Besedilo in fotografije: Matjaž Markič

Prlekija je vedno lepa, a najlepša je jeseni, ko se vinogradi obarvajo v zlato rumene odtenke, mošt pa v kleteh čaka, da se spremeni v vino. Čudovita pokrajina skriva v sebi mnogo zgodb, vse pa so povezane z naravo, vinom, domačo hrano in prijaznimi ljudmi.

V Sibon wine & spa resortu na Jeruzalemu smo začeli, kot se za vinorodne kraje spodobi, s kozarcem hladne penine ter si ob ogledovanju okolice postregli še s tradicionalno postržačo. S terase so se odpirali čudoviti razgledi na bližnjo in daljno okolico ter jesensko obarvane vinograde. Po dveh letih prenove je Sibon wine & spa resort zaživel v novem duhu in od leta 2022 navdušuje vse ljubitelje lepega designa in narave. Na terasi je zdaj t.i. neskončni bazen (infinity pool), iz katerega se resnično zdi, da plavaš med vinogradi. Jesenske temperature so se že kar spustile, a škoda bi bilo zamuditi priložnost in bazen smo nekateri najbolj navdušeni vseeno preizkusili. Zato pa je potem prijal obisk savne v spa centru, čeprav je posebno doživetje tudi vroča kopel v velikem lesenem čebru na vrtu in s pogledom na vinograde.

Kot nam pove hotelir Martin Šabec, je Sibon wine & spa resort butični hotel, ki je namenjen odraslim gostom in parom, ki si želijo nekaj razvajanja in sprostitve v lepem okolju. Bolj aktivni izkoristijo tudi možnost pohodništva ali kolesarjenja med vinorodnimi griči, tem so za izposojo na voljo e-kolesa. V resortu nudijo sobe različnih velikosti in kategorij, vsem pa je skupno, da so zelo okusno opremljene in s čudovitim razgledom na neokrnjeno naravo Jeruzalema. Mlada in ambiciozna kuharska ekipa poskrbi, da iz kuhinje prihajajo omamne vonjave, na krožnikih pa navdušijo jedi iz svežih sestavin, za katere poskrbijo lokalni pridelovalci. Ob posebnih priložnostih nudijo tudi različne ponudbe in pakete, kot so na primer Martinov vikend na Jeruzalemu, Silvestrovanje na Jeruzalemu ali pa Sprostitev in počitek v dvoje.

Verus vinograde so ustanovili trije prijatelji Božidar Grabovac, Danilo Šnajder in Rajko Žličar, ki so združili svoje družinske vinograde in znanje ter nadaljujejo tradicijo, saj so bili že njihovi starši in stari starši tesno povezani z vinom. Verus v slovenskem prevodu pomeni pravi, resničen, iskren, pristen, nenarejen, pošten in v Verusu želijo, da so taka tudi njihova vina. S svojim znanjem in natančnim delom v vinogradu in kleti pridelujejo vina, ki izražajo lastnosti sorte in enega najboljših vinorodnih okolišev. Izbrali so sorte, ki so tu že stoletja uveljavljene in udomačene: šipon, sauvignon, renski rizling, sivi pinot, chardonnay, rumeni muškat in modri pinot. Vinogradi se razprostirajo med Ormožem in Ljutomerom, kjer je zelo veliko sonca. Kot nam je v kleti Verus povedal Robert Puklavec, eden največjih strokovnjakov za šipon, grozdje za kar največjo kakovost vina trgajo ročno ter izbirajo le popolnoma zdrave in zrele grozde. Vina izvažajo v številne evropske države ter v ZDA in Kanado.

Ormoške lagune so naravni rezervat na območju rečnega sistema Drave, ki je nastal na območju šestih bazenov za odpadne vode nekdanje tovarne sladkorja Ormož. Po delu učne poti, ki poteka ob lagunah, nas je popeljala skrbnica rezervata Ana Vaupotič in nam odgovorila na marsikatero radovedno vprašanje. Rezervat ima velik nacionalni in mednarodni pomen zaradi velikega števila varstveno pomembnih vrst ptic, ki se tu pojavljajo v obdobju selitev in gnezdenja. Ptice je mogoče opazovati iz štirih urejenih opazovališč, ob poti pa je v močvirju mogoče videti tudi močvirsko sklednico, edino slovensko avtohtono želvo. Ena od atraktivnejših zanimivosti so vodni bivoli, ki s pašo prispevajo k vzdrževanju nizke vegetacije v bazenih s plitvejšo vodo. Očitno se v lagunah dobro počutijo, saj se je čreda od prvotno 10 živali, ki so jih pripeljali z Nežiderskega jezera, povečala že na 56 bivolov. Po učni poti so nameščene razlagalne table, nekaj osnovnih informacij o pticah v rezervatu je mogoče prebrati tudi v opazovališčih.

