Kaj podariti, da ne bo po praznikih pristalo v nekem kotu? Dajanje in prejemanje daril je zabavno. A čeprav se zavedamo podnebnih sprememb in globalnega segrevanja, pogosto pozabljamo na vpliv daril na okolje. Okolju prijazno, predvsem pa preudarno obdarovanje zmanjša porabo omejenih virov, kar pomeni tudi manj odpadkov.
Kaj pomeni trajnostno darilo?  To je darilo, ki ga nekdo v resnici želi ali potrebuje. Darilo, ki ga bo obdarovanec želel uporabljati v prihodnjih letih in je dovolj kakovostno, da lahko preživi ves ta čas. Trajnostno je tudi darilo, ki sledi načelu »manj je več«. In kaj storiti, če ste prejeli darilo, ki vam ne ustreza, ali vam ni prav? Neželena darila prodajte, zamenjajte ali podarite. Morda nekdo potrebuje prav to, kar vam ne koristi. Vprašajte družino in prijatelje, če kdo potrebuje ali lahko uporabi za vas neuporabno darilo in ga preprosto podarite.
Cilj trajnostnega obdarovanja je čim bolj zmanjšati uporabo virov, uporabiti naravne, biološko razgradljive materiale, tiste za večkratno uporabo ali za recikliranje, ki so že bili uporabljeni in še vedno obstajajo nekje na našem planetu, podpirati lokalne obrtnike, pošteno plačati vse delavce in tako vsaj nekaj vrniti družbi in naravi. S trajnostnimi darili prispevamo k zmanjšanju količin odpadkov in sprejemamo Zemlji prijazen življenjski slog. Prav tako nam pomagajo, da izrazimo svoje vrednote in odnos do okolja.
Naj imajo letos pred kupljenimi darili prednost storitve in doživetja, ali pa doma narejena darila, ki so (lahko) tudi okusna. Obdarovanje naj ne bo sinonim za drage in dragocene predmete. Ne tekmujmo, kdo da več, ampak podarimo to, kar bo nekoga razveselilo, osrečilo. Podariti rastlino je danes zelo priljubljena izbira. To je darilo, ki razveseljuje daljše obdobje.

In kaj je bolj slastnega od okusne domače dobrote? Svoje recepte lahko prilagodite okusu prijateljev ali sorodnikov. To je eno najboljših trajnostnih daril, ki jih lahko podarite, saj ne ustvarja dodatnih odpadkov in ima tudi osebni pridih. Vaš prijatelj ali družinski član bo vedel, da ste nekaj časa delali in v to vložili svoje srce in dušo. Pika na i pa bodo ročno napisane kartice z recepti, da bodo lahko poustvarili vaše dobrote.

Vir: ZPS