Besedilo in fotografije: Matjaž Markič

Turistične kmetije podravske in pomurske regije navdušujejo s ponudbo pristne domače kulinarike, kjer na krožnikih prevladujejo okusne jedi iz lokalnih sezonskih sestavin, v kozarcih pa se jim pridruži izbrano vino z okoliških gričev. Mirna in zelena okolica kar kliče po raziskovanju narave s kolesom ali peš.

Na turistični kmetiji in vinogradništvu Pungračič v Drenovcu blizu Zavrča se družinska strast do vinarstva prenaša že pet generacij, pred 35 leti pa so prvič odprli vrata tudi vsem ljubiteljem pristne haloške kulinarike. V prijetno urejenem ambientu sto let starega dela hiše, urejenega z originalno opremo tistega časa, ki nakazuje spoštovanje do družinske zgodovine, nas je v jedilnici sprejela Katarina Pungračič, vinska kraljica Slovenije 2018. Simpatična gospodarica, ki prevzema turistično kmetijo, nas je popeljala po lepo urejenih prostorih. Imajo pet sob za devet gostov, med njimi tudi dve zasebni suiti z masažno kadjo in savno ter razgledom na haloško pokrajino, za doplačilo je na voljo tudi soba s solno terapijo.

Vso hrano, ki jo ponudijo gostom, pridelajo na kmetiji ali je iz lokalnega okolja, njihove specialitete pa so meso iz tünke, različni suhomesnati izdelki, haloška gibanica… Na idiličnem griču v vzhodnih Halozah na meji med Slovenijo in Hrvaško Pungračičevi pridelujejo vino na eni najboljših vinorodnih leg, in to izključno bela vina od laškega in renskega rizlinga, belega in sivega pinota do sauvignona in chardonnaya ter rumenega muškata in muškata otonela. Okolica ponuja čudovite razglede in je lepo izhodišče za izlete peš, s kolesom ali z avtomobilom, blizu sta tudi dvorec Dornava in grad Borl.

Ljubezen do zemlje, narave in vinske trte je vkoreninjena že v sedmo generacijo družine Frešer. Posestvo Vina Frešer na gričih Ritoznoja danes s pomočjo družine vodita Matjaž in Andreja Frešer, ki predano nadaljujeta delo svojih prednikov. Biti ekološki za Frešerjeve ni le fraza, ampak način življenja, pri katerem naravo spoštujejo in ji skrbno vračajo za vse dobro, ki jim ga nudi. Vinsko trto vzgajajo brez pesticidov in herbicidov že vse od leta 2011, zgolj ročna trgatev pa pomeni vrhunec kakovosti vsakega letnika. Topli dnevi in hladen zrak, ki v vinograde ponoči priteka s Pohorja, so zaslužni za bogato in polno aromo ter prijetno sadno svežino njihovih vin – sauvignon, rumeni muškat, laški rizling, renski rizling, modri pinot in zvrst ritoznojčan. Znanje in skrivnosti, ujete v vinu, želijo deliti s svojimi gosti, zato za vse ljubitelje vinske kapljice organizirajo (po predhodni najavi) voden ogled družinskega posestva Frešer z vinsko degustacijo, ki se ji pridružijo še krožniki z različnimi lokalnimi suhomesnatimi specialitetami in siri.

Na domačiji Forbar v Oplotnici v tradicionalnem ambientu Simon Forbar in Marija Črešnar ponujata doma pridelano hrano, postreženo na moderen način. Na družinski kmetiji živijo tri generacije, njihova osnovna dejavnost je kmetijstvo, pred osmimi leti pa se ji je pridružil kmečki turizem, kjer goste razvajajo z lokalno kulinariko. Meso, mleko, različne vrste zelenjave in vino pridelajo doma, sodelujejo pa tudi z lokalnimi pridelovalci, zato so se priključili projektu Okusi Rogle. Poskusili smo hišno govejo juho, govedino iz juhe s praženim krompirjem z ocvirki, kruhovim hrenom in vinsko omako, za posladek pa sladke ajdove štruklje z ajdovimi pokalicami in karamelno omako – zelo okusno! Za zaključene skupine (po predhodni najavi) pripravijo pethodne menuje z različnimi lokalnimi specialitetami, vsekakor pa velja poskusiti in kupiti »za domov« lonček izjemnih Forbarjevih ajdovih piškotov. In ne pozabite hišnega gospodarja Simona prositi, da vam pokaže stari mlin, ki ga je rešil iz pozabe!

Ime domačije Firbas v Cogetincih marsikdo že pozna in jo povezuje – s hruško. Firbasova viljamovka je znana daleč naokrog kot gosti hruškov sok, marmelada, sladoled ali pa aromatično sadno žganje. Firbasovi prisegajo na domače in sveže, zato zagotavljajo popolno sledljivost vseh sestavin z lastne domačije, ki se jim smejo pridružiti le še izbrane z bližnjih kmetij. Starša Marjana in Alojz ter sin Bojan Firbas so gonilna sila kolesarjem ter družinam z otroki prijazne turistične kmetije, v kateri ne manjka dobrih in izvirnih zgodb, povezanih z ljudmi, navadami in običaji ter značilnostmi teh krajev. Vsi, ki imajo radi udobje v stiku z neokrnjeno naravo, lahko prespijo v glamping hiški z bazenom. Bolj romantični in pustolovski se odločijo za spanje v seniku, tako rekoč pod zvezdami in na slamnati postelji – nepozabna izkušnja za vse iz mesta, ki tega (še) ne poznajo. Najbolj udoben je gotovo počitek v prijetno urejenih apartmajih in sobah, vsi tisti, ki hiško na kolesih vozijo s seboj, pa najdejo tudi prostor za avtodom.

