BESEDILO IN FOTOGRAFIJE: MATJAŽ MARKIČ

Bled ni le sprehod okrog jezera in obvezna kremšnita – čeprav je oboje tudi lepo in dobro – ampak lahko aktivnemu obiskovalcu ponudi še mnogo več. Kolesarjenje okrog jezera in podaljšanje kroga po bližnjih vaseh je le ena od številnih možnosti, ki se ponujajo.

Če se vam zdi, da vaša kolesarska kondicija ne dopušča daljšega izleta z nekaj vzponi – na Gorenjskem ste pač – se motite. Kolesa, ki jim pomaga elektrika, so že nekaj let hit turistične ponudbe v številnih krajih, kjer si trudijo privabiti aktivne goste.
Na Bledu smo si ga tokrat izposodili izposojevalnici Polka Dot Cycling, kjer imajo res širok nabor koles za izposojo, od šminkerskih cruiserjev za popoldanski obhod jezera in posedanje v katerem od lokalčkov do resnih gorskih in dirkalnih koles, pa tudi gorska in trekking e-kolesa.

Prav slednje je bilo pravšnje za namen kratkega kolesarskega potepanja po Bledu in okolici, povzpeli pa smo se tudi na Blejski grad. Vzpona po cesti na vrh strme pečine, ki se dviga 139 m nad jezero, ne dovolj kolesarsko trenirane noge ne bi zlahka zmogle, tako pa je bilo z nekaj električne pomoči zmagoslavje na koncu vzpona vendarle sladko.
Grajsko dvorišče in grad z muzejsko zbirko si zaslužita podrobnejši ogled, z njegovih teras pa se odpirajo čudoviti pogledi na Blejsko jezero z otokom, na bližnjo okolico, na Karavanke in Julijske Alpe.

Obiskovalca pogledi prevzamejo tako kot nekoč pesnika dr. Franceta Prešerna, ko je zapisal: »Dežela kranjska nima lepšga kraja, ko je z okolšno ta, podoba raja.« V baročnem delu grajske stavbe je na ogled stalna razstava Narodnega muzeja Slovenije, ki prikazuje zgodovino Blejskega kota od nastanka do današnjih dni.

Na Blejskem gradu je razstavljena tudi rajska ptica, ena najlepših najdb pri nas. Sponko (ženski nakit) v obliki pava so arheologi izkopali na Pristavi pod Blejskim gradom. Pav, ki biva v rajskem vrtu, je simbol izvira življenja in hkrati bogastva.
Če bi kolesarjenje po Bledu in Gorenjski podaljšali na nekaj dni, je pravi naslov prenovljeni družinsko vodeni Hotel in Glamping Ribno. Hotel se ponaša z nazivom prvega slovenskega »zero waste« hotela, okusno opremljena lesena notranjost pa navdušuje vse ljubitelje narave. To pa so gotovo tudi kolesarji, ki so najpogostejši gostje hotela in glampinga.

V hotelu pripravljajo vodene kolesarske izlete. Za vas bodo poskrbeli trije šolani kolesarski vodniki – med njimi je tudi znani slovenski kolesar Tadej Valjavec – ki vam bodo s svojo strokovnostjo pomagali pri nasvetih in predlogih o kolesarjenju. Tudi Matija, lastnik hotela, domačin in navdušen kolesar pozna vse skrite kotičke v okolici. Rad pokramlja z gosti, prisluhne njihovim potrebam, jim svetuje in jih usmerja, najraje pa se usede na kolo in skupaj z gosti uživa v radostih kolesarjenja.
Z Bleda se lahko odpravite na izlet (s kolesom samo za resne navdušence, sicer pa z avtomobilom) mimo Bohinjske Bistrice na Soriško planino, kjer je v zgodnji pomladi še prava zima. Komur ni toliko do smučanja, lahko tudi krplja ali pa se le sprehaja po čudoviti beli pokrajini. Pohodi po bližnji okolici so imenitna zamisel tudi za čas, ko sneg skopni. Soriška planina je namreč s 1307 m nadmorske višine idealno izhodišče za številne krajše in daljše izlete, saj se lahko po nezahtevnih poteh odpravite na bližnje vrhove s prelepimi razgledi – na Dravh (1548 m) in Lajnar (1549 m), Slatnik (1609 m), naprej do Možica (1603 m) in vse do Šavnika (1516 m).

Za udobno namestitev ni treba skrbeti – skoraj novi Penzion in gostišče Lajnar v čudovitem gorskem ambientu zaznamujejo naravni materiali, udobne sobe so s pogledom na okoliške vrhove in gozdove Jelovice. V restavraciji, ki je odprta tudi za zunanje obiskovalce, pa vas pester izbor dobrot tudi ne bo pustil lačne.
S Soriške planine se velja zapeljati vsaj še do Sorice, enega lepših filmskih prizorišč, kjer so med drugim posneli kar veliko kadrov legendarnega Cvetja v jeseni. Od tam je bil doma tudi slovenski slikar impresionist Ivan Grohar, katerega hišo si lahko ogledate v vasi.

Po športu in kulturi je čas tudi za dobro kulinariko, zato vsekakor ne pozabite obiskati Gostišča Tolc v Spodnji Sorici, kjer vas bo Primož Pintar navdušil z izbranimi okusnimi jedmi in vinsko spremljavo. V Tolcu kuhajo sezonsko hrano in uporabljajo lokalne sestavine, a pravijo: »Pri nas se jé Soriško domače malo drugače…« Odlično, lahko dodam.