Besedilo in fotografije:
Matjaž Markič

Na začetku dvodnevnega potepanja po občinah Kungota in Pesnica si še daleč nismo predstavljali, kakšne lepote in kakšni gostoljubni ljudje nas čakajo na poti po vinski turistični cesti, ki se vije prek vinorodnih gričev najbolj gornjega dela Slovenskih goric ob meji s sosednjo Avstrijo. Veličastni razgledi na zeleno pokrajino, edinstvena vinska cesta v obliki srca, vrhunska vina in odlična kulinarika, ki zadovolji tudi najbolj zahtevne okuse, predvsem pa iskreni ljudje odprtega srca, kakršnih ne srečaš več vsak dan. Spoznali smo številne odlične vinarje in odkrili nekaj izjemnih butičnih vinskih zgodb, okušali vrhunsko lokalno kulinariko, preizkusili pohodniške poti med turističnimi kmetijami in vinotoči.

Občina Kungota, na čelu katere je prizadevna županja Tamara Šnofl, je med manjšimi občinami v Sloveniji, vanjo pa sodijo vaške skupnosti Spodnja Kungota, Zgornja Kungota, Svečina in Jurij ob Pesnici. Prevladuje kmetijska dejavnost, zelo pomembno je vinogradništvo, v zadnjem času pa na veljavi pridobiva turizem, ki zaradi naravnih danosti obeta še veliko potenciala. Edinstvena cesta v obliki srca je že zdaj takoj za blejskim otokom druga največkrat objavljena slovenska destinacija na Instagramu. Destinacija Srčna dolina, ki se vse bolj uveljavlja kot blagovna znamka, pa je še veliko več kot zgolj lokacija za pridobivanje všečkov na družabnih omrežjih.

Vino in kulinarika ostajata jedro turistične ponudbe, vse bolj pa se razvija aktivni zeleni turizem, zlasti kolesarjenje, pohodništvo in jahanje. Gostje imajo za aktivno preživljanje prostega časa na voljo različne označene kolesarske in pohodniške poti, vodene pohode po označenih poteh ob promociji nordijske hoje VinoTour, Svečinsko jabolčno in sadno pot Jabitour, izposojo koles WineBike in obisk številnih razglednih točk, najbolj priljubljeni sta razgledni stolp na Plačkem vrhu in že omenjena cesta v obliki srca med vinogradi.

Vinogradniške kmetije v tem delu Slovenskih goric so znane po vrhunskem vinu. Za Hišo vin Doppler v Kozjaku nad Pesnico od leta 2002 skrbi Mihaela Kopše. Ugodni klimatski pogoji vplivajo na dober razvoj kvalitetne vinske trte, ki je obsijana z vseh strani na hribovitem vinogradniškem posestvu. Kvalitetna vina z bogato aromo nastajajo v sodobni vinski kleti, pet metrov pod zemljo in na 600 m2 površine. »Kar je zmogel Dioniz v Grčiji in kar zmorejo v Champagni v Franciji, zmorem tudi jaz v tej Pesniški dolini, kjer je dovolj lepih žensk in nič ne more ovirati pridelave božanskega vina,« je menda nekoč rekel Mihaelin dedek Ivan Dopler, ko se je odločil za pridelavo penečega vina. Ni se motil – ne glede lepih deklet ne glede vina. Diona je odlično peneče vino, ki nastaja po metodi klasične fermentacije v steklenicah.

Nadaljevali smo v Svečini, kjer smo se okrepčali v Vinotoču Pliberšek in spoznali gospodarico Natašo Pliberšek. Vino daje veselje in mi smo veseli ljudje, pravijo pri Pliberškovih. V ocvirkov plašček ovito meso iz kible in po domačem ognjišču dišeče suhe mesnine, sezonski šparglji in sveži kruh iz domače krušne peči, mesni in sirni namazi z različnimi dodatki, zraven pa kozarec dobrega belega vina, vse te dobrote so bile krive, da se nam kar ni šlo naprej. Prijetno bi bilo še malo posedeti v senci, a lep dan je še klical, v roke smo vzeli nordijske palice in se s Piko Radmilović, ki vodi pohodniške ture Vinotour, podali med vinogradi po označenih poteh navzgor. Nekaj kalorij je treba porabiti sproti…

Na domačiji Mukenauer se z vinogradništvom ukvarja že četrti rod, pri delu v vinogradu in pri promociji pa sodelujejo vsi družinski člani. Z vinom nam je postregla aktualna, 19. Svečinska vinska kraljica, simpatična in vedno nasmejana Lucija Mukenauer, ki je skupaj s sestrama Špelo in Marušo »zaslužna« za hišni slogan Tri sestre – tri vina. Tri vina Mukenauerjevih so namreč poimenovana po treh hčerkah, že peti generaciji vinogradniške družine. Pridelujejo v glavnem sveža, suha vina, še posebej so znani po sivem pinotu, maceriranem v rosé z značilno bakreno barvo, in za svoja vina so prejeli že vrsto priznanj. V letu 2019 so se priključili tudi projektu Pubec, skupni promociji mladih štajerskih vin. Pubec, štajersko fant, mlad moški, pomensko nagajivo simbolizira mlado vino.

