Smučarsko središče Hochkönig je s 120 kilometri prog in 34 žičniškimi napravami drugo največje povezano smučarsko središče v avstrijski deželi Salzburg. A tudi izven smučarskih prog je mogoče okusiti zimo na različne načine. Kdor si želi prijetnega miru in malo zimske samote, ju bo zagotovo našel v širni zimski pokrajini.

Poseben vrhunec smučarske regije je priljubljena kraljeva krožna proga, ki povezuje gore med Mühlbachom in Maria Almom. Tako nastane edinstven smučarski krog pred kuliso mogočnega masiva Hochköniga. Kar 35 km dolg smučarski krog lahko dodatno obogati okusna ponudba: kulinarične kraljeve ture ponujajo tematske menije in obisk gorskih koč. Kulinarične teme, na katerih temeljijo posamezne ture, so različne, zato se pri odkrivanju poslastic po kočah najde prava za vsak okus.

Kdor rad zgodaj vstane, bo lahko na early morning skiing kot prvi odvijugal v dan po še nedotaknjenih progah. Pa tudi nočne ptice v smučarskem središču Hochkönig pridejo na svoj račun – proga ob vlečnici v Maria Almu je razsvetljena za nočno smuko do poznega večera. Kdor se raje giblje zunaj smučarskih prog, lahko spoznava čudovito okolico na 85 kilometrih zimskih pohodnih poti, 40 kilometrih tekaških prog ter učnih poteh za krpljanje in turno smuko, ali pa si da duška na enem od številnih naravnih sankališč.

Družine lahko zimo v regiji Hochkönig uživajo zelo sproščeno. Smučarsko središče staršem in otrokom ponuja idealne možnosti za nepozabne smučarske počitnice. Družinam prijazne proge, zabavni snežni parki, otroški vrtci za najmlajše in otroški klub Schneewutzel so le del posebne družinske ponudbe. Ko se otroci podajo na progo s starši, lahko po Schneewutzlovih obvoznicah sproščeno obidejo zahtevnejše odseke prog. Otroci, mlajši od šest let, lahko vlečnice uporabljajo brezplačno, če pa želita mamica in očka izmenično vijugati z otroki, si z vozovnico za mlade družine delita skupno vozovnico. Od 19. marca do 18. aprila 2022 lahko starši z otroki rezervirajo ugodno pavšalno ponudbo velikonočna družinska sreča. Če si starejši otroci želijo več akcije in ne le vožnje gor in dol po progi, pa si lahko dajo duška v treh snežnih parkih različnih zahtevnostnih stopenj in tam vadijo svoje prve trike.


Marec bo poln dogodkov, ki bodo na okušanje in uživanje privabili ljubitelje smučanja, gurmane ter poznavalce vina in piva. Sladokusci bodo lahko od 12. do 19. marca v izbranih smučarskih kočah spoznavali avstrijska vina in ob njih uživali v okusnih lokalnih jedeh. Eden vrhuncev tega tedna bo 17. marca Winzergondeln, vinarski dogodek v kabinah žičnice Kings Cab Bahn, kjer bo poskušina vina 15 znanih avstrijskih vinarjev z osupljivim razgledom na kraljevsko goro Hochkönig. Prav tako nenavadno vzdušje bo 18. marca ustvaril planinski užitek v gondoli – meni s petimi hodi ob spremstvu vin Gondel.Alm.Genus.

Ljubitelji piva in poskočnih alpskih ritmov ne bodo zamudili alpskega festivala butičnega piva od 24. do 27. marca, ko bodo lahko v najboljšem vzdušju doživeli in preizkusili različne vrste piva in domiselnost pivovarjev. Na dogodku Beer & Dine bodo izbrani alpski butični hoteli ob lokalnih specialitetah ponudili butična piva trendovskih pivovarn, na Alpine Craft Partynacht pa se bodo predstavili lokalni alpski ustvarjalci pivskih in glasbenih užitkov.

Podrobnosti o smučanju v Avstriji in aktualnih pogojih na http://austria.info/si

Foto: Hochkoenig Tourismus