BESEDILO IN FOTOGRAFIJE:
MATJAŽ MARKIČ

Rogla vabi ob vseh letnih časih z raznoliko družinsko turistično ponudbo. Od lanske jeseni je bogatejša za doživljajsko pot, ki sprehajalce popelje visoko med krošnje, od koder se odpirajo razgledi, kot jih vidijo ptice – Pot med krošnjami.

Doživljajska Pot med krošnjami je odlična ideja za družinski izlet, saj je primerna tudi za najmlajše, nanjo pa se lahko podamo tudi z otroškim vozičkom ali pa z invalidskim vozičkom. Najvišja točka krožne poti, ki je dolga 1.043 m, je leseni razgledni stolp. Obiskovalci se po njem spiralno vzpenjajo do višine 37 m, ob tem pa se ob dobri vidljivosti odpirajo osupljivi pogledi na vse strani od Triglava do Učke in do panonske nižine.

Od začetka junija je na stolpu še dodatek, ki bo razveselil adrenalinske navdušence – s stolpa se je mogoče varno spustiti z vrha do tal po 40 metrskem toboganu! Sicer pa je pot ravna, razpeta okrog 20 m nad gozdnimi tlemi, med vrhovi smrek, v katerih šumi veter. Na poti so adrenalinske postaje, kot so navidezna brezna, ki so seveda popolnoma varna.

Doživetje narave na poti ima tudi poučno plat. Ob poti se vrstijo panoji s privlačno interaktivno vsebino, ki zanimivo pripovedujejo rastlinskem in živalskem svetu Pohorja. Nameščeni so tako, da si jih lahko ogledajo, se jih dotaknejo, otipajo, premaknejo in zavrtijo tudi otroci. Pot med krošnjami ima stranske mreže in ograje prozorne, kar omogoča dobro vidljivost tudi majhnim otrokom, zato jih ni treba dvigovati nad ograjo.

Pot med krošnjami na Rogli je načrtovalo in zgradilo češko podjetje, ki ima po Evropi že osem lesenih doživljajskih poti med krošnjami. Odprta je vse leto in načeloma ob vsakem vremenu, razen na dan mrtvih (1. novembra) in na božični večer (24. decembra). Tudi s kužkom lahko pridete, a vas bo zaradi varnosti brezplačno počakal v eni od udobnih in čistih pasjih hišk, ki so pripravljene pred vhodom.

Krožna pot se na koncu vrne nazaj k vhodu, kjer je trgovina s spominki za velike in majhne. Cena vstopnice za odraslega je 10 €, za starejše od 65 let, invalide in otroke od 3. do 14. leta 8 €, za družine 25 €, otroci do 3. leta pa imajo brezplačen vstop.

Namig: vzemite s seboj daljnogled in kapo. Stolp je visok, zato zgoraj včasih piha in je hladneje kot spodaj na poti. Čas obiska ni omejen, za polno doživetje pa potrebujete vsaj eno uro.