kristalno čista jezera in osupljive gore ponujajo neskončno možnosti za raziskovanje in sprostitev v naravi. V nacionalnem parku Risnjak, enem od najlepših naravnih rezervatov na Hrvaškem, so doma redki risi, po katerih je park dobil ime, pa tudi številne druge živalske in rastlinske vrste. Označene planinske poti vodijo do vrhov, kot so Snježnik, Drgomalja in Bitoraja, ki ponujajo osupljive razglede na okoliško pokrajino, sprehod skozi številne vasice v Gorskem kotarju pa razkrije slikovito tradicionalno arhitekturo in običaje. Gorski Kotar je mogoče raziskovati tudi s kolesom, kajakom ali raftom, v čistih vodah uloviti kakšno ribo, ali pa se podati na fotolov in opazovanje medveda v naravi. Obvezno je seveda tudi okušanje lokalnih in tradicionalnih jedi – najbolj znani so po divjačinskem golažu, štrukljih z drobnjakom in siru iz ovčjega mleka.

Skozi Karlovac tečejo kar štiri reke, zato mu pravijo tudi mesto štirih rek. To so Kolpa, Korana, Mrežnica in Dobra. Številni parki in sprehajalne poti ob rekah ponujajo ogromno možnosti za sprostitev in rekreacijo. V Karlovcu imajo tudi prvo registrirano rečno kopališče na Hrvaškem. Mestna plaža, ki je znana kot Foginovo kopališče, je predvsem poleti priljubljeno zbirališče domačinov in turistov. Čisto blizu mestne plaže najdemo Akvarij Aquatika, prvi sladkovodni akvarij na Hrvaškem s kar 100 vrstami rib in 40 endemičnimi vrstami, v interaktivnem centru Nikole Tesla pa lahko na zabaven način spoznamo življenje največjega znanstvenika vseh časov. Eno najbolje ohranjenih renesančnih mest na Hrvaškem je znano po očarljivi arhitekturi, ki priča o bogati zgodovini. Karlovac je od Zagreba oddaljen 56 kilometrov, najbližja slovenska meja pa je oddaljena samo slabih 20 minut vožnje.

Kaj vse destinaciji Gorski Kotar in Karlovac ponujata, so nam predstavili na poslovnem brunchu »Zeleno srce Hrvaške«, ki ga je pripravila Hrvaška turistična skupnost. Ob tem je Bruno Bonifačić, direktor Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji, povedal: »V predstavništvu Hrvaške turistične skupnosti smo posebej veseli, da lahko slovenski javnosti predstavimo hrvaške turistične regije, ki doslej niso bile tako medijsko izpostavljene. Karlovška županija in Gorski kotar mejita na Slovenijo, obe pokrajini pa ponujata zelo raznovrstno, privlačno in zanimivo turistično ponudbo. Vabimo goste iz Slovenije, da ju obiščejo!«

Foto: Hrvaška turistična skupnost, gorskikotar.hr, visitkarlovac.croatia.hr