Besedilo in fotografije: Matjaž Markič

Da je na Bloški planoti mogoče srečati medveda v naravi, je že dolgo znano. Rjavih kosmatincev tam okoli menda res ne manjka. Pravo kraljestvo medvedov pa je ob Bloškem jezeru v vasi Volčje, nekaj minut iz Nove vasi. A brez bojazni – ti medvedi so leseni.

Leseni medvedi so zaščitni znak Glampinga Lake Bloke in jih je trenutno menda 14. Trenutno zato, ker vsake toliko časa izpod spretnih rok Janeza Hitija nastane še kakšen nov. Martina Lah in njen Janez sta namreč gonilna sila turizma ob Bloškem jezeru. Jezero je nastalo z zajezitvijo potoka Bloščica in načeloma velja za umetno jezero, čeprav je dokazano, da je bilo tam manjše jezero že v rimskih časih. Bloško jezero je priljubljena poletna izletniška točka, v njem je mogoče tudi zaplavati, saj se zaradi nizke globine (do 3,5 m) voda v njem hitro segreje in je prijetna za kopanje. Kajpak boste tudi tam srečali dva lesena medveda – enega na bloških smučeh in drugega z ribiško palico v … šapah.

Glamping Lake Bloke je plod entuziazma in trdega dela Martine in Janeza, ki kljub številnim birokratskim in drugim oviram nista hotela odstopiti od zastavljenih ciljev. Danes je v glampingu 33 ležišč v treh malih hiškah (za 2 osebi), treh velikih hiškah (do 4 osebe), dve Krpanovi sobi (do 5 oseb), studio (5 oseb) in ekskluzivna »soba pod zvezdami« (2 osebi). Inovativno narejene lesene hiške so delo Janezovih rok, tako kot vse lesene skulpture medvedov in gozdnih mož v glampingu in ob jezeru, otroških igral, klopi in vrtičkov.

Soba pod zvezdami z izvirno izvlečno posteljo je na strehi Medvedjega dvorca, dvema (zaljubljencema?) pa je na voljo tudi zasebna terasa za sončenje, savna in jacuzzi.

V spodnji etaži Medvedjega dvorca je okusno urejen prostor za druženje s kaminom (ja, tudi v hladnih poletnih dneh se je prijetno pogreti ob njem), tam dobijo gostje tudi samopostrežni zajtrk. Najbolj lačni se razveselijo »korenina« zajtrka, ki ga z postrežejo na odrezanem zajetnem kosu debla, na njem pa so številne lokalne dobrote, ki se kar topijo v ustih …

Prava avantura je kopanje v velikem naravnem jacuzziju, veliki bloški kopeli na prostem, ki je pravzaprav ogromen kotel, pod katerim podkurijo. Nisem (še) preizkusil, ampak izkušnja je menda nepozabna!

Glamping Lake Bloke je poleg vseh aktivnosti ob in na vodi, od plavanja in supanja na jezeru do ribičije (v jezeru je kar nekaj rib, zlasti krapov), tudi odlično izhodišče za pohode po bližnjih gozdovih, gobarjenje in nabiranje gozdnih sadežev ter gorsko kolesarjenje. V glampingu med sezono pripravijo različne dogodke in družabne igre za odrasle in otroke, opazujejo zvezdne utrinke, obiščeta jih pravljičarka in zeliščarka, pripravijo vožnjo s kmečkim vozom… Izven glavne sezone je Medvedji dvorec mogoče najeti za različna praznovanja, delavnice in team buildinge.

Martina in Janez imata poleg glampinga na skrbi tudi veliko kmetijo v vasi Andrejčje z več kot 100 glavami živine, gojita krškopoljske prašiče in kokoši, poleg vseh lesenih hišk in skulptur Janez izdeluje tudi lesene žlice, Martina pa skrbi še za gostilnico Domin (s ponudbo domače hrane!) v Novi vasi in brunarico ob Bloškem jezeru … Imata štiri odraščajoče otroke in obiskovalec kar ne more verjeti, kaj vse je mogoče doseči z dobro organizacijo, vztrajnostjo, pridnostjo in vizijo. Martinina energija je nalezljiva in potem ko nam razkaže še bližnje zanimivosti – med njimi Krpanovo pot, cerkev svetega Urha, skulpturo velikega bloškega vola na Zavrhu pri Sveti Trojici, se odpravimo še v muzej Bloškega smučarja.

Bloke so zibelka smučanja, bloškemu smučarju pa je posvečen muzej, ki so ga v Novi vasi odprli pred devetimi leti. Smučanje se na Blokah ni razvilo zaradi zabave, temveč zaradi potreb tamkajšnjih prebivalcev. Muzej se zato posveča tudi bogati kulturni dediščini, geografskim in meteorološkim značilnostim, ki so vplivale na to, da se je na Blokah razvilo smučanje, o čemer je pisal že Janez Vajkard Valvasor. V njem med drugim izvemo, da smo Slovenci edini narod v Srednji Evropi, ki ima svoj izviren izraz za smuči, vsi drugi so po skandinavskem zgledu povzeli koren besede ski … In nenazadnje lahko smučarsko opravo bloških smučarjev tudi sami preizkusimo – vsaj za dober selfie.