Avstrija je ena izmed številnih evropskih držav, ki trenutno beleži rast okužb. Avstrijska vlada je že pred nekaj tedni sprejela stopenjski načrt, ki ga bodo sedaj pospešeno izvajali. S ponedeljkom, 8. 11. na področju gastronomije, v nočnih lokalih, pri kulturnih, prostočasnih in športnih dejavnostih ter v gondolah stopi v veljavo PC pravilo (preboleli ali cepljeni).

Ta dosledna pravila so pomembni ukrepi za zajezitev širjenja okužb, istočasno pa bodo pripomogla k temu, da se bo zimski turizem v Avstriji lahko izvajal. Anketa, ki jo je Avstrijska turistična organizacija izvedla septembra, je pokazala, da je med tistimi, ki se zanimajo za zimske počitnice v Avstriji, cepljenih približno 80 odstotkov.

Avstrija je že poleti dokazala, da je odgovoren turizem mogoč tudi med pandemijo. Zdaj Avstrija kot odgovorna gostiteljica tudi pozimi postavlja potrebne ukrepe za zaščito tako svojih gostov kot tudi gostiteljev. »S strogimi, jasnimi in načrtovanimi pravili se z veliko odgovornostjo podajamo v zimsko sezono. Turistični sektor je zelo dobro pripravljen na izvajanje ukrepov. Jasno je, da bodo naše zimske gostje iz tujine, ki so cepljeni, še naprej minimalno občutili omejitve,« pravi Lisa Weddig, vodja Avstrijske turistične organizacije.

Od ponedeljka, 8. novembra naprej velja PC pravilo v nastanitvenih objektih, gostinstvu, prostočasnih in športnih dejavnostih, kulturnih ustanovah, gondolah, storitvah, pri katerih obstaja telesna bližina (npr. frizer) in na prireditvah za več kot 25 ljudi. Koronski testi vseh vrst (tako PCR kot tudi hitri testi) ne veljajo več za vstop. Za PC pogoj velja prehodno obdobje štirih tednov. V tem obdobju tisti, ki so cepljeni samo s prvim odmerkom, ob vstopu dodatno potrebujejo še negativen PCR-test – tako prehodno obdobje še ne zahteva polnega cepljenja. V trgovinah, muzejih in knjižicah je obvezno nošenje mask tipa FFP2. Podrobneje na http://austria.info/si


Veljavnost certifikata za cepljenje se zniža na devet mesecev od datuma polne imuniziranosti (s sedanjih 12 mesecev), potem je potreben nadaljnji odmerek (večinoma tretji) za veljavni certifikat. Velja prehodno obdobje treh tednov. Otroci do 12 let so oproščeni obveznosti predlaganja vstopnih dokazil, za mladoletne od 12 let pa se trenutno išče primerna rešitev. Več informacij o vseh pogojih pa na http://austria.info/si

Foto: Österreich Werbung