Pripravil: Matjaž Markič

Rimske terme imajo več kot 2000 let tradicije, saj so zdravilne vrelce termalne vode cenili že v antiki. Danes so edinstven resort v objemu narave, kjer se srečata žlahtna tradicija in sodobnost.

Zdravilnih učinkov termalne vode so se zavedali že stari Rimljani, ki so leta 39 pr. n. št. na tem mestu zgradili bazene s toplo in hladno vodo. Minevala so stoletja, priljubljenost vrelcev s čudežno vodo pa je le še rasla. Sem so v prepričanju, da so odkrili čudežni zdravilni izvir, prihajali člani kraljevih družin. Dolgo časa so bile terme dostopne le pripadnikom višjih slojev in visokim vojaškim častnikom. Analize kažejo, da je akrotermalna voda v Rimskih termah po vsebnosti kemijskih elementov, ki blagodejno vplivajo na človeško telo, ena najbogatejših v Sloveniji. Na dobro počutje pa spodbudno vplivajo tudi okolica term, kristalno čist zrak in pravljična pokrajina neokrnjenih gozdov.

Vsi hoteli v Rimskih termah imajo štiri zvezdice, Sofijin dvor in Rimski dvor še z dodatkom superior. Hotel Sofijin dvor je opremljen v klasičnem slogu brezčasne elegance. Najbolj razkošne sobe imajo balkon ali teraso, s katerih se odpira razgled na bližnje hribovje in Savinjo ter cerkvico Lurd. V hotelu Zdraviliški dvor so sodobno opremljene sobe in suite za nabiranje nove energije. Na voljo so tudi štiri sobe, prilagojene gibalno oviranim osebam. Hotel Rimski dvor se v terasah spušča kot zeleni niz. Nekaj ekskluzivnih suit je opremljenih s savnami, masažnimi kadmi in okroglimi posteljami. Vsaka izmed teh suit pripoveduje svojo zgodbo, ki izhaja iz latinskega poimenovanja zdravilnih rastlin in sadja iz okolice Rimskih Toplic.

Na mestu kopališča so našli marmornate žrtvenike in votivne spomenike, posvečene nimfam in rimski boginji zdravja Valetudi. Rimske terme so bile prvič pisno omenjene v Oglejski listini leta 1486, zares pa so zaživele po letu 1840. Tega leta jih je kupil tržaški veletrgovec Gustav Adolf Uhlich, ki je zaradi blagodejnih učinkov tukajšnje termalne vode ozdravel. Po letu 1848 so Rimske terme obiskali številni ugledni gostje, kot so angleška princesa in pruska prestolonaslednica Viktorija, Napoleonova sestra Carolina Murat, srbski književnik Vuk Karađžić, cesar Ferdinand, nadvojvoda Janez in drugi. Med 2. svetovno vojno jih je nemška vojska preuredila v vojaško bolnišnico, po vojni pa jih je do leta 1991 upravljala JLA. Po nekajletnem životarjenju je Rimske terme pred desetimi leti kupil armenski poslovnež Valery Arakelov, ki se je z družino preselil v Slovenijo in je speči lepotici vdihnil novo življenje. 

Sodobno zasnovani Wellness center Amalija očara z bogato tradicijo ter omogoča povezovanje z naravo. Naravne danosti zaokroža ponudba unikatnih bazenov, zasnovanih po vzoru rimskih kopališč, kopeli iz rimskih časov v historičnem termalnem templju in mističnem ambientu, ki nas popelje v preteklost.

Dežela savn Varnia navduši z različnimi savnami, pestro ponudbo masaž, nego telesa in obraza ter fitnes centrom. Prijazno in strokovno osebje prisluhne in svetuje gostom pri ustvarjanju razvajanja, da začutijo bogato modrost naših prednikov in si povrnejo življenjsko energijo.

Foto: Matjaž Markič

V á la carte restavraciji Sofija združujejo najboljše domače jedi z izbranimi okusi mednarodne kuhinje. Jedi so pripravljene na sodoben način po filozofiji dunajske in mediteranske kuhinje, sestavo jedilnega lista pa prilagajajo letnim časom in svežim sezonskim sestavinam iz okolice Rimskih term. Gurmanske užitke zaokrožajo vrhunska vina iz vseh slovenskih vinorodnih dežel. V kavarni princese Viktorije se lahko izgubite v času in poizkusite čaje, pripravljene po originalnih rimskih recepturah iz zelišč, ki rastejo v okolici, ali uživate ob pitju rimskega vina Malzum. Ljubitelji odličnega konjaka pa nikakor ne bodo zamudili priložnosti, da poskusijo imenitni deset let starani armenski konjak Ararat. Zanimivost – na svojem posestvu v Armeniji ga prideluje sedanji lastnik Rimskih term Valery Arakelov.

V Rimskih termah deluje Medicinski center Valetuda, ki je eden najmodernejših medicinsko-rehabilitacijskih centrov pri nas. Zdravljenje v Rimskih termah in terapije z naravnimi zdravilnimi sredstvi (termalna voda, klima) priporočajo zlasti pri revmatičnih obolenjih, izvensklepnem revmatizmu, ortopedskih obolenjih, po ortopedskih in travmatoloških operacijah, nevroloških boleznih (možganska kap, druga obolenja centralnega živčnega sistema), ginekoloških boleznih (predvsem po operacijah rodil in zaradi neplodnosti), dermatoloških boleznih ter pljučnih boleznih (predvsem kroničnih bolezni zgornjih dihal).

V Rimskih termah ponujajo različne pakete za pare, seniorje, družine, romantične programe in programe detox, rimski oddih, aktivni oddih v objemu zelene narave…

Fotografije: Rimske terme