Besedilo in fotografije: Matjaž Markič

V severnem delu osrčja Istre se visoko nad reko Mirno dviguje atraktivno srednjeveško mestece Motovun. Njegovo ime je keltskega izvora – Montona, kar pomeni »mesto na vrhu hriba«, njegova veduta pa je eden od simbolov notranjosti Istre.
V zadnjem času je Motovun zelo priljubljen med domačimi in tujimi gosti, saj ga za Rovinjem obišče največ turistov v celi Istri. V juliju in avgustu je tam zelo, morda za koga celo preveč živahno, zato pa so maj, junij in september zelo prijetni meseci za obisk tega bisera v osrčju Istre. Slikovite mestne ulice skrivajo številne zanimivosti, nam jih je pomagal odkrivati lokalni vodič Hari Vidović, ki nas je v beneški plemiški opravi duhovito popeljal skozi mestna vrata po Motovunu. V 13. stoletju je Motovun sam poiskal zavetje beneške republike, saj se je prej vedno znašel na križišču različnih interesov. V beneški republiki je doživel svoj razcvet, gradile in obnavljale so se hiše in ta podoba se je v veliki meri ohranila do danes.

V Motovunu se od 1999 vsako leto odvija znani mednarodni Motovun film festival in takrat mestece zaživi v posebnem utripu, projekcije pod nočnim nebom in med kamnitimi zidovi pa so vedno dobro obiskana atrakcija. Lepo se je tudi malo izgubiti med mestnimi ulicami, ki razkrivajo vedno nove poglede. V Motovunu se je rodil nekdanji prvak v formuli 1 Mario Andretti, katerega hišo vam s ponosom pokažejo, najstarejši pa se še spomnijo, kako sta z bratom Aldom kot otroka z doma narejenima lesenima »avtomobilom« dirkala po strmih ulicah… Motovun je tudi mesto Velega Jože, prijaznega velikana iz zgodbe enega najpomembnejših hrvaških pisateljev 20. stoletja Vladimirja Nazorja.

V Motovunu pridejo na svoj račun tudi ljubitelji kulinarike in dobre kapljice. Istra je znana po izvrstnih tartufih in vinu (o tem malo pozneje), v Motovunu pa radi pokažejo tudi ponudbo družinske destilarne Aura. V trgovini nudijo različna tradicionalna žganja in marmelade iz lokalnih sestavin, brez konzervansov in umetnih dodatkov, kot so jih nekoč delale njihove babice – »z roko nabrano, z ljubeznijo pripravljeno«. Še posebej so ponosni na gin Karbun, pripravljen iz žitnega destilata, brina in več kot 20 zelišč, med filtracijo pa gre skozi aktivno oglje. Ko vam ga postrežejo, dodajo majhen košček oglja, ki doda poseben okus, to pa je hkrati poklon oglarjem iz Čičarije, od koder prihajajo tudi naravne sestavine gina.

Pod Motovunom se v dolini reke Mirne razteza Motovunski gozd. Tam je izjemno rastišče črnih in belih tartufov, ki jih s posebnimi dovolilnicami in z izurjenimi psi iščejo lovci na tartufe. Iskali jih tokrat nismo, smo jih pa jedli, in to kakšne! Za nas so jih pripravili v Miro tartufi, kjer se zakonca Miro in Mirjana Kotiga že od malih nog ukvarjata s tartufi, saj je to dolgoletna družinska tradicija, pri iskanju pa jima pomagata zvesti psički Nera in Belka. Po kruhkih z namazi iz belih in črnih tartufov ter salamami s tartufi je Mirjana za nas pripravila izredno okusno frtaljo s tartufi (za kar je porabila 50 jajc in vanjo naribala kar nekaj tartufov) ter nam ob tem povedala veliko o nabiranju in pripravi specialitet iz teh božanskih podzemnih gomoljev. Na koncu pa nas je presenetila še s torto – seveda s tartufi. Njam!

Istro poznamo tudi po odličnih vinih. Družina Rožanić ima v neposredni bližini Motovuna na mestu nekdanje vinske kleti Design Hotel & Winery Roxanich, pod njim pa je moderna vinska klet – v petih etažah, po katerih nas je popeljal Stjepan Mraković. Vino pridelujejo na naraven način, posebej ponosni so na vina iz linije Sorelle (Sestre), saj ima vinar Mladen Rožanić šest hčera – Lara, Sara, Zara, Mara, Tara in Petra, po vsaki od njih pa je imenovano vino, ki se najbolj sklada z njenim značajem. Zanimivost pri Rožanićevih so amfore za vino, ki so jih uvozili iz Gruzije in v katerih na tradicionalen način zori vino, skladno z maksimo, da je potrpežljivost najboljša kletarska veščina. V hotelu, ki so ga odprli leta 2019 in zadovolji tudi najzahtevnejše okuse, imajo 28 sob in 4 apartmaje, restavracija pa ponuja vrhunsko kulinarično izkušnjo.

Bolj tradicionalno istrsko kuhinjo pa smo poskusili v kmečkem turizmu Štefanić v Kaldiru, na osončeni vzpetini nedaleč od Motovuna. Ivan Štefanić je ponosni naslednik družine, ki že od leta 1780 gospodari na posestvu. Predstavil nam je značilne istrske jedi, od raviolov z več vrstami sira na žajbljevem maslu, frkancev na belo s pršutom in rukolo, polento s svinjsko plečko in panceto ter meso boškarina v rdečem vinu s praženim krompirjem, ki so nasitile še tako lačne želodčke.


Fotografije panorame Motovuna: Visit Motovun