Piše: Matjaž Markič

Eden najbolj priljubljenih in obiskanih muzejev v Salzburgu je muzej Hiša narave. Na več kot 7.000 m2 površine je mogoče videti marsikaj – od čudes podvodnega sveta do skrivnosti vesolja, od dinozavrov iz daljne preteklosti do potovanja v človeško telo. Muzej je zasnovan pa načelu »hands-on«, torej je veliko razstavljenih eksponatov in poskusov mogoče preveriti tudi v praksi, zato je obisk dogodivščina ne samo za mlajše, ampak tudi starejše obiskovalce.

Prava paša za oči je akvarij z eksotičnimi prebivalci podvodnega sveta, prav tako pritegnejo začudene poglede terariji s plazilci. Akvariji so verodostojen prikaz življenja in okolja razstavljenih živali, njihovega vedenja in potreb v naravi. Vsak od skupno 38 velikih akvarijev (največji meri kar 60.000 litrov!) je živ ekosistem, v katerem lahko obiskovalci opazujemo živali, kot bi jih v naravi. Podvodni prebivalci različnih oblik in pisanih barv prihajajo z vseh koncev sveta, od tropskih koralnih grebenov, toplih voda Afrike, Južne Amerike, Jugovzhodne Azije in Sredozemlja vse do bližnjih jezer, rek in potokov. Od ponedeljka do četrtka, vedno ob 10.30, je mogoče opazovati tudi hranjenje živali, kot so morski psi, piranhe, hobotnice. V terarijih pa s svojo podobo in nenavadnostjo navdušujejo tropske želve, bradati zmaji, iguane, aligatorji, zelene mambe…

V muzejskem znanstvenem centru se vse vrti okrog eksperimentov, ki jih lahko preizkusimo z lastnimi rokami in čutili ter tako na najboljši način ugotavljamo, kako in zakaj stvari delujejo. Kako deluje vzvod? Kako lahko turbine poganjajo elektrarno? Zmočimo si roke in poglejmo, kakšno moč ima lahko voda. Zakaj lahko s pomočjo fotovoltaike pridobimo električno energijo s pomočjo sončnega obsevanja? Kako potuje zvok in zakaj ga slišimo? Zvoke lahko v poskusu »Občuti Mozarta« (seveda, v Salzburgu smo!) ne le slišimo, ampak tudi občutimo, ko hodimo po prostoru. Zvočno valovanje si lahko tako bistveno bolje predstavljamo. Ali pa vsaj potem, ko v »kabini za vpitje« preizkusimo moč lastnega glasu.

Enostavni poskusi nam približajo naravne zakone na predstavljiv način, tako da fizika, matematika in tehnologija postanejo prav zabavne. Zgradimo lahko most in takoj preizkusimo njegovo trdnost. Spustimo raketo, ki jo poganja stisnjeni zrak. Na vprašanja, ki si jih zastavljamo, nam najboljše odgovore ponudijo eksperimenti, saj je lastna izkušnja najboljša učiteljica. Precejšen del znanstvenega centra Hiše narave je namenjen tudi delovanju človeškega telesa. Lahko se preizkusimo v ravnotežju, poganjamo kolo in pri tem opazujemo, kako se pri tem premika naše okostje, ali pa na simulatorju smučarskih skokov ugotavljamo, kako sta povezana odriv in skok.

Razstava o ledeni dobi prikazuje zadnjih 2,5 milijona let življenja na Zemlji in priča o stalnih spremembah ter vplivu podnebnih sprememb na pokrajino, rastlinski in živalski svet. Pred samo 20.000 leti je bil kraj, kjer leži današnji Salzburg, pokrit s 1.000 m ledu. Na nazorni maketi pokrajino iz časov ledenem dobe s pritiskom na gumb prečaramo današnjo pokrajino. V dvorani dinozavrov pa sežemo še bistveno dlje v preteklost, ko so bili v mezozoiku dinozavri prevladujoča živalska vrsta na Zemlji. Fosilni ostanki in makete v naravni velikosti so prepričljivi, a največ navdušenja – in strahu – požanje premikajoča se replika velikega alozavra, ki včasih tudi krepko zarjove.

Nič manj ne razburka domišljije razstava o vesolju, ki nas popelje skozi prostor in čas. Pokukamo v oddaljene galaksije in se poučimo o nastanku našega sončnega sistema. Z interaktivni pripomočki raziskujemo vpliv vesolja na naš planet. Zakaj imamo letne čase? Kakšen vpliv ima nagnjena os Zemlje? S tehtnicami preverimo, kakšno težo imamo na Zemlji in koliko bi tehtali na Marsu, Jupitru, Luni… Na projekciji opazujemo, kakšen je naš mali planet videti iz vesolja, kako nastajajo in kako umirajo zvezde. Od blizu pogledamo maketo prvega človeškega vozila na Luni in se skušamo vživeti v občutke prvega človeka na Luni. »Majhen korak za človeka, a velik za človeštvo…«

Kako delujejo naša pljuča, jetra, ledvica? Kaj poganja naše srce? V dvorani potovanja po človeškem telesu odkrivamo skrivnosti našega telesa »od znotraj«. Velike in verodostojne makete naših organov nam pomagajo razumeti procese, ki se v naših telesih dogajajo iz dneva v dan, iz minute v minuto. Na primer, opazujemo, kaj se zgodi v našem telesu z zrezkom, ki ga pojemo, s pomočjo animiranega filma vidimo najmanjše dele naših pljuč in spoznavamo pomen dihanja za naše telo, odkrito in brez tabujev je razložena tudi spolnost in reprodukcija.

Muzej Hiša narave so zasnovali v letu 1924, najprej je imel prostore v bivših dvornih hlevih (danes je tam glavna dvorana Salzburškega festivala), v letu 1959 pa so ga preselili v prostore nekdanjega uršulinskega samostana, kjer je še danes. Lokacija v centru mesta je zlahka dosegljiva, za ogled pa je priporočljivo imeti vsaj dve uri, za bolj radovedne obiskovalce tudi kakšno uro več. Vstopnice so 9,50 EUR za odrasle in 7 EUR za otroke od 4. do 15. leta, nekaj je mogoče prihraniti z nakupom različnih družinskih vstopnic, ogled muzeja pa je s kartico ugodnosti Salzburg Card celo brezplačen.

Foto: Haus der Natur