Besedilo in fotografije:
Matjaž Markič

Otok Hvar je eden najlepših hrvaških otokov. Običajno ga povezujemo z lepimi plažami, čistim morjem, vonjem po sivki, slikovitimi kraji … Hvar pa je tudi otok izvrstnega vina, kjer je doma nekaj avtohtonih vrst, ki prav v zadnjem času spet močno pridobivajo na veljavi, ter oljčnega olja, ki pobira najprestižnejše svetovne nagrade.

V slikovitem mestecu Jelsa na otoku Hvaru so tako letos pripravili že tretji Jelsa Wine, olive and heritage festival, kjer so bili v glavnih vlogah – seveda – vino, oljčno olje in bogata dediščina otoka. Poleg različnih prireditev z degustacijami vina in lokalnih dobrot, ki so dva zaporedna večera privabile številne obiskovalce in napolnile mestni park, so gostitelji pripravili tudi vodene obiske izbranih vinarjev v okolici Jelse, srečali pa smo tudi pridelovalce oljčnega olja, sivkinega olja ter spoznali nekaj OPG – pri nas bi temu rekli kmečki turizem.

Obhod smo začeli med oljkami v oljarni Božić Uje v zaselku Svirče, kjer pridelujejo butično oljčno olje. Priredili so nam pravo degustacijo svojih ekstra deviških olj iz različnih vrst oljk – oblica, leccino, leccino bio, levantinka in selection Božić, tako da smo se lahko ob okušanju sami prepričali, kako različne okuse, barve in vonje imajo njihova olja. Ena so zadišala po sivki, druga po zeleni travi, tretja spet po svežem sadju … Nekaterim med nami so bili bolj všeč pikantnejši okusi, nekaterim malo slajši, in čeprav se je izkazalo, da imamo različne favorite, smo se vsi strinjali, da so vsa olja odlična. Kako tudi ne – Božićevi so za svoja olja prejeli prestižno zlato nagrado »Best Olive Oils« na največjem in najbolj prestižnem tekmovanju oljčnih olj na svetu.

Vinarija Ventus v Vrisniku je stara šele tri leta, a se ponaša z izvrstnimi vini, za katere skrbita družbenika, vinarja Damir Gurdulić in Ivo Plenković. Ker ventus v latinščini pomeni veter, so z imeni jadranskih vetrov poimenovana tudi njihova vina – Maestral, Bura, Jugo, Oštro, Levant … in da, tudi bonaca je dobila svoje vino. Imena vin pa niso izbrana po naključju, ampak vsak veter simbolizira tudi lego, kjer raste trta po njem imenovanega vina. V prijetnem hladu zelo okusno opremljenega prostora za degustacijo se oči sprehodijo po skrbno izbranih starih predmetih, povezanih z vinogradi in vinom, pršut in sir, ki ju narežejo ob okušanju izvrstnega vina, pa zato še bolj tekneta.

Vinarija bratov Plančić se ponaša z več kot stoletno tradicijo in je v svoji nedavni zgodovini preživela tudi poslovne viharje, danes pa ima eden najbolj znanih hrvaških vinarjev Antun Plančić izjemno pomočnico v svoji nadarjeni hčerki Magdaleni Plančić. Pridelujejo vino izključno iz avtohtonih hvarskih sort bogdanuša, parč in mekuja (bela vina) ter darnekuša in plavac mali (rdeča in rosé vina), še posebej sta mi ostala v spominu izjemna Darnekuša letnik 2017 ter sveži rosé Pharos Roza letnik 2021. Antun Plančić pa je strokovnjak tudi za vložene oljke – tako okusnih, kot jih sam pripravlja po starem receptu, še nisem poskusil. Vsi Plančićevi vinogradi so ročno obdelani, vsaka steklenica vina pa ima tudi svojo številko in podatek o količini vina te trgatve.

Andro Tomić je eden najbolj znanih vinarjev na Hvaru in zaščitni znak Vinarije Tomić, ki jo vodita s sinom Sebastijanom ter je ob obisku Hvara nikakor ne gre izpustiti. Vinarska tradicija sega Tomićevih 150 let nazaj, kar dokazuje tudi stara trta, ki zdaj krasi steno vinarije skupaj z zahvalo »trti sorte Cibib, ki je našo družino hladila in sladila polnih 150 let«. Šarmantni Andro Tomić hitro osvoji srca obiskovalcev (in obiskovalk!), njegova izbrana vina prav tako, največjega navdušenja pa je deležna vinska klet s prostorom za degustacije, triklinijem, narejenim po vzoru Dioklecijanovih kleti. Tam se vino »pije na ure, ne na litre«. Občasno tu priredijo tudi kostumirane degustacije, kar smo na kratko lahko preizkusili tudi sami in če vas rimski dostojanstvenik s fotografije spominja na pisca teh vrstic … se ne motite.

OPG Murvica je kmečki turizem v bližini Jelse, ki spoštuje tradicijo prednikov in njihov način pridelave vina, oljčnega olja in sivke. Vino je v glavnem sort bogdanuša, parč in plavac mali, ekološko oljčno olje pa zlasti oblica, leccino in levantinka. Posestvo vodi Angelika in Đorđan Gundulić, ki je tudi otoški predsednik oljkarjev, na posestvu pa gojijo še ovce, zajce, purane in kokoši ter pridelujejo sezonsko zelenjavo. Vse to je mogoče poskusiti tudi v konobi Murvica v Jelsi. Gostom nudijo namestitev v apartmajih v Jelsi ter v stari, rustikalno urejeni kamniti hiši v etno vasi Humac, 12 km iz Jelse ter 350 m nad morjem.

