BESEDILO IN FOTOGRAFIJE: MATJAŽ MARKIČ

Dalmatinski otoki so biseri Jadrana, najlepši pa so, ko jih vidite z morja. No, ne ravno z morja, ampak z luksuzne jahte Freedom, s katero lahko letošnje poletje uživate na križarjenju med osmimi otoki po neverjetno ugodni ceni.

Foto: Cruise Yacht Freedom

Jahta Freedom je 49 m dolga lepotica, ki so jo leta 2019 splovili na Hrvaškem. Na ladji je 20 dvoposteljnih kabin, ki omogočajo udobno namestitev do 40 potnikom, običajno je na ladji še 8 do 10 članov posadke. Kabine so udobne in klimatizirane, vse imajo svoj tuš in wc, na sončni terasi so ležalniki za uživanje v sončnih žarkih, tam sta tudi jacuzzi in manjši bazen.

Letošnje poletje so za domače goste – in ta privilegij velja tudi za goste iz Slovenije – omogočili izjemno ugoden paket križarjenja 8 dni – 8 otokov. Aranžma se vedno začne v Splitu, kjer si potniki po namestitvi lahko sprehodijo po rivi, ogledajo Dioklecijanovo palačo in popijejo kakšno pijačo v enem od številnih lokalov, nato pa jih čaka večerja dobrodošlice na jahti, kjer se spoznajo z vsem člani posadke. V nedeljo zjutraj pa jahta dvigne sidro v Splitu in se odpravi za teden dni na križarjenje med dalmatinskimi otoki – Brač, Vis, Biševo, Hvar, Mljet, Lastovo, Korčula, Šolta – ter se zadnji dan spet vrne v Split.

Najlepše je to, da je cena za takšno križarjenje, ki vključuje pet polpenzionov in dva polna penziona, uporabo vseh pripomočkov za kopanje in sončenje ter namestitev v udobni dvoposteljni klimatizirani kabini, zares ugodna. Za kabine na palubi je treba odšteti od malo manj kot 800 € na osebo (vse kabine imajo okna, dovod svežega zraka in klimatsko napravo), na glavni palubi okrog 800 €, VIP kabine na zgornji palubi pa 920 €. Cena vsebuje prav vse, razen pijače ob obrokih in v ladijskem baru, pristaniških taks (25 €), vstopnin v narodne parke in napitnine za posadko. Za primerljivo ponudbo na takšni ravni je tudi v (post)koronskih časih res težko najti podobno ceno.

Ponudba je res na visoki ravni. Vrhunska hrana, ki jo pripravlja ladijski kuhar Ivan Rogulj s pomočnikom, je paša za oči in razvajanje za brbončice ter lahko brez sramu tekmuje s kulinarično ponudbo najboljših otoških restavracij. Kosilo ali večerja na prostrani palubi je ob prijazni postrežbi natakarjev vedno znova posebno doživetje.

Bi se med plovbo razvajali v jacuzziju? Ni problem, na jahti je tudi masažni bazen in, roko na srce, težko boste našli jacuzzi z lepšim razgledom na modro morje in otoke v daljavi. Lahko pa le uživate v ležalnikih na sončni terasi, in ko postane prevroče, si v ladijskem baru privoščite ohlajeno pijačo. Vrhunsko penino Petrač, na primer.

Kapitan Ivan Rakuljić je hkrati tudi lastnik jahte Freedom, ki so jo pred dvema letoma zgradili v ladjedelnici njegovih staršev v Krila Jesenice. Kljub mladosti je izkušen kapitan, ki varno vodi jahto od otoka do otoka, vožnja pa je tudi po zaslugi zasnove ladje in motorjev dovolj mirna in tiha. Pri tem mu pomagata dva mornarja, ki ob pristajanju spretno poskrbita za varen privez.

Jahta se vsak dan ustavi v enem od najlepših otoških zalivov za kopanje. Takrat si je mogoče brezplačno izposoditi kajak, sup, velike tube za plavanje, potapljaške maske…, z doplačilom pa se tudi preizkusiti v vožnji z vodnim skuterjem ali letos popularnim sea-bobom.

Dolgčasa na ladji ni! Obisk nekaterih najlepših otoških mest, kot so Hvar, Jelsa, Korčula ali Bol na Braču popestri dogajanje, in vedno je čas tudi za kratek ogled, da lahko potniki občutijo utrip mesta. Najlepše je posedeti nekje v senci, popiti kakšno kavo, pivo ali bevando ter opazovati vrvež na kamnitih ulicah.

Povpraševanje za takšno križarjenje je precejšnje, tako da so julij in večji del avgusta kmalu razprodali. Zaradi odpovedi angleških turistov zaradi »lockdowna« se je sprostil termin 24.7.-31.7., za katerega je še na voljo nekaj prostih kabin, termin 21.8.-28.8. se pospešeno polni, na voljo pa sta za zdaj še termina 28.8.-4.9. in 4.9.-11.9., a s prijavo je potrebno kar pohiteti. Za več informacij se lahko obrnete na kapitana Ivana Rakuljića po mailu ivanrakuljic@yahoo.com ali mobitelu +385 91 891 7848, ali pa na turistično agencijo Ojla, ki je program 8 otokov v 8 dneh ekskluzivno uvrstila v svojo ponudbo.