V Centru ponovne uporabe Ormož na gradu Ormož zbirajo predmete, ki so še dobro ohranjeni, a jih ljudje ne potrebujejo več – manjše kose pohištva, oblačila, knjige, igrače, male gospodinjske aparate, športno opremo… Pripravijo jih za ponovno uporabo ter prodajajo po zelo simboličnih cenah v trgovini. Tam deluje tudi unikatna popravljalnica, kjer oblačila in druge izdelke iz tekstila izdelajo po meri iz oblačil, ki jih več ne potrebujete, ter jim tako vdihnejo novo življenje. Vsekakor hvalevredna pobuda, ki varčuje z naravnimi viri, podpira lokalna delovna mesta, zmanjšuje količino odpadkov ter ozavešča javnost o možnostih ponovne uporabe. Postregli so nam s turško kavo, skuhano na tradicionalen turški način na vročem pesku in postreženo v čudovitih porcelanastih skodelicah, ki bi z manj sreče končale na odpadu. Odlična je bila!

V teritorialni kolektivni blagovni znamki Jeruzalem Slovenija so združene tri prleške občine – Ormož, Sv. Tomaž in Središče ob Dravi, nam pove Andrej Vršič, direktor Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport občine Ormož. Jeruzalem Slovenija ponuja lokalno kakovost s prleško zgodbo, domačnostjo in gostoljubnostjo. Razpršeni hotel omogoča prenočišča v celotni destinaciji, na voljo so počitniške hiše, apartmaji, turistične kmetije, sobe v gostiščih in hostel. Gostje se lahko podajo na raziskovanje sami, lahko pa se odločijo za katero od vodenih doživetij. Najbolj zanimiva in obiskana turistična pot je vinska cesta s čarobno veduto Jeruzalema. V TIC Ormož si lahko izposodijo kolesa in se podajo na eno od številnih tematskih kolesarskih poti. V času, ko se mošt spremeni v vino, pa obiskovalce vabi Martinovanje v Ormožu, največji lokalni praznik, povezan s tradicijo in vinogradništvom.


Oljarna Jeruzalem SAT v Središču ob Dravi ima več kot 100-letno tradicijo. Slovijo po izvrstnem bučnem olju, pridelanem na tradicionalen način iz bučnih semen lokalnih pridelovalcev, v zadnjem času pa so vse bolj popularna tudi bučna olja z okusom česna in ptujskega luka. Bučna semena v številnih različicah, od osnovnih slanih do sladkih s čokolado ali pekočih s čilijem, so prav tako njihova specialiteta in (vsaj zame) najboljši kulinarični spominek. Vse vrste njihovega bučnega olja in semen ter še nekatere druge izdelke lokalnih pridelovalcev od moke in medu do žganja je mogoče kupiti v lično urejeni trgovini ob oljarni.

Na turistični kmetiji Puklavec v Miklavžu pri Ormožu smo občudovali tradicionalni klopotec, Blaž Puklavec pa nam je postregel z imenitno muškatno penino. Sobam za goste so nedavno dodali tudi bazen s pogledom na gorice in savno, ponašajo se tudi z urejenim parkiriščem za avtodome.

Na turistični kmetiji Hlebec v Kogu pri Ormožu imajo odlično založeno vinsko klet, hišni gospodar Milan Hlebec je tudi sommelier, ki gostom lahko predstavi najkakovostnejša vina. Radovednost zbudijo za rešetkami zakrite buteljke dragocenega vina, gre za eno redkih bank vrhunskega vina pri nas. K dobri kapljici se prileže odlična hrana in radi postrežejo z lokalnimi specialitetami; za toplo kosilo raje pokličite kakšen dan vnaprej, domač narezek pa boste dobili, tudi če pridete nenajavljeni. Pred časom so organizirali tudi različne umetniške delavnice, o čemer pričajo številne umetnine okrog kmetije.