Piše: Matjaž Markič

Pametni telefon Xiaomi 14 Ultra je najnovejši paradni konj te vse bolj prodorne in tehnološko napredne blagovne znamke. Ponaša se (tudi) z izjemno kamero, ki omogoča odlične fotografske posnetke, v kar smo se lahko prepričali na masterclass s priznanim slovenskim fotografom Petrom Irmanom.

V prelepem okolju gradu Otočec smo preizkusili, kaj zmore novi Xiaomi 14 Ultra – in zmore res veliko. Xiaomi nadaljuje in nadgrajuje sodelovanje z Leico, ki je zaslužna za vrhunsko zasnovo štirih objektivov in šestih goriščnih razdalj, pri čemer izstopata 75 mm plavajoči telefoto in 120 mm periskopski objektiv. Za mobilne naprave zelo veliko 1-palčno tipalo glavne kamere skupaj z brezstopenjsko nastavljivo zaslonko od f 1,63 do f 4,0 omogoča portretne posnetke z bokehom (neostrino) v ozadju, ki so že primerljivi z večjimi in zmogljivejšimi fotoaparati. Ko nam je Peter Irman razložil nekaj skrivnosti v pro nastavitvah, smo navdušeni še sami raziskovali vse možnosti portretne fotografije s pametnim telefonom.

Ugodna spomladanska svetloba in romantično okolje gradu na Otočcu sta še dodala k vsesplošnemu zadovoljstvu s posnetki, ki smo jih uspeli ustvariti. Inovativna periskopska leča, ki se ob močnem približanju objektiva sama obrne, omogoča neverjetne makro posnetke z najmanjše razdalje. Čebelice na regratovih cvetovih so postale naš priljubljeni fotografski motiv in mnogim so uspele prav solidne makro fotografije, z nekaj vaje v tej tehniki pa bi gotovo lahko posneli že mojstrovine. Tokrat nismo veliko pozornosti namenili videu, a povedati velja, da Xiaomi 14 Ultra omogoča profesionalne 8K video posnetke z vsemi štirimi objektivi.

Ker je bila fotografska delavnica namenjena predvsem portretni, makro in kulinaričini fotografiji, so v Xiaomi Slovenija poskrbeli tudi za slednjo možnost. V gostilni Vovko Ratežu blizu Otočca, ki se ponaša s tremi kapami Gault & Millau in Michelinovim priporočilom, so nam pripravili okusno kosilo, ki smo ga seveda najprej lovili v objektive Xiaomi 14 Ultra. Pod mentorstvom Petra Irmana smo se naučili tudi tehnike in manjših trikov, kako s telefonom posneti čim boljše fotografije pripravljenih jedi v svetlobno nekoliko bolj zahtevnem okolju ambienta gostilne s 45-letno družinsko tradicijo. Xiaomi 14 Ultra se je tudi tu odlično izkazal in marsikatera uspela fotografija je takoj našla pot do družbenih omrežij.

Telefon lepo leži v roki, tudi po zaslugi veganskega usnja, v katerega je oblečeno ohišje. Ker pa je Xiaomi 14 Ultra še posebej primeren za fotografiranje, je ob tem modelu (za doplačilo) na voljo tudi profesionalni grip (ročaj), ki omogoča še lažje držanje telefona v roki, preko bluetootha povezan gumb po občutku spominja na gumb na fotoaparatu, zraven je tudi ročka za zoom, grip pa deluje tudi kot manjši power-bank, saj omogoča še večjo avtonomijo telefona. Zaslon je vrhunski WQHD+ AMOLED, ki poskrbi za neverjetne podrobnosti slike in poglobljeno izkušnjo gledanja, odzivnost zaslona je odlična. Mobilni procesor Snapdragon 8 Gen 3 je izjemno hiter in varčen ter ob običajni uporabi omogoča celodnevno trajanje baterije.

Masterclass s Xiaomi 14 Ultra nam je v nekaj urah pokazal, kako zmogljiva fotografska naprava se skriva v ohišju tega pametnega telefona. Z nekaj osnovnega fotografskega znanja in uporabo pro funkcij je z njim mogoče posneti osupljive fotografije, ki se zlahka kosajo z zmogljivejšimi fotoaparati ali jih celo prekašajo. Njegove odlike se pokažejo že pri vsakdanji uporabi, še posebej pa bodo z njim zadovoljni vsi, ki radi potujejo in ob tem fotografirajo, pa jim ni do tega, da bi ves časa nosili s seboj veliko in težko opremo. In nihče ne bo opazil, da so bile fotografije posnete s smartphonom.

Fotografije: Peter Irman, Matjaž Markič, Xiaomi Slovenija