Vina Ducal nosijo s sabo posebno zgodbo. Mitja Lo Duca je namreč primorski alpinist, ki prideluje štajersko vino. Pred 30 leti je v Trenti kupil staro posestvo in iz njega ustvaril tisto, kar danes poznamo pod imenom Kekčeva domačija, zanjo je leta 2007 prejel nagrado za najboljši turistični produkt v Sloveniji. Kmalu zatem sta s soprogo kupila še staro razpadajočo domačijo z vinsko kletjo in vinogradom v Svečini ter jo v naslednjih letih s pomočjo sina Tima spremenila v eno najuspešnejših vinskih zgodb pri nas. Dokupili so še nekaj vinogradov, vinska klet je postala premajhna, zato so zgradili novo, sodobno klet, v njenem osrčju pa je ostala stara klet. V eni najlepših slovenskih vinskih kleti zori vino v velikih lesenih sodih, betonskih jajcih ali v gruzinskih glinenih posodah – kvevrijih. Pridelujejo vrhunska vina in penine, njihova vina so med drugim na vinski karti slovite restavracije Noma.

Pri Vina & Turistična kmetija Jarc so nam prijazno ponudili kozarec sveže penine, da smo lahko na razgledni terasi še bolj uživali v pogledih na čudovit amfiteater svečinskih vinogradov, ki se pahljačasto odpirajo na vse strani neba. Gostitelji so ponosni na svoja v domačih sodih dozorena kakovostna in vrhunska vina, ki jih je užitek okušati na degustacijah, mogoče pa je tudi prespati v sobah za goste. Povedati velja, da je tu doma tudi aktualna, 12. Mariborska vinska kraljica Neža Jarc, ki jo boste na posestvu z nekaj sreče tudi spoznali. Mi smo jo in ker je bila to po Luciji Mukenauer že druga vinska kraljica iz Svečine ta dan, smo lahko le še enkrat pritrdili mislim dedka Doplerja o lepih dekletih v teh krajih…

Vinarstvo in turistična kmetija Gaube ne navdušuje zgolj s slikovito lego in okoljem sredi svečinskih goric tik pod »srčkasto« cesto, ampak tudi z izvrstnimi vini, izjemno kulinariko in prijaznostjo gostiteljev. Izbrani so bili med top 10 restavracij termalne panonske Slovenije in top 10 turističnih kmetij v Sloveniji ter prejeli še vrsto drugih priznanj in pohval. Alojzij Gaube skrbi predvsem za vrhunska vina, izpod rok soproge Klavdije prihajajo navdušujoče kulinarične mojstrovine, sin Patrik pa skrbi za restavracijo in treba je reči, da jim vse to imenitno uspeva. Gastronomska doživetja skozi sozvočja naravnih izbranih okusov v večhodnih menijih, narezki s prilogami in vrhunske sladice, vse to ob uglašeni vinski spremljavi in v čudovitem okolju – vrhunsko, res.

Pri Vina Šerbinek pravijo, da so njihova vina iz srca, saj trte, ki rodijo grozdje, iz katerega pridelajo žlahtno kapljico, rastejo prav v znamenitem srcu med vinogradi. Vinograd družine Šerbinek se razprostira po špičniških strminah, kjer je grozdje ves čas zorenja izpostavljeno sončnim žarkom. Odlična lega ter skrbna obdelava vinograda jim omogočata, da pridelujejo odlična vina, ki jih lahko tudi poskusite na njihovi domačiji. V načrtu Roberta in Anite Šerbinek, ki jima v vinogradih pomagata odraščajoča hči in sin, je tudi obnova stare hiše na prekrasni legi sredi vinogradov, ki bo kmalu lahko gostila zadovoljne vinske sladokusce in zvedave popotnike.

Zgodba o vinu se na družinski kmetiji Leber Vračko prične davnega leta 1795 in še danes na Opok27 ohranjajo temeljna načela pridelave vina iz starih časov. Katjo in Gregorja Leber Vračko povezuje ljubezen do vina, regionalne kuhinje na mednarodni ravni in želja po visokem standardu predstavitve teh dveh dobrin kot največjega užitka. Različne ideje so se med seboj odlično povezale v prijetno in sodobno zaokroženo celoto – Opok27, moderno turistično kmetijo, katere ime ponazarja prst, na kateri stoji (opok) in hišno številko 27. V restavraciji s čudovitim razgledom ponujajo regionalne, pristne sezonsko obarvane jedi ter vina iz lastnega vinograda in izbrana vina vinogradniških prijateljev, zelo kmalu pa bodo gostom na voljo tudi štiri butične sobe.

