BESEDILO IN FOTOGRAFIJE: MATJAŽ MARKIČ

Kjer se končuje apnenčasti Kras in se začenjajo flišnati Brkini, nastajajo številne navdihujoče zgodbe, ki dišijo po kraškem šetraju in burijo domišljijo obiskovalcev z mitološkim izročilom.

Na robu vasi Kačiče, med Divačo in Kozino v neposredni bližini Škocjanskih jam, ponosno stoji zeliščno – etnološka domačija Belajevi. Zeliščni vrt ter živa kuhinja Andrejke Cerkvenik so pravi praznik za vse čute. Brbončice se nasmihajo ob zeliščnih namazih in panceti, polnjeni s… skrivnost, ne smem povedat, kruh s šetrajem je pečen v obliki srca in nosi še dodatno sporočilo. V nosnicah še dolgo čutiš vonj kraškega šetraja, oko se spočije na prelepem vrtu in ko pobožaš kamniti suhozid, se zaveš, da nismo tu od včeraj. Še zvedava petelinčka japonske svilenke prideta pozdravit obiskovalce in se kmalu dostojanstveno umakneta.

Na zeliščnem vrtu Belajevih se sprehodiš med pisanimi barvami in zapeljivimi vonjavami okoli 100 vrst zdravilnih rastlin, aromatičnih začimbnic in divjeraslih užitnih rastlin. Z vonjavami razvajajo zbirke različnih vrst bazilik, žajbljev in met ter še posebej kraškega šetraja, zaščitne znamke domačije. Hišna znamka vrhunskih izdelkov s kraškim šetrajem  Satureja – kraška divjinka je plod večletnega raziskovanja in razvoja lastne tehnologije ročne pridelave in predelave, v trgovinici hišnih izdelkov pa velja poskusiti vsaj piransko sol s kraškim šetrajem in kremni med s kraškim šetrajem.

Andrejka Cerkvenik na svoji rojstni domačiji v Kačičah kot že šesta generacija Belajevih nadaljuje tradicijo predanosti naravi in dediščini. Že njen »pra pra nono« Anton je leta 1898 iz cesarskih krogov prejel priznanje in nagrado za napredno kmetovanje. Številni drobni, a skrbno domišljeni detajli popestrijo ogled domačije. Sprehodite se po potki v obliki srca in križa in na kratko počijete v enem od intimnih kotičkov, ki so posejani po vrtu. Osrčje domačije je stara hiša s črno kuhinjo in spahnjenco, kjer se je natanko pred dobrimi 180 leti začela pisati zgodovina Belajevih.Na domačiji Belajevih poleg doživljajskih ogledov zeliščnega vrta in domačije organizirajo tudi zeliščne in druge tematske delavnice, zeliščne degustacije na vrtu in kraškem borjaču, specializirane kulinarične dogodke za manjše zaključene skupine, začinjene rojstnodnevne zabave ter zabavno-doživljajske in kulinarične urice za otroke.

Foto: arhiv Domačija Belajevi

V drugi polovici junija bo spet zaživelo nadstandardno šotorjenje z izkustvenim zeliščnim programom, saj je na čudovitem vrtu domačije prostor tudi za tri glamping šotore, ki se kakopak imenujejo po zeliščih – Satureja, Lavanda in Bazilika.

Živa kuhinja zrcali pogled Andrejke Cerkvenik na kulinariko prihodnosti, kjer je namesto standardiziranih receptur v ospredju kreativnost, iznajdljivost in radovednost, namesto fiksnih menijev dinamičnost in dnevna prilagodljivost ponudbi iz zelenega butika, namesto seštevanja praznih kalorij pa živost, polnost in bio-aktivnost: »Kulinarika je zame več kot odmerjanje sestavin in njihovo spajanje, je spoštovanje zemlje in poklon naravi. So okusi, ki so zares okusni in so pravi, pristni, izvorni, sveži, živi. Iz sestavin želim izvleči najboljše. Samo kar je dobro zame, je dobro tudi za vas.«

Čas je za nekaj raziskovanja zgodovine in Mitski park v Rodiku je oddaljen le nekaj minut, ogled pa je najbolje začeti v sprejemnem centru v vaškem domu, kjer na interaktivnem ogledu dobimo nekaj osnovnih informacij o svetu mitologije. Ljudsko ustno izročilo, s katerim so si ljudje osmišljali svoj prostor in vlogo v svetu, je materializirano v mitski krajini. V tem izročilu se odražajo nekdanje doživljanje sveta, razlage izvorov skupnosti, nastanek sveta, življenjskega okolja, živih bitij, življenja in smrti. Mitski park z dvanajstimi točkami vas popelje v svet naših prednikov, med drugim k mitski Rodiški babi in kultnem kačonu Lintverju. »Mitski park je vstopna točka za turiste, ki bodo najprej poslušali zgodbe, nato pa še naprej raziskovali Brkine,« pravi vodja Mitskega parka Valerija Pučko.

Poti v Mitskem parku sta dve, zgornji Lintverjev in spodnji Babin krog. Prvi je imenovan po kači, ki so jo vaščani izganjali kot hudiča, pot poteka po flišnih tleh in je primerna za hojo, ki s postanki na mitskih točkah traja dobri dve uri, z obiskom dodatnih točk ga še za pol ure podaljšamo. Babin krog je na trdih kraških tleh in je malo daljši, zato je priporočljiv ogled s kolesom, saj ogled peš traja vsaj tri ure, s kolesom pa dobro uro. Na njem srečamo tudi ostanke monolitne babe, ki so jo ob kopanju vodovoda pred desetletji žal razstrelili, a še vedno (preverjeno!) seva posebno energijo.Na 12 točk opozarjajo kamniti označevalci, pri čemer so oblikovalci skulptur uporabili lokalne vrste kamna – na Babinem krogu kraški apnenec, na Lintverjevem pa flišni peščenjak. Za obiskovalce, računajo predvsem na družine in aktivne odrasle, so pripravili posebno aplikacijo za vodenje po parku, zloženke in zemljevide, aktivno pa pri projektu sodelujejo tudi domačini in lokalni vodiči. Mitski park Rodik je skupna čezmejna turistična destinacija za ohranjanje, varstvo in promocijo dediščine mitske krajine, nastal je v sodelovanju z vasjo Trebišća (Mošćenička Draga, Hrvaška), kjer domuje nebeški bog groma Perun.

Po obisku mitskega parka se velja zapeljati še v bližnje Slope, kjer stoji turistična kmetija Pri Filetu. S kmetije v bližini Kozine se v lepšem vremenu vidi vse do morja, imajo tudi prenočišča (sobe in apartmaje) in pripravljajo domačo hrano, znani so po lipicancih, predvsem pa nudijo pristno domačnost brkinskega okolja. Hišni gospodar Franc Jelušič je znan po žganjekuhi, njegova kraški brinjevec in brkinski slivovec žanjeta priznanja po vsem svetu.

Kraški brinjevec nastane z destilacijo izključno brinovih jagod, kar ga bistveno loči od gina in podobnih pijač, ki so z brinjem le aromatizirane. Od leta 2003 je kraški brinjevec uradno samostojna in samosvoja pijača z zaščitenim poreklom, v tradicionalni medicini pa velja za izjemno zdravilno pri želodčnih in prebavnih težavah. Brkinski slivovec je iz avtohtonih sort češpelj, pridelanih in predelanih v Brkinih, zato ima prepoznaven in cenjen vonj in okus.

Obisk krajev, kjer se objameta Kras in Brkini, je navdihujoč, a pazite – prav lahko se vam zgodi, da se boste zaljubili vanje…