V neposredni bližini Jelse je nasad sivke OPG Deanović. Otok Hvar je bil včasih poln sivke, različne bolezni pa so to rastlino, bogato z dišečimi eteričnimi olji, precej razredčile. Igor Deanović s soprogo in sinom Domagojem obdeluje približno 3.000 stebel na 1 ha površine, usmeril pa se je predvsem v pridelavo suhih cvetov, olja in destilata. Ob nasadu je tudi manjši prostor za prezentacije turistom, na katerih Igor pove nekaj o značilnostih te mediteranske rastline in o njenih številnih zdravilnih lastnostih. Ne le, da majhna kapljica olja, ki jo razmažemo po koži, uspešno lajša srbečico po pikih žuželk, dokazano pomaga tudi proti mladostniškim aknam in pri celjenju ran. Sivkin destilat, ki ga vsako jutro nežno razpršimo po koži obraza, pa nam pomaga ohranjati mladostni videz …

PZ Svirče je kmetijska zadruga, ki pridela največ vina na celotnem Hvaru – v povprečju kar 350.000 litrov na leto. Sodelujejo z 220 kooperanti, tudi oni se vse bolj osredotočajo na bogdanušo (ali bogdanjušo, kot ji pravijo po hvarsko), v nižjih legah pošip, v višje ležečih vinogradih pa plavac mali. Za bogdanušo pravijo, da je prava hvarska sorta, ki rodi tudi takrat, ko druge ne. A zmotno bi bilo pričakovati, da večja količina avtomatično pomeni slabšo kvaliteto. Vsa vina, ki smo jih okušali na degustaciji, so bila najmanj zelo solidna, Pošip de luxe odličen, Plavac mali Reserva in Ivan Dolac pa resnično vrhunska – in to po zelo solidnih cenah, zato je v našem kombiju končalo kar nekaj kartonov z buteljkami.

Brata Luka in Milko Pavičić imata vinogradništvo v genih, saj je v družini to več kot stoletna tradicija in se z njim ukvarjata že od mladih nog. No, tudi za podmladek se ni bati, saj imata vsak tri sinove. Vinoteka Vina Pavičić je v kraju Vrbanj nad Starim gradom in čeprav proizvodnja ni velika, s svojimi vini dosegata vidne uspehe. Nekateri njuni vinogradi so na legah, ki jih uvrščajo med najboljše na Hvaru, zlasti to velja za bogdanušo in plavac mali. Na resno komercialno pot sta stopila v letu 2019, ko sta iz Vina Pavičić ustvarila blagovno znamko z likovno podobo, ki simbolizira tradicionalni suhozid. Še vedno pa sta daleč od tega, da bi lahko živela samo od vina, pravita.

V simpatični konobi Nono Toni v Vrboski vas poleg vedno prijaznih gostiteljev pričaka tudi pogled na zaliv Vrboska. Pri njih je mogoče dobiti vsa vina in oljčna olja z otoka Hvara, v ponudbi imajo 85 etiket hvarskega vina in 30 vrst različnega oljčnega olja. Vina je tam mogoče tudi degustirati in ne vem, s čim smo se lastniku Renatu Ščulcu tako prikupili, da je za nas odprl plavac mali barrique iz leta 2002. Vino s kar 17,6 % alkohola je ustrezno prezračil v dekanterju in ko smo ga zavrteli v kozarcu in okusili …, z eno besedo – božansko. Renato nam je povedal še življenjsko zgodbo o svojem nonu Toniju, ki je dočakal 108 let. Recept? Vsak dan je popil kozarec vina plavac mali in pojedel košček črne čokolade. Razkril nam je tudi skrivnost o vinu parč, ki je menda afrodizijak, a o tem kdaj drugič …

Obisk otoka Hvara ne bi bil popoln brez prave hvarske gregade. Specialiteto so nam odlično pripravili v restavraciji Bonaca v Vrboski, ki jo od leta 2008 vodita simpatična Ana in Luka Carić. Za začetek so nas razvajali z delicijami, kot so carpaccio iz hobotnice in tune, paštete iz jastoga, tune in bakalar, plošča z mariniranim brancinom z motarjem, marinirani inčuni, repki kozic … In nato kraljica gregada, ki jo postrežejo v veliki posodi, kjer se je kuhala, v njej pa so bili tokrat kosi škarpine in grdobine, dagnje, škampi, kozice, vongole, čebulica, vino in začimbe – pa morda še kaj, kar ostane kuharjeva skrivnost priprave te enkratne jedi. Na koncu smo slastno omako pomazali s kruhom, tako je bila dobra. Priporočam!

Ob bogato obloženi mizi je največje odobravanje poželo vino Težok vrste plavac mali, ki ga Carićevi pridelujejo sami, na hrbtni strani etikete pa je v hvarskem narečju zapisana hvalnica hvarskemu vinarju težoku: »… liti ga sunce pari a zimi ga bura tuče…«. Popolno kulinarično doživetje v vrhunski restavraciji Bonaca dopolnjujejo pogledi z lepo urejene terase ob zahajajočem soncu na zaliv in jambore jadrnic v bližnji ACI Marini Vrboska.

Čeprav tokrat v središču pozornosti ni bil obmorski turizem, smo našli nekaj časa za kopanje v toplem in čistem morju in doživeli enega žal prepogostih poletnih požarov nad Jelso, ki so ga s pomočjo letala canadair na srečo kmalu uspešno pogasili.