Piše: Matjaž Markič

Smučišče Osojščica (Gerlitzen) na avstrijskem Koroškem se ponaša s čudovitimi razgledi na vse strani in osončenimi progami za smučarje vseh ravni znanja – od otrok in začetnikov do vrhunskih poznavalcev.

Mnogi slovenski ljubitelji belih strmin so Osojščico že spoznali, saj je ta zaradi bližine priljubljen zimski cilj. Iz osrednje Slovenije je do spodnje postaje gondole le dobra ura vožnje, zato se marsikdo odloči tudi za enodnevni obisk. Osojščica je pravzaprav nam najbližje večje smučišče v Avstriji, ki s smučarsko ponudbo zadovolji prav vse okuse. Kar 52 km odlično pripravljenih prog povezuje 20 sodobnih žičnic, ki smučarje pripeljejo na vrh 32 spustov po različno strmih stezah.

Veliko večino je mogoče zasnežiti s številnimi snežnimi topovi, zato se smučarska sezona običajno začne v prvem tednu decembra, konča pa v aprilu. V zadnjih letih veliko vlagajo v okolju prijazne naprave in posebej ponosni so, da se žičnice in naprave za zasneževanje napajajo iz 100% zelene električne energije, okolju prijaznejši pa so tudi najsodobnejši teptalci snega.

Zaradi širine smučarskih prog in sodobnih ter varnih žičnic je Osojščica dobila poseben znak začetnikom prijaznega smučišča »Wellcome beginners«. S svojimi progami za učenje smučanja za najmlajše, gondolo in sedežnicami z enostavnim in varnim dostopom ter štirimi lokacijami smučarskih šol, ki jih vodijo izkušeni učitelji ter ponujajo možnost najema in servisa smuči, je Osojščica odlično družinsko smučišče.

Otroci se razveselijo kar treh smučarskih centrov polarnega medveda (na Kanzelohöhe, Bergeralm in Klösterle), saj tam v družbi simpatične maskote napravijo prve varne zavoje na smučeh. Vsi poligoni za učenje otrok in odraslih so umaknjeni z najbolj prometnih prog in v družbi certificiranih učiteljev in vaditeljev je hiter napredek v smučarskem znanju zagotovljen.

Osojščica pa ne prinaša zgolj užitkov na smučeh, najbolj navdušeni se lahko pridružijo tudi vodenim pohodom s krpljami ali turnimi smučmi, številne so možnosti za smučarski tek, družine pa najbolj uživajo na sankanju.

Ko zmanjka energije in se oglasi lakota, za lačne želodčke poskrbijo v številnih kočah in gorskih restavracijah, kjer ne manjka ponudbe okusnih lokalnih koroških specialitet – če drugega ne, je treba poskusiti vsaj odlični carski praženec ali slavni kaiserschmarrn. Ko sonček v zgodnjih popoldanskih urah pogreje terase simpatičnih lokalov, si je po dobrem kosilu ali malici včasih kar težko spet nadeti smuči in se vnovič zapeljati po progi…

Pravi čar Osojščice je mogoče doživeti ob večdnevnem bivanju na gori, kar omogočajo različne namestitve od zasebnih sob do apartmajev in hotelov. Mi smo se sicer ustavili zgolj na kosilu v restavraciji Alpinhotela Pacheiner s štirimi zvezdicami, med ogledom okusno in sodobno opremljenega hotela pa nas je še posebej navdušil zunanji bazen s toplo vodo, t.i. infinity pool s čudovitim razgledom na smučišče in okoliške s snegom pobeljene gore. Hotelski wellness s savnami in bazenom je lahko prijetna sprostitev po smučarskem dnevu! Prava posebnost hotela je astronomski observatorij, ki je trikrat na teden odprt za hotelske goste in zunanje obiskovalce ter zaradi majhnega svetlobnega onesnaženja v temnih nočeh poskrbi za enkratno doživetje. Za najbolj razvajene je tu še Mountain Resort Feuerberg, ki na 1769 m ponuja razkošni wellness v hotelu ter bivanje chaletih in suitah z lastnim kaminom.

Tudi če se ne bi odločili za bivanje v katerem od hotelov z bazenom na gori, se ni treba odreči možnosti kopanja v koroških termah blizu Beljaka. S kombinirano smučarsko karto Ski & Terme, ki je na voljo kot 2-, 3- ali 4-dnevna karta, je mogoč vstop v terme oz. tamkajšnji bazen in spa ter tako smučanju na Osojščici dodati še sprostitev v toplih bazenih koroških term Warmbad Villach.

V lanskem letu so ob spodnji postaji gondole Kanzelbahn v kraju Annenheim dodali še ploščad z dodatnimi 188 parkirnimi mesti, v primeru večje gneče pa je v neposredni bližini parkirišče, s katerega neprekinjeno vozi smučarski avtobus. Ob vznožju gondole ali v neposredni bližini je skupaj kar 3300 parkirnih mest za avtomobile. Da gredo v korak s časom, na Osojščici dokazujejo tudi s povsem prenovljeno spletno stranjo z možnostjo spletnega nakupa smučarskih vozovnic, prvič pa je mogoče smučarsko vozovnico naložiti tudi na pametni telefon.

Fotografije: Region Villach Tourismus in Matjaž Markič