Piše: Matjaž Markič

Obkrožena s skalnimi vrhovi Dolomitov Brenta, sredi dih jemajočih razgledov in narave, ki se ponaša z nazivom svetovne dediščine Unesca, leži na 1.550 m nadmorske višine ena najbolj znanih turističnih destinacij v Alpah – Madonna di Campiglio.

Nadvse privlačna za obiskovalce tudi poleti, pozimi navdušuje smučarje s svojim sistemom modernih žičnic in odličnih smučarskih prog, ki pripeljejo tako rekoč v center mesta. Madonna di Campiglio je prizorišče tradicionalnega nočnega slaloma za svetovni pokal 3Tre, na katerega tudi slovenske ljubitelje športa vežejo lepi spomini, saj sta tam zmagovala Bojan Križaj in Jure Košir, izjemno serijo zmag beleži elanovec, legendarni Ingemar Stenmark, pa najboljši italijanski smučar vseh časov Alberto Tomba. In kaj je lepšega, kot smučati po progah, kjer so svoje največje športne uspehe dosegali svetovni smučarski asi?

Madonna leži v središču največje smučarske regije v deželi Trentino. Campiglio Dolomiti di Brenta nudi več kot 150 km povezanih smučarskih prog, sestavljajo pa ga smučišča Madonna di Campiglio, Folgarida – Marileva in Pinzolo, ki so vsa dosegljiva na smučeh in z eno smučarsko vozovnico. Posebno doživetje je vožnja z gondolo iz Madonne v Pinzolo, ki v 16 minutah premaga petkilometrsko razdaljo in 1.100 m višinske razlike, ob tem pa se smučarjem odpirajo navdušujoči pogledi na naravni park Adamello – Brenta.

Prog je skupno skoraj sto, med njimi pa ni težko najti pravšnjih tako za začetnike, kot za boljše smučarje in najbolj zahtevne, ki jim je namenjenih tudi nekaj najbolj strmih, »črnih« prog. Kar 95 % prog je mogoče umetno zasneževati, tako da bojazni zaradi morebitnega pomanjkanja snega res ni.

Prenočišč je veliko in jih ni težko najti, gostom pa so poleg številnih hotelov višjih in najvišje kategorije v mondeni Madonni di Campiglio namenjeni tudi hoteli v bližnji Folgaridi, simpatičnem kraju kakšnih 20 minut vožnje stran (in seveda povezanem s smučišči), kjer je mogoče najti primerljivo namestitev po nekoliko bolj prijazni ceni. Eden takšnih je Luna Wellness hotel, ki se ponaša s štirimi zvezdicami in vsem potrebnim udobjem.

Po napornem smučarskem dnevu je razvajanje v savnah in hotelskem bazenu nadvse dobrodošlo, omeniti pa velja tudi odlične zajtrke, ki dajo pravo energijo za celodnevno smučanje, ter izjemno okusne večerje, kjer bi kuharja najraje kar vprašali za recept. Priporočam!

Ljubitelji dobre kulinarike tudi sicer v regiji Campiglio Dolomiti di Brenta pridejo na svoj račun. Seveda, saj smo v Italiji! V številnih gorskih kočah pripravljajo odlične jedi in tu res ne gre zgolj za to, da »nekaj malega pojemo«, ampak pogosto za prave kulinarične presežke. Naj omenim le nenavadno, a nebeško dobro rižoto s stracciatello cremoso in z dodatkom olja gorskih borovcev, ki so nam jo ponudili v eni od koč. Pa tortelini in ravioli, polnjeni z ricotto in baziličnim pestom ali pa z jurčki in sirom, ki jih oplemeniti jelenov ragu… Še celo pizza ima boljši okus in lepše diši, čeprav se na koncu izkaže, da pizzaiolo, ki nas pride pozdravit k mizam, ni iz Neaplja, ampak naše (širše) gore list.

Chalet Fiat je gotovo ena od koč, ki jih je med smučanjem nad Madonno di Campiglio vsekakor treba obiskati. Koča na 2.100 m nadmorske višine se ponaša z osupljivimi razgledi, smučarjem pa so na voljo tako samopostrežna kot klasična restavracija, najbolj izbirčnim pa še VIP lounge.

Na sončni terasi s pogledom na okoliške gore popiti kozarec aperol spritza ali še bolje penečega se vina trentino doc je eden od užitkov, ki sicer niso neposredno povezani z vijuganjem po belih strminah, gotovo pa dodajo k nepozabni izkušnji.

Skladno z imenom je tudi notranja oprema koče povezana z znamko Fiat, pred kočo pa stojijo trije čisto posebni fiati 500 xl s snežnimi gosenicami namesto koles – paša za oči in primeren kraj za selfie.

Madonna di Campiglio se ponaša z več kot stoletno tradicijo turizma, športnih dogodkov in aristokratskih obiskovalcev, zato je znana in priljubljena tudi med bolj prestižnimi gosti. Že v poznem 19. stoletju so tja zahajali avstrijski in srednje evropski premožni sloji, znano je tudi, da je bila priljubljeno letovišče habsburške dinastije, zlasti sta jo cenila avstrijski cesar Franc Jožef I. in njegova soproga, cesarica Elizabeta Bavarska, v zgodovini znana kot Sisi.

V modernem času navdušuje s svojim alpskim šarmom v kombinaciji z italijanskim izbranim slogom, vrhunskimi restavracijami in številnimi trgovinami s športnimi in modnimi oblačili ter prestižnimi draguljarnami. A tudi, kdor se ni namenil ravno kupiti Rolexa, ne bo ostal praznih rok, saj je bogata tudi izbira kulinaričnih in vinskih spominkov za običajne žepe.

Madonna di Campiglio slovenskem smučarjem ni najbližje, zato si je treba za smučarski dopust vzeti nekaj dni. A se izplača! Smučanje na odlično pripravljenih progah je vrhunsko in v nekaj dneh je že kar težko preizkusiti vse, moderne žičniške naprave (mnoge med njimi so ogrevane) poskrbijo za udobno vožnjo navzgor, razgledi na Dolomite so nepozabni, ljudje so nadvse prijazni in hrana je z eno besedo odlična. Splet vsega dobrega poskrbi za enkratno izkušnjo in prav nič čudnega ni, da se mnogi, potem ko so smučali v Madonni di Campiglio in na povezanih smučiščih Folgarida – Marileva in Pinzolo, tja vedno znova radi vračajo.

Foto: Matjaž Markič, Campiglio Dolomiti di Brenta, Luna Wellness Hotel, Chalet Fiat