Piše: Matjaž Markič

Muzej na prostem v Salzburgu na izviren način predstavlja stavbno in etnološko dediščino petih zgodovinskih regij, obiskovalcem pa ponuja številne zanimivosti in otrokom veliko možnosti za zabavno izkušnjo.

V muzeju na prostem Salzburger Freilichtmuseum se radi pohvalijo, da so prepričljivo največji muzej v Salzburgu. Na več kot 50 hektarjih površine je na ogled približno sto hiš, kmetij, gospodarskih poslopij in delavnic, ki so jih natančno dokumentirali, nato pa skrbno razstavljene prenesli s prvotnih lokacij na Salzburškem in jih v muzeju ponovno sestavili, da so zdaj na ogled obiskovalcem. Ponujajo izviren način vpogleda v 500-letno zgodovino življenja in bivanja v teh krajih. Poti med hišami se vijejo kar 7 km, ob ogledu seveda ni potrebno prehoditi prav vseh, a kljub temu obisk muzeja na prostem ne more biti kratek, zato si vzemite zanj vsaj dve ali tri ure.

Muzej so zasnovali v letu 1978, a že v letu 1972 so začeli z razstavljanjem prvih poslopij. V letu 1979 so na gričevnatem območju Unterberga postavili prvo rekonstruirano hišo, leta 1984 pa so muzej tudi uradno odprli. Vsako leto ga obišče več kot 100.000 obiskovalcev iz Avstrije in iz številnih drugih držav. Muzej predstavlja pet zgodovinskih salzburških regij – Flachgau, Tennengau, Pongau, Pinzgau, Lungau – z zanje značilno stavbno dediščino. Obenem ponuja tudi zgodovinski oris in fotografsko gradivo stavbarstva iz preteklih časov.

V muzeju na prostem ob različnih priložnostih prirejajo tudi tematske dogodke. Ob našem obisku v času velike noči so bile temu prirejene tudi delavnice za otroke, dekoracija in ponudba spominkov. Še posebej ob koncu tedna pa zaživijo delavnice ročnih spretnosti za odrasle in otroke – od priprave in peke kruha v krušni peči do izdelave dišečega mila in vezanja venčkov iz pomladnega cvetja. Za vsak mesec vnaprej pripravijo spored dogodkov, ki je objavljen tudi na njihovi spletni strani.

Po muzeju na prostem se je lepo popeljati tudi z muzejskim vlakcem, ki na svoji 1,7 km dolgi poti obišče večji del zanimivosti. Vožnja z vlakcem je brezplačna oz. je vključena v vstopnino, vlakec pa vozi od 9. ure zjutraj do 17. ure. Med tednom vozi vsaj en vlakec, ob koncu tedna pa dva, tako da običajno ni gneče. Vožnja traja približno pol ure, v njej pa nikakor ne uživajo le otroci, ampak tudi odrasli, ki si ob tem še spočijejo morda že utrujene noge. Vlakec začne svojo vožnjo na postaji Flachgau in konča na postaji Pongau, tik ob vmesni postaji Tennengau pa je še muzejska restavracija Salettl, tako da nihče ne ostane lačen in žejen.

V restavraciji Salettl postrežejo z različnimi tradicionalnimi jedmi iz regije, v spominu pa ostanejo še posebej odličen jabolčni zavitek in slastne sadne torte. Restavracija je v slikovitem zgodovinskem paviljonu, ob lepem vremenu pa razveseljuje tudi velik vrt s kar nekaj sence. V vaški trgovini Krämerei (blizu postaje Flachgau), urejeni povsem »po starem«, pa lahko najdete različne spominke vse od nekoč priljubljenih barvastih gumi bonbonov do lesenih vrtnih grabelj. Tudi če ne boste nič kupili, pa le pogumno stopite v trgovino, saj so njene police prava paša za oči.

Še posebej priporočam obisk družinam z otroki, za katere je res dobro poskrbljeno. Poleg zanimivih in poučnih notranjosti hiš, ki pričajo o nekdanjih časih, je v muzeju na prostem še cela vrsta različnih aktivnosti za otroke. Igrišče s tobogani in hiškami, ograda s simpatičnimi kozicami, pot opazovanja metuljev, zgodovinska učilnica, že omenjeni vlakec… Za obisk z otroki si vzemite raje vsaj pol dneva, pa še bo treba kaj izpustiti. Še to: vstopnica za odrasle je 12 EUR, za otroke do 6. leta je vstop prost, za šolarje, dijake in študente pa 6 EUR. Družinska vstopnica stane 24 EUR, s Salzburg Card pa je vstop prost.

Foto: Matjaž Markič in Salzburger Freilichtmuseum