Vino in turizem Valdhuber ima dolgo vinsko tradicijo, saj začetki segajo v leto 1913, vino pa danes predstavlja način življenja že četrti generaciji. Uspešni vinski zgodbi so pred devetimi leti dodali turistično kmetijo z nastanitvijo, ki se skladno umešča v krajino, na njej pa nudijo lokalne in sezonske jedi v družbi odličnih vin. Iz njihove kuhinje zadiši po domačnosti, kulinarična ponudba je lokalno in tradicionalno obarvana, prilagojena letnemu času, ki ji je vedno dodan še ščepec sodobnosti. Gostom ponujajo poleg gurmanskih in vinskih užitkov tudi namestitev v štirih udobnih apartmajih s teraso in panoramskim pogledom na vinograde, Svečinski grad ter obronke Slovenskih goric. 

V Svečini si velja ogledati Svečinski grad, kjer se lahko ljubitelji starin prepustijo potovanju skozi čas na razstavi Zakladi s podstrešja. Na ogled so staro pohištvo, porcelan, stekleni izdelki, različni tehnični predmeti in instrumenti, nostalgiki pa zares pridejo na svoj račun, ko jih na ogled popelje lastnik zbirke Miro Hauptman, ki vé o vsak predmetu povedati še kakšno zanimivo zgodbo. Razstava Bila je Jugoslavija pa prikazuje različne predmete, blagovne znamke ter izdelke iz nekdanje skupne države ter marsikateremu obiskovalcu zbudi spomine na mladost in nariše nasmeh na ustnice.

Na Turistični kmetiji Dreisiebner ponujajo domače dobrote, degustacijo vin in obisk vinske kleti, prav od tam je najlepši pogled na srce med vinogradi. Na razgledni terasi v lepem vremenu ne manjka obiskovalcev, včasih menda kakšen mladenič nad srčkom tudi zaprosi svojo izvoljenko… No, tokrat nismo imeli takšnih namenov, zato smo jo mahnili naprej med vinarje in naše gostitelje v občini Pesnica.

V vinski kleti Dveri-Pax nadaljujejo z več kot 800-letno benediktinsko tradicijo vinarstva na območju severovzhodne Slovenije. Posest Jareninski dvor je v letih 1130-1135 pl. Rudolf Wittenswald podaril v zahvalo cerkvi, škof Konrad I. Salzburški pa je celotno posest dodelil benediktinskemu samostanu iz Admonta. Dveri-Pax je postala ena najsodobnejših vinskih kleti v Sloveniji v zadnjih letih, vrhunsko kakovost njihovih vin dokazujejo številna priznanja z mednarodnih ocenjevanj. Ljubitelji vsega lepega prihajajo na ogled čudovito prenovljenega, več kot 450 let starega dvorca v Jarenini, v restavraciji Jareninski dvor pa jih chef Gregor Šagi navdušuje s svojimi kulinaričnimi kreacijami. Vsa ekološko pridelana zelenjava prihaja z domačega vrta, tudi začimbe in zelišča, druge sestavine pa so skrbno izbrane pri lokalnih dobaviteljih.

Posestvo Valdek je ljubiteljska družinska kmetija z živalmi. Vodi jo Ana Tasič, ki pravi, da so pri njih vse živali družinski člani. Vsaka ima svoje ime in jih imajo zato, ker jih imajo radi, ne pa zato, da bi jih jedli. Vsak dan jih razveseljujejo s svojo nežnostjo in zabavajo s svojimi vragolijami. Živalskih dogodivščin tam res ne manjka, saj ima njihova razširjena družina okrog 50 članov, med njimi so islandski konji, lame, osli, alpake, ovce, pujsa, koze, psa, race, kokoši in mačke. Vrata njihovega posestva so odprta za družine in manjše skupine obiskovalcev, ki si želijo neposrednega stika z živalmi. Omogočajo voden ogled posestva, praznovanje rojstnega dne v družbi živali, različne zabavno-poučne aktivnosti, primerne za otroke in za otroke po srcu, team buildinge, tam lahko postanete hlapec ali dekla za en dan in na koncu celo pridobite diplomo…

Na kmetiji Truntič se ponašajo z eno najlepše prenovljenih domačij, usmerjeni so predvsem v živinorejo, zelo uspešno pa se ukvarjajo tudi s sadjarstvom, zlasti s pridelavo hrušk viljamovk, ter z žganjekuho. Njihova žganja so domača, naravna in kakovostna, o čemer se lahko prepričate v okusno in sodobno urejenem prostoru za degustacijo in prodajo žganja. Najbolje prodajani in prepoznavni izdelki so štajerska viljamovka, borovničevec in jurkin liker, če imate srečo, vam postrežejo še z imenitno domačo štajersko gibanico,  med pokušino pa vam Polonca Bajt pove marsikatero zanimivost o teh krajih, od koder je doma tudi pisatelj Tone Partljič, v neposredni bližini pa so snemali film Moj ata, socialistični kulak.