Za kuhanje ni treba skrbeti, saj pri Firbasovih slovijo po domačih dobrotah – simfonijo okusov sestavlja suha salama, meso iz tünke, potrebušina, zaseka, pašteta, šunkarica, skutin namaz in lük pa sveža zelenjava z vrta in domača jajca, ki jih Bojan zjutraj pripravi na zunanjem ognjišču in zato še posebej teknejo. Da o imenitni gibanici, kot jo speče mama Marjana, sploh ne govorim! Gostje na kmetiji lahko opazujejo in sodelujejo pri krmljenju živali in njihovi negi, kar je posebej zanimivo za otroke, hišni gospodar jih po kmetiji popelje s traktorjem oldtimerjem Steyr iz leta 1955, ali okolico Slovenskih goric odkrivajo s kolesi – če nimajo svojih, imajo pri Firbasovih zdaj devet električnih koles na izposojo, le kratek sprehod oddaljeno pa je tudi slikovito Negovsko jezero…

Na ekološki turistični kmetiji Vrbnjak v Mali Nedelji so znani po konjeništvu, zato nas je Anton Vrbnjak najprej popeljal s kočijo po bližnji okolici. Imajo pet konj in omogočajo rekreativno turistično jahanje v maneži ali na terenu, pa tudi šolo jahanja, ki jo izvajajo priznani inštruktorji. Prenočišča za goste so v štirih različno velikih apartmajih s pogledom na okoliške travnike in polja, na kmetiji pripravljajo izvirne slovenske domače jedi iz lastnih surovin – ekološko pridelane zelenjave, jajc, mlečnih in mesnih izdelkov, domačega kruha iz krušne peči, prleške gibanice, naravnih sadnih sokov in zeliščnih čajev. Okolica daleč stran od prometnega vrveža je kot nalašč za dolge sprehode ali kolesarjenje, bio terme in terme Banovci pa so le nekaj kilometrov stran.

Na Čebelarsko turistični kmetiji Šalamun v Banovcih poleg nastanitve poskrbijo za čebelarska doživetja. Pred nekaj več kot 15 leti so 40-letno tradicijo čebelarstva nadgradili s ponudbo sedmih sob in treh apartmajev, vizija njihove turistične kmetije pa je, da bi vsak gost spoznal, da so med in čebelji proizvodi naraven in zdrav proizvod, ki bi moral biti čim večkrat na jedilniku. Med bivanjem pri njih vam predstavijo čebelarski avtobus, pripravijo degustacijo medu in predstavijo osnove čebelarstva ter zdravilne lastnosti čebeljih proizvodov, po želji pa tudi omogočijo meditacijo ob šumenju čebel in opojnem vonju iz panjev. Kmetija je le 100 m oddaljena od Term Banovci, pri njih dobite celo popust na celodnevne kopalne karte.

Na vinogradniški kmetiji Vinska klet Puhan smo med vinogradi nad Plečnikovo cerkvijo v Bogojini uživali v slastnem prekmurskem kosilu z izbrano vinsko spremljavo. Družinska kmetija, kjer že 20 let sami skrbijo za vse korake od njive do krožnika in od trte do kozarca, postreže z izjemno kulinariko s poudarkom na tradicionalnih prekmurskih jedeh, kot so bograč, zabeljeni dödoli, koline z bujto repo, jurčkova juha z ajdovo kašo, ocvrt piščanec in prekmurska šunka, med sladicami pa izstopata prekmurska gibanica in domači sladoledi iz sezonskih sestavin. Pridelujejo tudi izvrstna vina in penine, ki jih je mogoče poskusiti na degustaciji, kjer se jim pridružijo še domači suhomesnati izdelki, zlasti prekmurska šunka, domače salame sušena vratovina, ter vložnine, med njimi čemaževi popki, topinambur v kisu in vloženi dren. Uredili so butično prodajalno z njihovim vinom, bučnim oljem, vloženimi delikatesami in domačimi mesninami, pri njih pa je mogoče tudi prenočiti v sobah in apartmaju.

Najslajše doživetje nas je čakalo na posestvu Passero , ki ga je podeželska čokoladnica obogatila z novo zgodbo. Njen nastanek je povezan z ljubeznijo, saj je mladi hišni gospodar Tomaž svojo ljubezen Jasmino skušal osvojiti z ročno izdelanimi čokoladnimi pralini – očitno uspešno, saj zdaj oba skupaj delita strast do izdelovanja čokolade in čokoladnih izdelkov. V njuni čokoladnici nastajajo izvirne zamisli, povezane z reklom »misli čokoladno, okusi lokalno«. Tako lahko v različnih čokoladnih kombinacijah najdemo prekmursko gibanico, pa ajdo, buče in bučno olje, traminec in jurko… Ob lično urejeni prodajalni je tudi proizvodnja – za stekleno šipo, tako da je mogoče opazovati Tomaža, kako izdeluje praline, in jih potem seveda tudi poizkusiti. V simpatičnem lokalčku ob čokoladnici smo bili navdušeni še nad odličnim bučnim sladoledom, pri Jasmini pa smo se v prodajalni oskrbeli s čokoladnimi spominki. In kar težko sem se po poti domov uprl skušnjavi, da ne bi odlomil vsaj kakšen košček rjave čokoladne dobrote…

Pestro ponudbo turističnih kmetij še drugje po Sloveniji lahko poiščete tukaj .