Besedilo in fotografije: Maja Črepinšek

Znano avstrijsko smučarsko središče Obertauern je bilo prvo aprilsko soboto v znamenju rožnate pentlje. Na tradicionalni dobrodelni prireditvi se je zbralo več kot 100 smučark, med njimi tudi nekaj predstavnic iz Slovenije.

Prireditev #sheskis, ki so jo letos že šestič pripravili v Obertauernu, ima dobrodelen namen, saj so vsa zbrana sredstva v celoti namenjena avstrijskemu združenju za boj proti raku na dojki. Srce in duša ter glavna organizatorka #sheskis je Mona Maier, direktorica Obertauern Tourismusverband, ki je pred šestimi leti dala pobudo za prireditev, na kateri bi se v sproščenem in prijateljskem vzdušju na snegu srečevale smučarke iz različnih držav.

»Videla sem, kako se ob različnih priložnostih na snegu družijo predvsem moški in pomislila sem, da bi bilo prav, če nekaj pripravimo tudi za ženske. Mojo idejo o dobrodelni prireditvi so podprli tudi žičničarji, zelo pozitivno so se odzvali številni pokrovitelji in dogodek je – tudi ob pomoči številnih moških, seveda – uspešno zaživel,« pripoveduje Mona Maier, ki kar kipi od energije in novih idej za prihodnost.

Rožnata pentlja je simbol boj proti raku na dojki, in v znamenju rožnate barve je tudi celotna prireditev #sheskis, od zaželenega »dress code« z vsaj enim kosom oblačila rožnate barve, do rožnatih balonov in transparentov ter »pink table«, ki je tudi del dogodka #sheskis. Glavni pokrovitelj je smučarski proizvajalec Atomic, zato na rožnato obarvanem dnevu v Obertauernu sodelujejo tudi številne sedanje in nekdanje vrhunske smučarke Atomica.

Med njimi je bila tokrat tudi Marlies Raich (nekdaj Schield), ena najbolj uspešnih tekmovalk v svetovnem pokalu, ki je v 12 letih dosegla 37 zmag (od tega 35 v slalomu) in 68 uvrstitev na zmagovalne stopničke, štirikrat je nastopila na olimpijskih igrah in osvojila štiri kolajne, na svetovnih prvenstvih pa je bila v slalomu enkrat zlata in dvakrat srebrna. V Obertautern je prišla z možem Benjaminom Raichom, prav tako nekdanjim vrhunskim smučarjem, ter otrokoma.

Seznam smučarskih zvezd pa s tem še ni izčrpan – pozdravili smo lahko še nekdanjo vrhunsko alpsko smučarko Michaelo »Michi« Kirchgasser, Mirjam Puchner, nosilko srebrne kolajne v super veleslalomu z ZOI v Pekingu 2022, Katarino Gallhuber, ki je na ZOI v Sočiju 2018 osvojila bronasto kolajno v slalomu, pa domačinko iz Obertauerna Jacobo Kriechmayr, ki je vrhunska tekmovalka v prostem slogu… V koči Kriegsalm, kjer se je odvijal družabni del dogodka, smo z njimi lahko tudi malo pokramljali in se spomnili njihovih dosežkov.

Zbiranje sredstev za dobrodelni namen je tudi letos podrlo lanski rekord – na dogodku #sheskis so zbrali kar 34.000 evrov, »pink table« pa je prispevala še 60.000 evrov. Organizatorji so bili z izkupičkom zadovoljni, vsaj tako pa tudi z dobrim vzdušjem in pozitivno energijo, ki je zaznamovala dogodek in srečanje smučark. V prijetnem vzdušju smo se dobro počutile tudi slovenske smučarke, ki smo tako kot druge izkoristile nekaj jutranjih in dopoldanskih uric na snegu – bolj ali manj kot slovo od letošnje zime.

V Obertauernu pa se od sezone še ne poslavljajo povsem. Od 11. do 14. aprila bo tam potekal tradicionalni že 15. Gamsleiten Kriterium, iskanje zaklada v skrinjicah, skritih pod snegom, ki vselej pritegne veliko število obiskovalcev. Glavna nagrada bo letos avtomobil BMW iX1 eDrive20, poleg tega pa še vrsta drugih nedenarnih nagrad, od turističnih aranžmajev do smuči, vse skupaj pa začinjeno z veliko zabave in glasbe. Prav zares zadnji dan sezone v Obertauernu pa bo 1. maja, ko bo pravi retro smučarski dan s prireditvijo last.track. Prijave so še možne (prijavnina je 10 evrov), obvezna pa je retro smučarska oprema iz 80. ali 90. let prejšnjega stoletja. Iz tega obdobja bo tudi glasbena spremljava – zabava je torej zagotovljena.