V odkrivanje jesenskih kraških okusov vabi Mesec kraške kuhinje, v prvih dneh novembra pa še niz dogodkov s skupnim naslovom Martinovanje na Krasu. Tradicionalna dogodka v barvito kraško jesen prinašata številne priložnosti za druženje ob okušanju značilnih kulinaričnih dobrot in lokalnih vin.

Pravijo, da Slovenci ob besedi Kras najprej pomislimo na pršut in teran. Ob vseh lepotah in znamenitostih, kraških jamah, lipicancih, kraških vaseh in edinstveni naravi se zdi okušanje kraških dobrot še posebej mamljivo. Zato so organizatorji letošnjih kulinarično vinskih dogodkov povabilo na Kras strnili v dva preprosta, a zgovorna stavka: Dan za zase. Dan za kraške okuse. Jesen na Krasu s tem nagovorom vabi k obisku gostiln, vinarjev, turističnih kmetij in ponudnikov lokalnih dobrot, ki v ospredje postavljajo lokalno pridelane sestavine.

Mesec kraške kuhinje letos poteka od 22. oktobra do 21. novembra. V tem času bo 19 različnih ponudnikov, kmetij, gostiln, vinarjev, proizvajalcev suhih mesnin in tudi ponudnikov prenočitev z zajtrkom, goste razvajalo z izbranimi degustacijami dobrot, ki vključujejo vsaj eno lokalno pridelano sestavino. Večina dobrot, ki jih bo v tem času mogoče okušati, je že sicer kraškega izvora. Obiskovalcem bosta na voljo tudi dve posebni doživetji kraške narave in kulinarike. “Prazgodovinski dan” vključuje sprehod po gradišču in pogostitev v kraški vrtači, doživetje “Dan z razgledom” pohod na Kokoško in pogostitev v tamkajšnji koči. V času Meseca kraške kuhinje bo v okviru dnevov odprtih vrat ponudnikov lokalnih dobrot veliko priložnosti za okušanje pristnega kraškega medu, sirov, marmelad, žganja in številnih drugih žlahtnih okusov Krasa. Podroben program na povezavi Meseca Kraške kuhinje.

Martinovanje na Krasu bo med 5. in 14. novembrom tradicionalno potekalo v znamenju odprtih kleti kar 22 kraških vinarjev. Med posebnimi dogodki, ki na Kras že leta privabljajo številne obiskovalce, so tudi letos Praznik vina v Štanjelu, edinstveno martinovo doživetje v Pliskovici, blagoslov mladega vina v Dutovljah, Martinovanje v Sežani ter posebno doživetje Martinov vrt in vino, ki združuje obisk Botaničnega vrta ob vili Mirasasso z okušanjem vin Vina Kras Sežana. Podroben program na povezavi Martinovanja na Krasu.

Letošnje praznovanje jesenskih okusov na Krasu bo vsakemu obiskovalcu omogočilo, da doživi čudovit dan. Z domišljeno izbiro prizorišč dogodkov in ponudbo posebnih doživetij bodo Kraševci svojim gostom ob tem predstavili tudi kulturne in naravne znamenitosti. Tradicionalno odlični gostitelji zato tudi letos, kljub nekaterim omejitvam zaradi covida-19, pričakujejo velik obisk.

Fotografije: Visit Kras