Tedni pred božičem so v Avstriji čas romantičnih božičnih tržnic in adventnega čara. Ob pohajkovanju po mestu, okušanju dobrot in občudovanju okraskov se stopnjuje veselo pričakovanje najlepšega praznovanja v letu.

Foto: © www.weihnachtsmarkt.co.at / FOTOFALLY

Dnevi so krajši, zlata jesen predaja štafetno palico mrzlim zimskim dnevom in izmenjujejo se recepti za božične piškote, kot so linške oči in medenjaki. V Avstriji imajo ta čas še posebej radi in štiri tedne pred božičem praznujejo na različne načine. Advent v Avstriji je čas, ko se zvečer prižgejo sveče in v kuhinji zadiši po vaniljevih rogljičkih. Čas, ko si na božičnem sejmu ogrejete roke z vročim punčem ter se iz vrečke sladkate s praženimi mandlji. Otroci se veselijo, da bodo 24-krat odprli okence na adventnem koledarju. Advent je tudi veselje ob pogledu na zasnežene strehe in travnike. Družina se zbere ob božičnih običajih in ko se na adventnem venčku prižge četrta svečka, vsak otrok ve, da je Božič blizu. 

Foto: © www.weihnachtsmarkt.co.at / A. Tischler

V Avstriji imajo dolgo tradicijo adventnih sejmov, med najlepše sodijo salzburški božični sejem ob katedrali, božični sejem na dvorcu Schönbrunn na Dunaju, advent v Gmundu v Zgornji Avstriji, božični sejem v starem mestnem jedru v Innsbrucku na Tirolskem ter božični sejem v mestu Hof v Spodnji Avstriji. Obisk dvorca Schönbrunn na Dunaju je v adventnem času še posebej navdušujoč. V bogato okrašenem parku pred dvorcem stoji 80 lepo okrašenih hišic, spremljajoči dogodki pa skrbijo za božično vzdušje že vse od 18. novembra. Med tradicionalnimi darili so priljubljene steklene krogle s snežnim metežem, o katerih več lahko preberete tukaj. Pred novim letom bo na istem prizorišču novoletni sejem z dodatno ponudbo, dixie, jazz in swing ansambli pa bodo poskrbeli za glasbeno spremljavo ter skok v novo leto. Sejem v Schönbrunnu bo svoja vrata zaprl 4. januarja.

Foto: © www.weihnachtsmarkt.co.at / FOTOFALLY
Vir: Österreich Werbung in Weihnachtsmarkt Schloss Schönbrunn
Nosilna fotografija: Tourismusregion Klagenfurt am Wörthersee / Arnold Pöschl