Piše: Matjaž Markič

Najbolj navdušeni smučarji že dolgo vedo, da je najboljša smuka takoj zatem, ko žičničarji zaženejo naprave. Proge so po nočnem urejanju v izvrstni kondiciji, drugih smučarjev pa še ni veliko, zato je užitek ob rezanju prvih zavojev še večji.

A v Obertauernu so, podobno kot že na nekaterih avstrijskih smučiščih, stopili še korak dlje. Za vse tiste, ki urico ali dve spanja raje zamenjajo za smučanje po deviških progah, nekajkrat na leto organizirajo smučanje ob sončnem vzhodu. First.Track smučanje se začne ob 7.30 uri, ko za prijavljene smučarje zaženejo dve žičnici. Skupaj z vodiči, turističnimi ambasadorji Obertauerna in drugimi zgodnjimi smučarskimi ptiči se odpeljejo na vrh in uživajo v vijuganju po povsem praznih, sveže pripravljenih progah. Ko sonce osvetli vrhove okrog Obertauerna in prvi žarki padejo na proge, je občutek nepopisen. Hura! Marsikdo prav zares zavriska, ko se spusti v dolino.


Po poldrugi uri veselja, ko na smučišče začnejo prihajati tudi drugi smučarji, je čas za ekskluzivni brunch v gorski koči s številnimi domačimi dobrotami in kozarcem penine, saj se lep začetek dneva spodobi proslaviti. Za vse, ki se alkoholu na snegu raje odpovedo, pa je tu znamenita osvežilna brezalkoholna pijača Almdudler, zdaj tudi z nekaterimi novimi okusi. Udeležence First.Track smučanja v koči pričaka tudi nahrbtnik Ortovox, napolnjen z lokalnimi dobrotami in pijačami Almdudler, saj je dogodek pripravljen v sodelovanju s tem avstrijskim proizvajalcem brezalkoholnih pijač. Paket First.Track z jutranjim smučanjem, obilnim brunchem v gorski koči in nahrbtnikom dobrot stane 99 evrov, število udeležencev pa je strogo omejeno in praviloma je jutranje smučanje tudi hitro razprodano.


First.Tracks dogodki so se začeli že 28. novembra z otvoritvenim Opening.Track, božična različica X-Mas.Track je bila 12. decembra, Powder.Track pa 16. januarja. Zaljubljence čaka Valentine.Track 14. februarja, Family.Track 20. februarja pa je namenjen družinam z otroki. Ljubitelji pomladanske smuke bodo prišli na svoj račun na Spring.Track 19. marca, sezona pa se bo za zgodnje smučarje končala 23. aprila z Legends.Track. V podporo kampanji Rožnata pentlja avstrijskega združenja za boj proti raku se bodo na ženskem dnevu smučanja Sheskis 28. marca zbrale številne smučarke, tudi ugledne predstavnice iz sveta športa, mode in življenjskega sloga. Tradicionalno iskanje zaklada Gamsleiten Kriterium bo letos 18. aprila, medtem ko se bo sezona končala 3. maja.


Obertauern je znan po velikih količinah zapadlega snega in je po povprečni višini snežne odeje v zadnji desetletjih na prvem mestu v Avstriji. Ponosni so tudi na to, da so znameniti Beatlesi na strminah Obertauerna leta 1965 posneli del filma Help. A Obertauern slovi tudi po odlični apres-ski zabavi, še posebej v koči Lürzer Alm in zadnje leto v zanimivo urejenem Peakini Klubhaus, ki je sicer tudi trendovsko urejen hotel. Zabava lahko traja pozno v noč ali tudi v jutro, za vse tiste, ki imajo dovolj kondicije. Pa ne smučarske…

Če za nočno življenje niste preveč razpoloženi, pa se lahko pustite popeljati na romantično vožnjo s sanmi s konjsko vprego do planine Gnadenalm. Vožnja s sanmi po mesečini pod zvezdnatim nebom in nežni kraguljčki, ki cingljajo s konjskih vratov, omehčajo še tako neromantične duše. Za vse, ki kljub romantiki postanejo lačni, je na planini tudi gorska koča Gnadenalm z izvrstno ponudbo lokalnih specialitet.

Podrobnosti o smučanju v Avstriji in aktualnih pogojih na http://austria.info/si