Piše: Matjaž Markič

Na Jahorini so zadnji novembrski dan slovesno pognali novo moderno gondolsko žičnico »Javor – partizan«, ki bo pomembno obogatila turistično ponudbo tega olimpijskega prizorišča in pomeni veliko pridobitev za Jahorino v letošnji zimski smučarski sezoni.

jahorina_sedeznica
Gondolska žičnica priznanega proizvajalca Leitner ima kapaciteto 2.700 smučarjev na uro in je dolga 1.100 m. Povezuje smučišče Prača z delom smučišča Poljice, ob njej pa so nove tudi tri (modre) smučarske proge v skupni dolžini 5 km, med njimi je ob najdaljši progi tudi sistem za umetno zasneževanje. Gondolsko žičnico so postavili na delu smučišča, ki je najmanj izpostavljen vetru in megli, zato bo lahko obratovala tudi v slabših vremenskih pogojih, ko druge naprave ne morejo. Med skupno 36 kabinami za deset oseb je ena namenjena VIP gostom.

olimpijski_krogi
Nova gondola bo pomembno prispevala k doživetju smučanja na Jahorini, v Olimpijskem centru Jahorina pa upajo tudi na poletno sezono, ko bo gondola s panoramskim razgledi lahko predstavljala dodatno atrakcijo. Na Jahorini so sicer zimsko sezono začeli 7. decembra, tradicionalna smučarska otvoritev pa bo od 13. do 15. decembra, ko pričakujejo tudi veliko gostov iz Slovenije.