Piše: Matjaž Markič

Avstrijska smučarska regija Hochkönig ne navdušuje le smučarjev, ampak tudi vse tiste, ki si ob vijuganju po belih strminah radi privoščijo tudi gurmanske užitke. Ponudba različnih tradicionalnih jedi v številnih prijetnih gorskih kočah je že nekaj let zaščitni znak regije Hochkönig.

Popularna Kraljeva tura na smučeh, ki povezuje vasice Maria Alm, Dienten in Mühlbach, je priljubljen izziv smučarjev v regiji Hochkönig na avstrijskem Salzburškem. Povezuje šest vrhov in 35 km smučarskih prog s skupno 7.500 m višinske razlike, ki jih je potrebno presmučati v enem dnevu – ob čudovitih panoramskih razgledih na okoliške vršace. Kraljeva tura je odlično označena z barvnimi usmerjevalnimi puščicami, zato se ni težko znajti. Naloga v resnici ni tako težka, kot bi se morda zdelo na prvi pogled, in jo zmorejo tudi povprečni smučarji.

Za boljšo predstavo, kako izgleda smučanje po Kraljevi turi, si oglejte spodnji video. 

V zadnjih letih so vse navdušene smučarje, ki ne uživajo le na snegu, ampak radi tudi kaj dobrega pojedo, razveselili še s kulinarično kraljevo turo. Ta je zares nekaj posebnega in združuje smučanje z vrhunsko kulinariko. Kulinarična kraljeva tura namreč vodi smučarje od koče do koče, po njihovem izbranem menuju. Na voljo so različni menuji – od tradicionalnih alpskih specialitet do modernih gurmanskih krožnikov, od pretežno mesnega menuja do vegetarijanskih jedi, v času pred božičem pa je v ponudbi še čarobni zimski menu.

Smučar z nakupom izbranega menuja prejme vavčerje in seznam koč (ter njihovo točno lokacijo ob progi), kjer ga čaka predjed, glavna jed in posladek – vsaka od teh jedi v drugi koči. Z nakupom gurmanskega menuja ima možnost tudi sestavljanja menuja po svojih željah, z jedmi iz nabora vseh sodelujočih gorskih koč. Cene za menuje se gibljejo med 44 EUR in 72 EUR. Ob večdnevnem bivanju je gotovo privlačna tudi možnost, da vseh vavčerjev ni treba porabiti v enem dnevu.

Smučarska regija Hochkönig je sestavni del širše regije Ski Amadé, ene največjih smučarskih regij v Avstriji. A že samo Hochkönig ponuja 120 km smučarskih prog z razkošno gorsko kuliso, ki jih povezuje 34 modernih žičniških naprav. Sneg je zagotovljen tudi z umetnim zasneževanjem, zato je sezona lahko dolga. V sezoni 2022/23 nameravajo žičnice zagnati 3. decembra, zaključek je predviden 10. aprila, seveda pa je vse odvisno tudi od snežnih razmer.

V minulih letih so bili v regiji Hochkönig znani po svoji ponudbi zgodnjega smučanja, ko so omejeni skupini smučarjev omogočili smučanje v prvem jutranjem svitu, še preden so se proge odprle za vse druge smučarje. Po dobri uri smučanja na deviških progah je najzgodnejše smučarje pričakal še razkošen kraljevi zajtrk v kateri od koč… V letošnji sezoni so se s težkim srcem odločili, da bodo prispevali svoj delež k varčevanju z energijo in te možnosti ne bodo ponudili.

V adventnem času so vasice Maria Alm, Dienten in Mühlbach še posebej slikovite, saj jih popestrijo adventni sejmi z izdelki domače obrti in spominki. V zraku zadiši po medenjakih, cimetu in kuhanem vinu, dogajanje popestrijo različni dogodki in koncerti na prostem, v cerkvah so na ogled jaslice, za popolno romantično vzdušje pa poskrbi vožnja na saneh s konjsko vprego. V Maria Almu 8. decembra pričakujejo tudi obisk Miklavža in parkljev, ki jim sicer tukaj pravijo »krampusi«.

Tradicionalen postaja tudi Alpine Craft Beer Festival, s ponudbo lokalnih in mednarodnih proizvajalcev craft piva, ki poteka predzadnji konec tedna v marcu. Začne se že v četrtek zvečer s ponudbo Beer & Dine v izbranih hotelih, v petek je na gori v koči Tom Almhutte vedno dobro obiskan dogodek Alpine Craft Night z veliko glasbe in zabave – ter seveda piva, v soboto pa je v znaku Alpine Craft Festivala tudi 16 sodelujočih gorskih koč, kjer tistega dne točijo izbrana craft piva, pa tudi za zabavo z DJ-jem, harmoniko in plesalkami je vedno dobro poskrbljeno. V letošnji sezoni bo Alpine Craft Beer Festival potekal od 23. do 25. marca.

Foto: Hochkönig Tourismus GmbH