Domačija Šraj v Gačniku je delo pridnih rok, saj so jo domači – mama, oče in dva sinova – ob pomoči sorodnikov in znancev postavili takorekoč s svojimi rokami. Slavica Šraj, ki je tako kot bratje in sestre sicer pred leti odšla od doma z mislijo, da se na kmetijo in trdo življenje ne vrne več, je zdaj gonilna sila povsem nove in lepo urejene domačije, kjer imajo tudi velik urejen prostor za oskrbo konj, konjeniški glamping in pokrit prostor za zaključene družbe. Potem ko so v preteklih letih spremljali odzive otrok, ki so z navdušenjem preživeli čas na domačiji s konji, oslom, mucami in kokošmi, so se odločili letos prvič organizirati aktivne otroške počitnice. V tridnevnem paketu aktivnosti želijo otrokom približati naravno okolje domačije, jih spoznati in zbližati z živalmi ter jim pokazati, da se je tudi brez moderne tehnologije mogoče dobro zabavati.

Pri Vina Kraner Plateis se ponašajo s tradicijo vinogradništva, ki sega 250 let nazaj. Kot pravi hišna gospodarica in vinarka Martina Kraner Puntnar, je to razvidno iz lesenega stropa v osrednjem delu hiše, kjer se je ohranila umetelno izdelana lesena letnica 1743. Po ustnem izročilu so na tem posestvu nekoč obdelovali vinograde menihi francoskega redu. Iz nekdanje Plateisove viničarije so se leta 1989 iz mešane kmetije specializirali v vinogradniško, obnovili so vinograde in danes pridelujejo širok izbor vrhunskih rdečih, belih in rosé vin za najbolj zahtevne okuse.

Z vrha griča, kjer se nahaja kmetija Vina in turizem Bračko, se odpira prečudovit pogled na okoliške griče, Pohorje, Kozjak in zasnežene avstrijske Koralpe. Člani družine Bračko z vsem srcem živijo za vinogradništvo in vino, kar danes dokazuje že četrta generacija, ki živi na kmetiji. Na šestih hektarjih vinogradov sledijo smernicam integrirane, naravi prijaznejše pridelave vina. Pridelujejo sveža, sadna, sortno tipična vina, ki navdihujejo z razkošnimi vonjavami in s pestro paleto okusov. Okolica kliče po sprehodih in za vse tiste, ki si želijo ostati več dni, imajo pri Bračkovih tudi prenočišča. Sobam daje poseben čar pohištvo iz lesa različnih vrst sadnega drevja, ki je nekoč rastlo na gričih, kjer danes najdemo vinograde – oreh, jablana, sliva, hruška in češnja.

Vinogradniška kmetija Mulec se ponaša z več kot stoletno tradicijo pridelave kakovostnih vin. Zasajenih imajo pet hektarjev vinogradov – tudi oni so se pred nekaj leti odločili za integrirano pridelavo – na katerih letno pridelajo približno 30.000 litrov vina, ki ga v celoti ustekleničijo in zanj pobirajo nagrade na vinskih sejmih v Sloveniji, Avstriji in Angliji. Gostom ponudijo številne kulinarične dobrote, suhomesnate izdelke iz divjačinskega mesa, domače marmelade in sadne sokove ter liofilizirano sadje, pripravljeno s posebnim postopkom sušenja zamrznjenega sadja, ki ohrani največ vitaminov in strukturo sadja. V sklopu kmetije je zelo dobro opremljeno počivališče za avtodome, pri njih pa si je mogoče izposoditi tudi e-kolesa, ki močno olajšajo pohajkovanje po bližnjih gričih.

Prenočišč in turističnih kmetij je v teh krajih vse več, prav res si velja vzeti nekaj več časa za obisk in ostati nekaj dni. Naše izhodišče je bila Zelena oaza, hiška ob manjšem pretočnem jezercu v Zgornji Kungoti, kjer šum vetra v drevesnih krošnjah in pogled na vodo nikogar ne pusti ravnodušnega, tako kot udobno urejene sobe različnih velikosti in prijazne gostiteljice, ki postrežejo z okusnim zajtrkom.

Po dveh dneh potepanja po občinah Kungota in Pesnica smo na koncu lahko le ugotovili, da je to čisto premalo za uživanje vseh lepot teh krajev in da zagotovo še pridemo. Kmalu!