Piše: Matjaž Markič

Na širokih smučiščih regije Ski amadé smučarji in deskarji s polnimi pljuči uživajo v gorskem zraku ter zabavi na prostem. Skupno 760 kilometrih smučarskih prog, 270 sodobnih žičnic in 356 odlično urejenih prog zagotavlja sanjska zimska doživetja.

Številke pa nikoli ne morejo povedati vsega, zato smo hoteli vsaj del smučišč Ski amadé preizkusiti tudi sami – kolikor jih je v enem dnevu pač mogoče. Obetal se je prekrasen sončen dan, ko smo zgodaj zjutraj krenili iz Ljubljane proti Flachauwinklu, kjer smo načrtovali začetek našega smučarskega dne. Kar malo smo bili presenečeni, ko smo po gladki vožnji po avtocesti v smeri Salzburga prispeli na cilj že v pičlih dveh urah in četrt. Enodnevni smučarski izlet iz osrednje Slovenije na ta smučišča je torej popolnoma izvedljiv! Potem ko smo se na hitro okrepčali z okusnim zajtrkom v prijetno urejenem bistroju Highport ob spodnji postaji gondolske žičnice Highliner, je sonce že pokukalo izza gora, in čeprav je bilo ob kaminu prav prijetno, nam je zbudilo skomine po smučarskih užitkih. Gremo!

Simpatični gostiteljici Sophie in Eva-Maria, predstavnici turističnega združenja, sta nam spotoma povedali nekaj zanimivosti o regiji in smučišču, ko smo se z žičnico Highliner povzpeli v smeri Zauchensee, ki slovi tudi po progi svetovnega pokala. Tokrat smo se z veseljem prepustili njunemu vodstvu, a s Ski amadé Sensations lahko še pred odhodom na smučarske počitnice sestavite seznam želja z vsemi točkami, ki jih želite doživeti. Seznam Ski amadé Sensations po regijah najdete na njihovi spletni strani, od letošnje zime pa tudi v aplikaciji Ski amadé Guide. Gre za lokacije, ki jih med smučanjem »morate« videti in izkusiti, nasvete za posebne dogodivščine, foto točke z vrhunskimi razgledi, priporočila za posebne proge… Vsi, ki želite svoje počitnice deliti s prijatelji na družbenih omrežjih, boste tu dobili tudi najboljše nasvete o tem, kaj in kje fotografirati.

Vsi vemo, kako je zadnja leta s snegom in zgodi se, da tudi na višje ležečih smučiščih ni prav veliko naravnega snega. V regiji Ski amadé so se na s snegom slabo založene zime dobro pripravili, saj lahko tehnično zasnežujejo neverjetnih 90 % smučarskih površin, kar je okrog 684 kilometrov smučarskih prog. Več kot 4.300 zasneževalnih naprav ustvari okrog 15 milijonov kubičnih metrov tehničnega snega, sneg pa delajo le iz čiste vode ob upoštevanju strogih avstrijskih okoljskih pravil. Vse to ima seveda svojo ceno – stroški za pripravo kubičnega metra snega znašajo približno 3,90 EUR, delež stroškov za zasneževanje v skupnih stroških pa je približno četrtina vseh stroškov. Regije Ski amadé nenehno investirajo v žičnice, kakovost storitev in varnost na snegu – investicije pred letošnjo sezono so znašale kar 96 milijonov evrov.

Priljubljenost turnega smučanja se je zadnjih letih zelo povečala. Številni smučarji cenijo vzpenjanje na goro kot posebno doživetje v naravi, a treba je zagotoviti usklajeno sožitje med turnimi in alpskimi smučarji. V regijah Ski amadé je varnost smučarjev na prvem mestu. Na pobudo podjetij, ki upravljajo žičniške naprave, je nastalo skupno 24 poti, namenjenih vzponu turnih smučarjev, ki imajo potem možnost spusta po urejeni progi. Označene poti pomenijo več varnosti, obenem pa ta rešitev koristi naravi, saj se na ta način preprečuje uničevanje mladih gozdov in vegetacije ter zagotovlja potreben mir za divjad. Poti potekajo vzdolž proge in izven nje, včasih tudi po gozdu. Ponudba velja v vseh petih regijah Ski amadé, uporaba poti, namenjene vzponu, pa je seveda na lastno odgovornost. Več informacij o poteh smučarskega pohodništva in turnega smučanja najdete tukaj.

Na smučiščih je še posebej prijetno, kadar dnevi postajajo daljši in omogočajo več užitkarskega smučanja na soncu. V regiji Ski amadé bo od 9. do 16. marca najokusnejši vrhunec zimske sezone: teden smučarskih in vinskih užitkov. Številni hoteli vsako leto pripravijo posebne kulinarične pakete, certificirane partnerske koče na smučiščih v petih regijah pa vabijo na kulinarično srečanje s sloganom »Smučanje in avstrijsko vino«. A saj veste, dokler so smučke na nogah – zmerno in po pameti… Bogata ponudba avstrijskih vin, izbrane lokalne jedi iz domačih izdelkov ter strokovna postrežba so merila kakovosti, ki so jih v Ski amadé razvili s podjetjem za trženje avstrijskega vina Österreich Wein Marketing, vsi ljubitelji smučanja in vrhunskih vin pa bodo tako lahko izkoristili priložnost za sprostitev po vznemirljivem dnevu na smučišču. Več pa tukaj.

Decembrski dnevi so na žalost še kratki in po skupnem fotografiranju z našima gostiteljicama in odličnem kosilu v koči Kogelalm smo ravno še ujeli zadnjo svetlobo, da smo varno prismučali v dolino. Za tradicionalni avstrijski aprés ski je tokrat zmanjkalo časa in volje. Vsekakor pa v regijo Ski amadé letos še pridemo!

Foto: Matjaž Markič in Ski amadé